Itudis u Beogradu ponovo načeo temu revolucuje Evrolige: "Dajte plej-in!"

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 13.04.2023.
22:10
Izvor: Sportske.net

Ovako razmišlja grčki strateg.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Trener košarkaša Fenerbahčea Dimitris Itudis veruje da je Evroligi neophodan novi sistem koji bi je učinio još zanimljivijim takmičenjem.

Posle poraza od Crvene zvezde, ali plasmana u plej-of Evrolige, Dimitris Itudis se kao i uvek raspričao pred srpskim novinarima. Govorio je o reformama u ovom takmičenju.

Prvobitno je pričao o meču, a upitan je i o zdravstvenom stanju Nemanje Bjelice.

"Mi smo dali 89 poena, što je dosta dobar rezultat. Ne bih trošio reči na sudije...

Bjelica je došao povređen posle reprezentacije. Ta povreda se nastavila, obnovio ju je. Vratio se, ne u potpunosti. Ponovo je osetio bol na istom mestu. Pažljivi smo s njim. Razumem vaše interesovanje za Bjelicu, ali mi smo večeras došli bez Vilbekina, Birsena i Bukera, a to nije malo", počeo je Itudis.

Zatim je govorio o promenama za koje smatra da su neophodne ovom takmičenju i izneo je svoje mišljenje o Evroligi.

"Rekao sam da je mnogo kompetetivna. Ovo je nešto što svaki navijač može da vidi. Skautirao sam zvezdu u (AdmiralBet) ABA ligi, a dvorana prazna. Nemam ništa protiv (AdmiralBet) ABA lige. Isto tako je i u Turskoj. Ne poručujem ništa protiv navijača, već kažem kakav je to nivo u Evroligi. Jedan moj prijatelj iz NBA me je zvao iz 2016. kada smo sa CSKA osvojili Evroligu. Kaže: 'Hajde stavi noge u vis, zapali cigaru'. Kažem ja njmu: 'Ne mogu, moram sutra da pripremam utakmicu protiv Himkija'. Oni ne mogu da shvate da sezona nije gotova, moram da osvojim domaće prvenstvo...

Uporedio je Evroligu sa NBA.

Bilo je 16 klubova u početku, a osam je moglo da ide dalje. Stalno smo bili na vrhu u CSKA, a to sam još tada govorio. Ako poredimo sa NBA ligom, od 30 timova 16 idu dalje, to je više od pola. Sada su dodali i plej-in... Organizatori pomišljaju - možda su imali neke povrede, pa im daju šanse. Ovde? Osam ekipa ide dalje. To je manje od 50 odsto. Mora da se razmišlja da se doda nešto... A, mi ovde ćemo dodavati ekipe, ali neka ide šest timova dalje, nema veze", ironičan je bio Itudis.

Upitan je da govori o Crvenoj zvezdi i šta misli o ovom timu.

"Nisam ovde da komentarišem Zvezdu, to Duško mnogo bolje zna. Interesantni su, imaju velike ambicije, barem tako kažu. Oba kluba, i Zvezda i Partizan. Gledao sam jedan dobar tim koji igra dobru košarku. Pokazali su s tim transferima šta žele".

Još jednom se dotakao teme plej-ina u Evroligi...

"Možda sad ne bi bilo fer da pričam o tome, ja to pričam otkako sam bio u CSKA. Ne govorim s obzirom na rezultat koji sad Fenerbahče ima, to oduvek govorim. Kada budemo bili pozvani kao treneri, kao Udruženje trenera Evrolige, da kažemo svoje ideje. Jer, mi vodimo te organizacije, mi smo tu na raspolaganju. Imamo mnogo ideja, svi treneri koji su u udruženju. Jedna od tih ideja je da imamo plej-in. Da imamo nešto što je atraktivnije, što ne znači da sada nije. Nema ovde lakih utakmica, sve je interesantno.

Košarka mora da ide tamo gde joj je mesto. Raund-robin sistem imamo što je jedan sjajan sistem. Igra svako sa svakim... Zatim, igramo plej-of i onda jedna utakmica odlučuje. Čak se i u fudbalu polufinale igra na dve utakmice, a u košarci nije tako. Mislim da sam bio na 14 ili 15 Fajnal-forova. Izvanredna organizacija, osećaj, ali moramo da razmišljamo za dalje. Nadam se da će nas organizacija pozvati da kažemo šta bi bilo bolje da bi se sve poboljšalo u ovom takmičenju", podvukao je Itudis.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke