Ivanović ispustio brejk u Barseloni, Vildoza nosio Pao do slavlja u Valensiji

Autor: Filip Rodic
petak 05.01.2024.
22:30
Izvor: Sportske.net

Veseli prelomio meč u Barseloni.

EPA/Quique Garcia
EPA/Quique Garcia

Povezane vesti

Košarkaši Barselone su savladali Baskoniju sa 89:85 posle velikog preokreta u meču 19. kola Evrolige.

Barselona je imala solidnu prednost u prvom poluvremenu, koja je istopljena u trećoj deonici. Gosti iz Vitorije su taj period 26:15 i nastavili za podizanjem prednosti na 73:62 na šest minuta do kraja.

Barselona je brzo uzvratila i ušlo se u neizvesnu završnicu. Jan Veseli je blistao u reketu i sa penala za Barselonu u tim momentima. Čeh je bio pouzdana prva opcija u napadu i najzaslužniji je za preokret Katalonaca. Baskonija je nizala loša rešenja u napadu, birani su neizgrađeni i nerezonski šutevi.

Kodi Miler-Mekintajer je promašio polaganje na 22 sekunde do kraja za eventualni egal, pa je Moneke morao da faulira Veselog, koji je bio pouzdan sa linije slobodnih bacanja za 86:82. Markus Hauard je prošao put od sjaja do očaja u nekoliko sekundi - trojka za minus jedan, pa peti faul nad Đoelom Parom na drugoj strani na 11 sekundi do kraja. Španski košarkaš je bio siguran. Moneke je posle tajm-auta uputio očajnički i neuspešan šut za tri. Ko drugi nego Veseli je zapečatio polovičnim izvođenjem bacanja otklonio zebnju navijačima Barseone.

Veseli je bio prvi čovek meča sa 23 poena, najefikasniji na obe strane. Pomagali su mu Džabari Parker sa 17, Vili Ernangomez sa 16 i "iks-faktor" Đoel Para sa 13 poena. Nikola Kalinić je završio sa osam poena, dva skoka i tri asistencije za 30 minuta na parketu.

Hauard je bio prvi strelac Baskonije sa 21 poenom. Vanja Marinković je stao na 17 poena, četiri skoka i tri asistencije za 26 minuta na parketu.

Barselona je sada na 13 pobeda i šest poraza, a naredni rival joj je Olimpijakos opet na svom terenu. Baskonija je na 10-9, kao i Partizan i Monako. Sledi im odlazak na Azurnu obalu u sledećem kolu.

Izuzetno neizvesna završnica viđena je i u meču Valensije i Panatinaikosa. Džered Harper je imao šut za tri za pobedu Valensije pri rezultatu 81:81, inače bi se išlo u produžetke. U borbi za skok su pali Brendan Dejvis i Matijas Lesor, faul je sviran Amerikancu. Lesor je bio polovičan sa linije penala. Odželej je posle tajm-auta uputio šut iz okreta za tri, bio je blizu, ali lopta nije ušla.

Pao je došao do pobede u Španiji posle 18 gostovanja. 

Luka Vildoza je završio sa 19 poena (pet trojki), sigurno najbolja partija Argentinca od dolaska u "zelene". Džerijan Grent ga je pratio sa 13 poena.

Semi Odželej je nosio Valensiju sa 13 poena i osam skokova. Stefan Jović je upisao pet poena i tri skoka.

Panatinaikos je poboljšava sa 11-8, kao i Fener, Olimpijakos i Makabi, dok je Valensija sa 10-9 u "ekipi" sa Partizanom, Monakom i Baskonijom.

Bez tenzije je bilo u duelu Olimpije Milano i Bajerna. Domaćini su slavili 76:62. 

Devon Hol je bio najefikasniji u redovima Olimpije Milano sa 19 poena. Đordano Bortonali je iznenadio sa 12 poena. 

Ibaka sa 16 i Edvards sa 10 poena su bili jedini dvofireni kod gostiju. Vladimir Lučić je upisao sedam poena za 24 minuta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke