Iz KLS u Evroligu? ''To je ostalo da se izrazgovara''

Autor: Darko Mitrović
utorak 27.08.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Kvalitetna domaća liga za samo godinu dana, po ''maksimalnim evropskim standardima''?

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović veruje da je to moguće. To je bila još jedna od tema razgovora tokom njegovog jutrošnjeg gostovanja na TV Pink.

''Zvezda je tu ligu igrala svake godine, za razliku od nekih, koji čak za to nisu ni sankcionisani, iako statut KSS-a kaže da bi trebalo. Vidim sad, podnose se ostavke u KSS-u, videćemo, danas je Upravni odbor.

Oni krive mene i kad kiša pada, ali ja nemam veze sa tim. A i kad je vrelo...

AdmiralBet ABA liga je ovakva ako je ne budemo na drugi način postavili. Mi smo platili milion evra da bismo igrali Evroligu, iako smo prvaci'', podsetio je Čović i dodao:

''KLS bi mogla da bude za godinu dana najbolja liga u regionu, ali nikako pod okriljem KSS, zbog raznih manipulacija, malverzacija, vračeva, kladioničara i ostalih koji su nameštali suđenja. To više nikad neće da se događa. Moramo da imamo regularnu ligu. Možemo to vrlo brzo, za godinu dana''

Imao je Čović poruku i za selektora.

''Selektori naši i kad su uspešni, i kad su neuspešni, ne treba da napadaju našu ligu, jer svi igrači su prošli kroz naše lige. Ko je igrao u prozorima, manje-više, kad ne mogu iz NBA, ili iz Evrolige? Možemo brzo da organizujemo ligu sa 10-12 ozbiljnih klubova uz poštovanje finansijskog fer-pleja  po evropskim stzandardima, što znači , a ne da u menadžmentu sedi jedan, pa malo kvrcne padra od jednog ili drugog sponzora i to mu je cela administracija kluba. Ili da igrači imaju amaterske ugovore, a mi da imamo profesionalne ugovore, gde je velika razlika u porezima''.

Logično pitanje - da li bi iz tako organizovane lige šampion imao direktan plasman u Evroligu?

''To je ostalo da se izrazgovara, i da tu napravimo pristup. Mi smo zemlja košarke koja u FIBA bordu nema nikoga. I onda mi kažemo, sudije su nas uništile protiv Amerikanaca...

Slovenci imaju potpredsednika, predsednik je Španac Garbahosa, a gde smo mi? Naše medalje ne smeju da posluže da pokriju probleme.

Mi nemamo strategiju za proizvodnju mladih igrača. U20 je jako loše prošla, ženska U19 ispala u B diviziju. Za četiri godine će oni imati po 23 godine... Nama su medalje u mlađim kategorijama incidentne situacije, a talentivane dece ima puno. Sada dete sa 18 godina može da ode u Ameriju za 300, 500, 800.000 dolara po sezoni, plus plaćeno školovanje, smeštaj, hranu. Mi tu nemamo zaštitu, ne samo mi, nego i Evropa'', zaključio je Čović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke