Iz "paklene nedelje" odmah na - derbi!

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 23.11.2020.
10:44
Izvor: Boris Jovanović

Partizan vs Crvena zvezda, prvi put posle devet meseci!

KK Partizan NIS
KK Partizan NIS

Povezane vesti

Jeste li se uželeli košarkaškog derbija? Ove godine zbog pandemije sve se poremetilo, pa ni dužina pauze između dva susreta Partizana i Crvene zvezde nije uobičajena. Poslednji put crno i crveno-beli sastali su se još pre devet meseci, 16. februara u finalu Kupa Radivoja Koraća, u onom dramatičnom meču kada je Partizan u poslednjih tridesetak sekundi regularnog toka nadoknadio šest poena zaostatka, izborio produžetak, u kojem je potom došao do minimalne, ali trofeja vredne pobede od 85:84.

Nepunih mesec dana posle toga, sezona je prekinuta, pa smo ostali uskraćeni za očekivane plej-of borbe Partizana i Crvene zvezde u ABA ligi i domaćoj Superligi. Ipak, čekanju je došao kraj, predstojeći derbi biće odigran u ponedeljak, u okviru osmog kola ABA lige, a ulogu domaćina imaće Partizan. Ono što, međutim, značajno otežava posao i jednima i drugima, jeste serija teških mečeva koje su imali na evropskoj sceni u proteklih nedelju dana.

Partizan je posle gostovanja u Zagrebu prošlog vikenda protiv Cibone u ABA ligi, savladao u utorak UNIKS u veoma uzbudljivoj završnici, sličan scenario videli smo i dva dana kasnije u trijumfu nad Huventudom, ali će ipak imati dan više za pripremu derbija u odnosu na ekipu Crvene zvezde.

Crveno-beli su imali još teže zadatke. Prvo su neočekivano težak posao imali u prethodnom kolu ABA lige protiv Splita u ''Pioniru'', kada su jedva dobili taj meč sa 78:76, onda su usledila još dva teška evroligaška izazova - u sredu su gostovali u Milanu koji su savladali 87:79, a u petak i u Barseloni koja je bila bolja 76:65. Jasno, otežavajuća okolnost za Zvezdu jesu i putovanja, koja će dodatno skratiti vreme za pripremu derbija u odnosu na Partizan koji je u seriji mečeva na domaćem terenu.

S druge strane, Zvezdi će sa psihološke strane biti mnogo lakše, jer u prethodnih sedam kola ima svih sedam pobeda u ABA ligi, pa ni eventualni poraz u derbiju ne bi ugrozio vodeću poziciju na tabeli ekipe Saše Obradovića.

Za razliku od crveno-belih, Partizan je prilično loše započeo sezonu, već ima tri poraza u ABA ligi, a ukoliko ne dobiju derbi, crno-bele očekuje novi pad na tabeli, uz još veći zaostatak za vodećima. Ipak, dolaskom Saša Filipovskog na klupu Partizana počeli su da se primećuju pozitivni pomaci u igri, a dobra vest za crno-bele je i oporavak Vila Mozlija, čija energija pre svega u odbrani ima ogroman značaj za igru ekipe Partizana, koja željno iščekuje i povratak Ognjena Jaramaza. On je sjajno započeo sezonu, ali povreda ga je zaustavila. Problem za Partizan predstavlja i povreda Markusa Pejdža koji je slomio nos na treningu i neizvestan je za večerašnji susret.

U odnosu na prošlu sezonu, Partizan je slabiji i za Korija Voldena, koji sada brani Zvezdine boje. Kako sezona odmiče on ima sve značajniju ulogu u Obradovićevom timu i utisak je da je uz izvanrednog šutera Džordana Lojda za sada najbolji Zvezdin košarkaš u aktuelnom sastavu.

Bez obzira na umor, prštaće u derbiju...

baner

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke