Izgubiš u plej-inu, a ipak stigneš do F4 Evrolige? Da, moguće je!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 01.02.2024.
19:10
Izvor: Sportske.net

Da se podsetimo novog formata nokaut-faze takmičenja Evrolige.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Odbrojavanje je počelo!

Još deset kola je ostalo do kraja ligaškog dela sezone u Evroligi i sada se već ozbiljno približavamo nokaut fazi takmičenja.

Ali, za razliku od prethodnih nekoliko sezona, sada će umesto dosadašnjih osam, ukupno deset najbolje plasiranih ekipa na tabeli proći dalje, ali ne pod istim uslovima.

Kao što verovatno znate, šest najboljih ekipa u ligaškom delu sezone obezbediće direktan prolaz u četvrtfinale, dok će ekipe koje budu zauzele 7, 8, 9. i 10. mesto imati priliku da se kroz plej-in domognu četvrtfinala.

A da li znate kakav je format plej-ina i da je čak i jedan poraz dozvoljen u toj fazi takmičenja?

Evroliga je zvanično saopštila da će se plej-in utakmice igrati 16. i 19. aprila. Prvog dana takmičenja, 16. aprila, sastaće se sedmi na tabeli protiv osmog, a deveti će se boriti sa desetoplasiranom ekipom.

U tim mečevima domaćini će biti ekipe koje su bolje plasirane, dakle sedmi dočekuje osmog, a deveti dočekuje desetog na tabeli.

I, šta se onda dešava?

Pobednik iz duela 7. i 8. ekipe ide u četvrtfinale, a poraženi iz tog susreta će imati novu šansu, i to 19. aprila protiv boljeg iz duela 9. i 10. na tabeli, dok poraženi iz susreta 9-10 neće imati šansu za popravni i biće odmah eliminisan.

Imajući u vidu trenutni plasman Partizana i Crvene zvezde na tabeli, teško da bi sada mogli da se nadaju direktnom prolazu u četvrtfinale, ali su nešto realnije šanse da zauzmu neko od mesta koja vode u plej-in.

S obzirom na pomenuti sistem takmičenja, bilo bi veoma važno da se neko od naših predstavnika domogne bar osmog mesta, jer bi u tom slučaju mogao sebi da dozvoli i jedan poraz u plej-inu, dok 9. i 10. pozicija ne omogućavaju takav luksuz.

A ako se kroz plej-in stigne do četvrtfinala, onda ni F4 neće izgledati tako daleko. Partizan je to pokazao prošle sezone...

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke