Jokić na Lebrona, triler Klipsa i Mavsa!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 19.04.2024.
17:00
Izvor: Sportske.net

Počinje plej-of NBA!

AP Photo/Mark J. Terrill)
AP Photo/Mark J. Terrill)

Povezane vesti

Dok ovo budete čitali još neće biti poznata poslednja dva tima u plej-ofu koji počinje već u subotu. Naime, za noć između petka i subote zakazani su finalni mečevi plej-ina. Posle duela Majamija i Čikaga, odnosno Pelikansa i Sakramenta vodeći timovi Istoka i Zapada dobiće rivale.

Boston čeka bolje iz okršaja na Floridi, gde je ipak Majami favorit protiv Bulsa, dok Oklahoma prati sudar u Lujzijani između Pelikansa i Kingsa, pa će otvoriti seriju kod kuće protiv pobednika tog meča.

Što se tiče Seltiksa, svejedno im je, jasno da su apsolutni favoriti, mada se Hita svi pribojavaju, iz plej-ina su prošle godine stigli do bitke za prsten. U Nju Orleansu, Sakramento ima šansu, videćemo hoće li Pelsi moći da računaju na Zajona koji se povredio nakon velike partije u porazu od Lejkersa u sredu ujutru.

Ali, da ostavimo te parove po strani, pričamo ovde o onome što se zna, prokomentarisaćemo serije koje slede.

ISTOK

Klivlend (4) - Orlando (5)

Ovo će biti zabavno za gledanje, pre svega jer su timovi mladi, poletni, imali su dobar regularni deo sezone u kome je međusobni skor bio 2:2, oba tima su uspela da pobede jednom van svoje dvorane. Tek drugi put u istoriji franšize se sastaju u plej-ofu, pre 15 godina mladi Lebron je predvodio Kavse dok je u dresu Medžika "leteo" Supermen Dvajt Hauard.

Kavsi imaju prednost domaćeg terena, u Ohaju nije lako igrati, publika je bučna, 65% svojih pobeda u regularnom delu Kavalirsi su napravili kod kuće. Imaju sjajne bekove, pre svih Mičela, tu su i Garlanda i Mobli, problem ponekad može da bude eratičan šut, loši procenti ih često odvedu u poraz.

Moraće Klivlend da limitira i ofanzivni skor Orlanda, sa tim se domaćin muči čitave sezone, iako ima odličnog Džareta Alensa. Medžik predvodi sjajni Bankero, Italijan je bio top ruki prošle sezone i nastavio da se razvija na pravi način. On predvodi i gvozdenu odbranu, Medžik je među ekipama koje dopuštaju najmanje koševa, ali i četvrti u skoku, to je prednost koju donose u ovaj duel. Napad je slabiji deo tima, nemaju neke izrazite šutere, ali nisu bez šanse. Čini nam se da se Kavsi previše oslanjaju na individualni kvalitet, sviđaju nam se šanse Orlanda da dobije ovu seriju.

Milvoki (3) - Indijana (6)

Indijana je mašina za koševe, njihove šanse su pojačane zbog činjenice da Janis neće biti spreman za start serije. Tu svakako veliki teret pada na Lilarda. Pisali smo već, odluka da smene Grifina i postave iskusnog Doka Rivera, Milvokiju je donela nevolje, imaju slabiji skor u drugom delu sezone.

Ne mora ništa da znači, i dalje je to odlična ekipa sa dubinom rostera koju malo ko ima. Probali su da pojačaju odbranu, dovođenjem veteran Beverlija, ali i dalje primarno zavise od Janisa. Imaju negativan skor bez njega u timu, kada je van terena, odnosno datih i primljenih poena je kritičan. Indijana je dobila 4-1 seriju u regularnom delu (računamo i meč u premijernom NBA kupu), imaju dosta oružja, pobede su došle pre nego što je u trejdu stigao Siakam, značajno oružje. Ipak, primarna pretnja za Milvoki ostaje Halibarton, Lopez bi takođe mogao da ima muka sa Tarnerom, a Nesmit koji je baš napredovao je legitimna opcija u potentnom napadu Pejsersa. Videćemo kada će se Janis oporaviti, i kada bude rovit koliko će ga to usporiti. Definitivno Pejsersi imaju šansu, Milvoki u seriju ulazi sa mnogo više problema.

Njujork (2) - Filadelfija (7)

Siksersi su uradili ono što su priželjkivali, pobeda nad Majamijem, tesna posle preokreta odvela ih je u doigravanje, izbegli su Boston. Ali, nije baš da imaju pravo da prete Niksima koji su odigrali odličnu sezonu. Tim Tibodo je pokazao šta čini čvrsta ruka i ista takva odbrana. Njujork je dobio regularnu seriju sa 3:1 protiv Filija, ali dve od te tri pobede bile su kada rival nije računao na povređenog Embida. Kamerunac se vratio, uspeo da podigne tim i ponese ih na leđima u doigravanje. Dok je on na terenu, ne možemo da ih otpišemo.

Ipak, sa fantastičnim Bransonom, visokim, snažnim igračima Harteštajnom i Mičelom Robinsonom Niksi mogu da pariraju Embidu, mada Siksersi nisu samo MVP centar. Videćemo kako će se nositi sa Tajrisom Maksijem, ali odbrana Njujorčana je veoma pokretljiva, nekako nam se čini, bez obzira što su to Niksi i što se na njih ne treba kladiti, da imaju veliku šansu u ovoj seriji.

ZAPAD

Denver (2) - Lejkersi (7)

Prošle godine su Nagetsi na putu do prstena počistili Lejkerse. Lebron i Dejvis su dobili u Lujzijani, plasirali se na sedmo mesto i neće se lako predati. Samo, po nama, Denver ne odgovara Lejkersima, i ove sezone su ih počistili u regularnom delu, Dejvis nema rešenje za Jokića, to je iz svega, jasno kao dan. Odbrana i skok u defanzivi je nešto što je nosilo tim iz El-Eja, u dobroj su formi dočekali finiš, Lebron je uvek faktor, mada se ovde pita Jokić.

Zanimljiva statistika, posle one eliminacije u "bablu" u Orlandu tokom korone od Lejkersa (to je bilo još 2020. godine), Jokić protiv ovog rivala beleži tripl-dabl, i to oko 28 poena, 14.5 skokova, i blizu 12 asistencija. Uz to, trojke šutira oko 47%, sve je rival probao i udvajanje i igru "jedan na jedan", nisu našli rešenje. Kada ga čuvaju "duplo", ostali igrači sipaju trojke, Porter Džunior i Koldvel-Poup su im pakovali zajedno prošle godine u plej ofu, gotovo sedam po meču.

Teško da ćemo videti iznenađenje.

Klipers (4) - Dalas (5)

Ovo postaje klasik, treća serija u četiri godine, odigrali su 13 mečeva u plej-ofu u ovoj deceniji. Tu nema tajni, Klipersi imaju dublji roster, četiri bivša i sadašnja Ol-Stara, ali "Luka faktor" ne treba zanemariti, pogotovo jer nalazi hemiju sa Kajrijem. Klipersi su prošli obe pomenute serije, i ove sezone dobili dva od tri meča, pa ipak kao favoriti ulaze u ovaj dvoboj.

Domaćin ima bolji napad, Dalasova odbrana je loša, oni to nadoknađuju individualnim kvalitetom Kajrija i Irvinga, probaće da naprave ravnotežu pod svojim košem, ali Blejk Lajvli nije isti posle silnih povreda u drugom delu sezone. Ono što je ohrabrenje za Mavse je odlična forma u finišu sezone. Takođe, sa povredama Klipersa baš nikada ne znate, hoće li Kavaj izdržati i kako će se ponašati sve njegove rane kada bude morao da se rve sa Dončićem.

Serija bi lako mogla da ode u sedmi meč...

Minesota (3) - Feniks (6)

Feniks se ušunjao u plej-of bez doigravanja, na kraju su završili šesti i kako sada stvari stoje imaće veliku trojku Buker-Durant-Bil na raspolaganju. Ovo je sudar potpuno različitih košarkaških filozofija, defanzivni inside "Vukova" suočiće se sa velikim šuterima Sansa. Tauns koji se vraća iz duže pauze će rovit biti bačen u vatru, i dalje će sve pasti na pleća Edvardsa. On može da spakuje 50 poena, ali problem je što Buker i Durant imaju lakih šezdesetak u rukama. Plus, nije ni da Feniks sa Nurkićem ne može da parira u odbrani, u jednom meču od tri pobede protiv "Vukova" ove sezone, spustili su bolje plasirani tim na male procente. Mnogo će zavisiti od prvog meča, ako Sansi naprave brejk kao što očekujemo, po nama će biti blizu polufinala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke