Jovanović: "Partizan je pravljen za Evropu, a mi smo ih zasluženo dobili"

Autor: Sportske Net
subota 05.06.2021.
23:27
Izvor: Sportske.net

Simović i trener Jovanović zadovoljni.

Mega Soccerbet/Ivica Veselinov
Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Povezane vesti

Mega je u trećoj utakmici polufinalne serije KLS pobedila Partizan i plasirala se u finale ovog takmičenja, prvi put i istoriji. Košarkaš poedničkog tima Marko Simonović nije krio zadovoljstvo posle utakmice.

"Čestitao bih ekipi Partizana na fer i korektno igri u sve tri utakmice. Pokazali su kvalitet. Dobro znamo kakav je Partizan protivnik. Ove godine nisu imali sezonu kakvu su očekivali, ali oni uvek igraju na vrhunskom nivou tako da sam ponosan na svoje saigrače. Pokazali smo da imamo karakter i da možemo da igramo sa svima", kazao je on.

Trener Vladimir Jovanović rekao je da njegova ekipa bila konstantna tokom cele utakmice. 

"Pridružio bih se čestitkama, koje je Marko uputio Partizanu. Stvarno im želim sve najbolje. Mislim da su tri utakmice bile veoma kvalitetne, tvrde, prave takmičarske. Partizan je tim koji je pravljen za Evropu i u najavi svakog meča sam isticao koliko je bitno da budemo fizički na nivou Partizana. Onog trenutka kada to nismo bili, oni su to znalački koristili. Ovog puta smo mnogo bolje počeli meč nego što je to bio slučaj u drugoj utakmici u kojoj smo se posle prvih par kontakata povukli. Večeras smo ipak odgovorili čvrstinom, odigrali 40 minuta bez velikih padova što je, moram reći, za nas veliko iznenađenje. Mi umemo da zablistamo, ali i da imamo prazne minute koji su nas ove godine često koštali poraza. Ovu utakmicu smo odigrali od početka do kraja veoma dobro. I sve četiri četvrtine smo dobili. Nadskakali smo ekipu Partizana koja je po tome prepoznatljiva. Uz ovaj procenat šuta i strpljenje koje smo imali u poslednjih pet, šest minuta, mislim da smo zasluženo dobili. Čestitao bih mojoj ekipi na dobroj igri. Plasman u finale je nagrada i nadam se podstrek za ove mlade momke da radom, predanošću i požrtvovanjem za Megu mogu da naprave velike stvari", završio je Jovanović. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke