''Luda'' utakmica u našoj grupi, Portorikanci šokirali Južni Sudan! Tavares nemoćan protiv Šengelije i društva!

Autor: Darko Mitrović
subota 26.08.2023.
12:21
Izvor: Sportske.net

Počeo je novi takmičarski dan na Svetskom prvenstvu u Manili.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti


Startovala je i naša Grupa B, u kojoj će od 14 časova reprezentacija Srbije odmeriti snage sa Kinom, a pre toga su se u ovoj grupi sastale selekcije Južnog Sudana i Portorika.

Pobedu je ostvarila reprezentacija Portorika, rezultatom 101:96 posle produžetka (u regularnom toku 81:81), a Južni Sudan je propustio veliku priliku da ostvari istorijski trijumf za njihov nacionalni tim, prvi na Svetskim prvenstvima.

Kako se i očekivalo, ekipu Južnog Sudana su vodile njihove prve zvezde, dvojica NBA igrača - Karlik Džons iz Čikago Bulsa i Venjel Gabrijel, koji je nastupao za Lejkerse.

Njih dvojica su, pogotovo u prvom poluvremenu, bili prilično efikasni.

Karlik Džons je u prvih 20 minuta igre upisao 16 poena i 5 asistencija, Venjen Gebrijel 10 poena u tom periodu, a Južni Sudann je vodio sa 52:42.

fiba.basketball

Izgledalo je tada da će Portoriko lako položiti oružje, ali je drugo poluvreme donelo njihov znatno jači otpor. Na ulasku u poslednja dva minuta Portoriko je prišao na samo poen zaostatka, bilo je 76:75. Taj njihov nalet je odbio Karlik Džons, svojim poenima za ''plus tri'' na minut do kraja.

Usledio je tajm-aut, posle kog Romero donosi preokret Portoriku, za vođstvo od 79:78. Osamnaest sekundi je ostalo do kraja meča, ali Južni Sudan odmah gubi loptu - nije uspeo da je izvede za pet sekundi!

Morali su odmah da prave faul, pa je Portoriko preko Votersa uvećao svoju prednost na 81:78. 

A onda, Karlik Džons ponovo pokazuje zašto igra u NBA ligi, pogađa trojku za izjednačenje na 81:81!

Prava drama tek je usledila, jer je Ismael Romero u poslednjoj sekundi iznudio slobodna bacanja i imao idealnu priliku da Portoriku donese pobedu!

Ali, promašio je oba puta i tako Južnom Sudanu ''poklonio'' produžetak!

Ipak, u dodatnih pet minuta Portoriko je nastavio sa boljom igrom, brzo je stekao ''plus šest'' preko Kondita i Tompsona, poveo 87:81, posle čega ekipa Južnog Sudana nije imala snage za preokret, iako je u poslednjim sekundama preko sjajnog Karlika Džonsa prišla na samo tri poena zaostatka.

Na kraju, Tompson najefikasniji u selekciji Portorika sa 21 poenom i 13 skokova, pratili su ga Kondit sa 18, uz 11 skokova, Vouters sa 19 poena i 10 asistencija, kao i Romero sa 16 poena i 12 skokova. Iz ovih brojki se najbolje vidi skakačka dominacija Portorika u ovom meču, a ukupno su upisali čak 50 skokova, naspram 38 selekcije Južnog Sudana.

Na drugoj strani, Karlik Džons ubedljivo najefikasniji sa 38 poena, 11 asistencija i 6 skokova, Gebrijel je upisao 15 poena uz sedam uhvaćenih lopti, Kakuol 13, a Omot i Šajok su se zaustavili na po 11 poena.

Za to vreme, Gruzija nije dozvolila ni trunku neizvesnosti u duelu sa Zenenortskim Ostrvima. Slavila je u prvom kolu Grupe F rezultatom 85:60 i tako napravila ogroman korak ka plasmanu u narednu rundu takmičenja.

fiba.basketball

Već posle prvog poluvremena je bilo jasno da Gruzija dobija ovaj meč, bilo je 48:22 u njihovu korist, a u nastavku su rutinski priveli posao kraju.

Toko Šengelija je od starta pokazao da je lider ovog tima, a meč je završio sa 16 poena i 7 skokova. Pratio ga je Goga Bitadze sa 15 poena i 11 skokova.

Selekciji Zelenortskih Ostrva nije mnogo pomogao ni gorostasni centar Real Madrida Edi Tavares koji je meč završio sa 6 poena, uz 12 skokova. 

U Grupi F danas od 13.30h igraju i Slovenija i Venecuela.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke