Južni Sudan ode i na Olimpijske igre, Srbiji će biti mnogo teže!

Autor: Mladen Heleta
subota 02.09.2023.
15:15
Izvor: Sportske.net

U grupi su završili iza nas, ali...

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Istorijska godina za košarku u Južnom Sudanu! Njihov nacionalni tim je ovog leta prvi put učestvovao na Svetskom prvenstvu, ostvario je i prve pobede na ovom takmičenju, čak tri (protiv Kine, Filipina i Angole), uz dva poraza od Portorika i Srbije.

Nisu uspeli da se plasiraju među 16 najboljih, ali im je i razigravanje od 17. do 32. mesta donelo novi istorijski uspeh.

Naime, posle današnje pobede nad Angolom (101:78) i poraza Egipta od Novog Zelanda (88:86), Južni Sudan je postao najbolja afrička reprezentacija na ovom Svetskom prvenstvu i kao takva je obezbedila učešće na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine!

Uz Južni Sudan, plasman na OI od učesnika Mundobasketa osigurale su i selekcije SAD, Australije, kao i Francuska kao domaćin.

A šta reprezentaciji Srbije treba da bi ostvarila taj cilj?

Naš tim je blizu plasmana u četvrtfinale Mundobasketa, pod uslovom da u nedelju savlada Dominikanu. Ali, ni taj plasman nam neće osigurati put u Pariz, jer za to nam treba da budemo među dve najbolje evropske reprezentacije na ovom takmičenju.

I zbog toga bi povoljnija okolnost za nas bila da nam rival u četvrtfinalu bude Litvanija, a da Italijani odu na Amerikance i u tom slučaju bi uz naš potencijalni prolaz u polufinale poželjno bilo da Amerikanci uđu među četiri najbolje selekcije, jer bi tako i Litvanija i Italija ostale iza nas. I onda bi nam za plasman na OI bilo dovoljno da u drugom polufinalu ne budu dve evropske selekcije, nego da jedna od njih bude, na primer Kanada ili Brazil.

Ako bismo u četvrtfinalu išli na Amerikance, pa čak i da ih eliminišemo, opet će u polufinalu biti veći broj evropskih reprezentacija, pa bi nam onda verovatno bio neophodan i plasman u finale za direktan plasman na Olimpijske igre.

Ali, ako u tome ''orlovi'' i ne uspeju sada, imaće šansu kroz kvalifikacioni turnir sledeće godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke