Kad oživiš teško ranjen

Autor: Milovan Longinov
utorak 09.01.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Može li Zvezda do barem jedne pobede?

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Možda je Crvena zvezda pravila greške u samoj selekciji tima uoči ove sezone. Možda nije napravljena najhomogenija ekipa srazmerna ambicijama koje su istaknute Možda je trebalo ovo, možda je trebalo ono... Te pojedine greške mogu skupo da ih koštaju, ali za sada nije sve tako izgubljeno. Štaviše, Crvena zvezda je minule sedmice odigrala savršeno u duplom kolu Evrolige pobedivši Fenerbahče na gostovanju i Partizan pred prepunom „Arenom“ za priključak timovima koji se bore za plej-of. Takva serija im je bila neophodna, a sada je potrebno da istu nastave i pokušaju da poravnaju odnos pobeda i poraza.

Crvena zvezda je pokazala da je apsolutno neophodno da igraju odbranu na visokom nivou u kontinuitetu ne bi li dobijali mečeve u Evroligi. Sada kada konačno na raspolaganju Adama Hangu i Branka Lazića koji i te kako utiču na defanzivu ekipe, uz Fredija Gilespija i Džoela Bolomboja koji uglavnom imaju kontrolu skoka. Zvezda je preuzimala, bila agresivna u oba meča odigravši verovatno najzrelije partije u sezoni imajući.

Džoel Bolomboj je još jednom pokazao da igra košarku karijere, ali euforija je brzo splasnula kada je doživeo povredu prsta protiv Partizana. Nastupao je protiv Cedevita Olimpije, ali praktično sa osam prstiju budući da su mu mali i domali bili fiksirani

Nešto lošija situacija dogodila se sa Nikolom Topićem koji je iskrenuo koleno na utakmici protiv Partizana i moraće da odsustvuje između četiri i šest sedmica. Taman kada se pridružio timu i pokazao da može da bude od velike pomoći, Topića je zadesio veliki peh, kako za ovu sezonu, tako i za sledeću uoči koje bi trebalo da učestvuje na NBA draftu. Prikazivao je Topić svoje organizaciono umeće, hrabrost da se suoči sa dva teška protivnika, posebno tu mislimo na Partizan. Zadivio je i saigrače i navijače.

U subotu je usledio poraz od Cedevita Olimpije koji je više odneo nego što je doneo. Ako izgubljeni meč u dvorani „Tivoli“ nije previše pogodio crveno-bele iz pogleda pozicije na tabeli AdmiralBet ABA lige, onda je definitivno zabrinuo Janisa Sferopulosa u kadrovskom smislu. Naime, Miloš Teodosić je iskrenuo zglob, meč je završio šepajući, a da čitava stvar bude još gora, ni Jago nije izgledao dobro u finišu utakmice sa Cedevita Olimpijom pa je i on hramljući otišao put svlačionice. Jagove partije na početku 2024. godine definitivno mogu da raduju. Brazilac se poprilično ohrabrio, imao visoke minutaže protiv Partizana i Cedevita Olimpije i bitne role. U susretu sa slovenačkom ekipom je odigrao i najzreliji meč od svog dolaska u redove Crvene zvezde i sa odsustvom Nikole Topića, pitanje je da li bi tim sa Malog Kalemegdana mogao ičemu da se nada ukoliko i Brazilac ne bude u punoj snazi.

Sreća u nesreći je što idu na megdane ekipama koje mogu da dobiju i verovatno bi bili favoriti za tako nešto da ih nisu zadesili pehovi sa povredama prethodnih dana. Konkretno, prvo sledi Asvel u Lionu. Ekipa koja je smenila Đanmarka Poceka i na njegovo mesto dovela čoveka čije iskustvo nije veliko – Pjerika Pupea.

Podigla se velika prašina po odlasku italijanskog stručnjaka, odnosno to je učinio Toni Parker u razgovoru za „Ekip“ rekavši da je razočaran Pocekom.

„Vrlo sam, vrlo razočaran njegovim učinkom i vođenjem tima. Znali smo već dve, tri nedelje da neće ići dalje. Nijedan klub u Evroligi ne igra ovako. Nerealno je i prosto nemoguće da igraš tri meča nedeljno sa devet igrača“, kazao je Parker i naveo da je pre nekoliko sedmica postalo jasno da njihova saradnja ne može biti nastavljena.

Asvel je u međuvremenu angažovao odličnog skorera Dešona Tomasa koji je stigao iz Huventuda kao jedan od njihovih najboljih igrača. Verovatno će debitovati odmah protiv Crvene zvezde i ono što je najčešće loše za bilo kog rivala koji dolazi na megdan timu koji je smenio trenera jeste eventualna šok terapija koja se često doživljava. Teško da će Pjerik Pupe preokrenuti sezonu Asvela u Evroligi, to je nemoguće, ali neretko se dešavalo da smena dobro utiče na određenu ekipu i toga moraju da se pribojavaju u Crvenoj zvezdi. Uostalom, skauting neće biti od prevelike pomoći Janisu Sferopulosu jer nije poznato kakve sve zamisli ima Pjerik Pupe.

Pobeda bi bila od enormne važnosti i to je valjda svima jasno jer u tom slučaju eventualni poraz od Armanija ne bi bio neprihvatljiv. Ali, situacija je takva da Zvezda može do 10-11 sa oba trijumfa i po to bi i morali da idu.

Što se Armanija tiče, meč u Milanu biće zabranjen za navijače Crvene zvezde koji budu želeli da ga gledaju sa lica mesta iz bezbednosnih razloga, odnosno iz bojazni tamošnjih vlasti da bi moglo da dođe do krvoprolića između pristalica crveno-belih i Rome koji su stvorili smrtno neprijateljstvo u prethodnom periodu.

Biće ovo susret igrača Crvene zvezde sa Šabazom Nejpirom i teško je reći kakav odnos trenutno vlada između njih i hoće li biti srdačnih pozdrava posebno imajući u vidu na izjavu Nemanje Nedovića da je hemija u ekipi bolja otkako je on napustio Beograd. Ali, činjenica je i da je on proigrao od tog momenta i da pruža dobre partije u Armaniju, bolje nego u Zvezdi, ako ništa. Etore Mesina i dalje ima dosta kadrovskih problema, no ako su znali da pobede u „Areni“, zašto ne bi znali kako se to čini u „Mediolanum Forumu“?

Ne treba pričati o važnosti ove dve utakmice iz perspektive Crvene zvezde. Svaki meč je ključan, a ova dva upotpunosti bi mogli da preokrenu sezonu u korist tima Janisa Sferopulosa.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke