Kako bez drame? Čudovišni Petrušev vodio Zvezdu do pobede u "La Fonteti"

Autor: Nemanja Janošev
petak 06.01.2023.
22:39
Izvor: Sportske.net

Još jedna neizvesna utakmica.

KK Crvena zvezda
KK Crvena zvezda

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Valensiju u "La Fonteti" sa 75:77 (19:24, 23:23, 16:14, 17:16) u okviru 17. kola Evrolige.

Uprkos kadrovskim i administrativnim problemima, izostanku najkorisnijeg igrača Evrolige iz prošlog meseca i najvećeg pojačanja u istoriji, Crvena zvezda došla je do velike pobede protiv Valensije koja se nudila čitav meč i na kraju je poklekla.

Zvezda je utakmicu otvorila poenima s niskog posta preko Filipa Petruševa, a s njim na parketu meč su započeli Stefan Marković, Stefan Lazarević, Ognjen Dobrić i Ben Bentil.  Lake faulove su uspevali da iznude košarkaši Valensije, a sve je to proizilazilo iz olako izgubljenih lopti gostujućeg sastava, pa tako napadačke akcije nisu konvertovane u brojnim situacijama.

Greške Stefana Markovića i Bena Bentila ipak nisu rezultirale većim posledicama, a tada, polovinom prve deonice, morao je da uđe Nemanja Nedović da pokuša da iskontroliše posed.  Nije ni Valensija briljirala. Do tih trenutaka su izveli već šest slobodnih bacanja i bili stopostotni, te ih je upravo to držalo u prednosti.

Dotadašnji utisak bio je da Valensija nije neko ko ne može da se dobije u „La Fonteti“. Igrači regionalnog i srpskog šampiona su poziciono dominirali, domaći su bili bezidejni i momentum meča se ubrzo okrenuo na stranu Crvene zvezde za „+5“ posle prvih 10 minuta. Briljirao je Filip Petrušev sa 10 poena i valorizacijom od čak 16. Nešto brži tempo viđen je u nastavku utakmice u kojoj je šansu u redovima crveno-belih dobio i Dalibor Ilić.

No, nastavilo se sa brojnim faulovima na obe strane, usledio je ponovo sporiji deo meča, što je pogodovalo Crvenoj zvezdi, međutim, period igre koji je lako mogao da odvoji goste od rivala, on je bio popločan greškama. Srećom po njih, tu je bio Džon Holand koji je raspoloženo ušao u meč i pogodio dve vezane trojke za, na tri i po minuta do poluvremena „+7“ u korist svog tima. Ivanović je u timu imao igrača koji je bio destruktivan po ekipu, a to je bio Ben Bentil. Pregršt loših odluka, nesnalaženja u prostoru i moralo je da dođe do skraćenja njegove minutaže. Uprkos tome, Zvezda je imala kontrolu meča i do tada je isključivo zavisilo od toga hoće li grešiti ili ne. Filip Petrušev je lepo rasporedio poene u prvom poluvremenu.

Ono što je bilo specifično za ovaj meč jeste manjak učešća na utakmici Nemanje Nedovića, ali i Luke Mitrovića.  Zvezdini poeni iz igre u trećoj deonici dolazili su sa linije za tri preko Dobrića, Lazarevića i Nedovića, dok Valensiji nisu prolazili napadi preko Bojana Dubljevića koji je atipično bio van utakmice. Ipak, imali su poene preko Radeboa, Džejmsa i Pradilje, pa je susret bio u egalu.

Duško Ivanović je uvideo da bi Dalibor Ilić mogao da ima lepu ulogu u utakmici. Mučila ga je realizacija slobodnih bacanja, ali imao je sasvim solidnu rolu imajući u vidu da mu je bio u pitanju debi u Evroligi.

Da se treća deonica ne završi poenima iz igre koji su proistekli nakon šuta za tri poena, pobrinuli su se Nedović i Petrušev za Filipovo polaganje. Imala je Zvezda prednost, ali i ovog puta je sve slutilo na dramatičnu završnicu. Kako bez toga kada je Ivanovićev tim u pitanju? Nastavila je Zvezda dobro da brani Dubljevića koji se nije povampirio u završnici. Štaviše, Zvezda ga je koristila kao oružje u napadu preko Filipa Petruševa koji je tada pogađao sve podsetivši na prošli meč sa Barselonom.  Tada, kada se meč lomio, bio je krucijalan šraf crveno-belih, ali Valensija je koristila i najmanje padove koncentracije i za 30 sekundi uspeli su da se vrate u egal uprkos zaostatku od devet poena.

Opet čudna završnica... Promašaji zicera na obe strane, izgubljene lopte... I kao šlag na tortu, ironično rečeno, došla su tri slobodna bacanja Klemena Prepeliča na  68:72, 30 sekundi pre kraja, posle faula Stefana Lazarevića. Slovenac nije pogrešio.

Na drugoj strani je Nemanja Nedović bio na liniji sa stopostotnim učinkom. Malo je nedostajalo da Lazarević ude junak u bici za loptu na 17 sekundi do kraja, no snimak je arbitrima pokazao da je posed ipak za Valensiju. Džons je lako poentirao iz prodora, da bi Petrušev održao razliku s penala. Džons ponovo olako dolazi do polaganja, sa previše respekta su ga branili imajući u vidu kako su završili prošle sedmice... Opet je Nedović izvodio bacanja, prvo je promašio, drugo pogodio i bilo je dva razlike na semaforu na 4.7 sekundi pre kraja. Nije želeo da promaši, verovatno mu je Ivanović sugerisao na to. Harper je promašio sa deset metara i tako je Zvezda pobedila u još jednoj dramatičnoj utakmici.

Filip Petrušev je bio igrač utakmice sa 25 poena uz devet skokova i bez promašaja sa linije penala (11/11). Nemanja Nedović je ubacio 19. Kris Džons je bio najefikasniji u redovima Valensije sa 16 poena, a Bojan Dubljević je podbacio sa tek dva ubačena poena.

Crvena zvezda beleži devetu pobedu na 17 mečeva, dok je Valensija na 7-10.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke