Kakva je budućnost AdmiralBet ABA lige?

Autor: Nemanja Janošev
petak 20.09.2024.
13:45
Izvor: Sportske.net

Da li je bolje okrenuti se Profesionalnoj ligi?

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Košarkaška AdmiralBet ABA liga nema budućnost ako ne vodi u Evropu, smatra prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović.

On je u današnjem obraćanju medijima upitan o tome šta misli o aktuelnom projektu regionalne lige, na šta je rekao da konkretno Zvezda nema ništa protiv nje, ali da moraju da postoje određeni garanti.

"Budućnost ABA lige je izvesna ako ona vodi u Evropu. Ako ona ne vodi u Evropu, već mi moramo da platimo ovolike pare, ne znam šta je. Onda se vredi potruditi oko naše domaće lige, ali i da ona vodi u Evropu.  Za sada, ABA vodi u Evropu ali tako nešto se kao podrazumeva. Onda se nešto što se podrazumeva  bilo je pod ugovorom, pa kada je taj ugovor ispušten, opet se podrazumevalo godinu ili dve i ništa se nije plaćalo, pa onda je to što se podrazumevalo koštalo 500.000, pa je koštalo 250.000 evra, pa sada koštalo 250.000 + 750.000, što je 1.000.000 evra... Da igramo samo da bismo igrali... Srbija je dobila kvalitet iz ABA lige i ABA liga je kao projekat dala je veliki kvalitet za Srbiju. To je važno naglasiti, ali moramo racionalno da se ponašamo. 

Mi nemamo ništa protiv ABA lige, ali  mi za manje od dva meseca možemo da napravimo Profesionalnu ligu sa 10 do 12 klubova. Kada kažem Profesionalnu ligu, onda ona mora da ima finansijski fer-plej. Ne može da u Zvezdi da bude igrač pod profesionalnim ugovorom, a u nekom drugom klubu igrač pod amaterskim ugovorom, na primer. Imamo šest klubova u ABA ligi, imamo još potencijal 4-5 da pokrije takmičenje, da se ne bruka u ABA 2 ligi. Nismo daleko. Tu je i pomoć države, koja nije bežala od toga da da podršku. Nije tu pomaganje samo Zvezdi i Partizanu. Mi jesmo dobili najveći novac, ali i drugi klubovi iz ABA lige koji su iz unutrašnjosti su dobijali sredstva. I trebalo bi da dobiju. Srpska košarka nisu Zvezda i Partizan, već smo svi zajedno, pa da vidimo gde smo. Kao predsednik Zvezde ću uvek braniti i tražiti da obezbedimo najbolje uslove za naš klub, mislim da bi i  uprave drugih klubova to trebalo da rade sa svoje".

Između ostalog, Čović je otkrio je igranje u Evroligi teško može da donese boljitak za mlade igrače i da je potrebna određena razvojna liga gde bi oni mogli da napreduju.

"Nikola Topić je otišao u NBA, Zvezda je dobila 2.000.000 dolara obeštećenja, to Amerikanci urade u dan. Od čega je 200.000 dolara dato menadžeru, odnosno Ražnatoviću i njegovoj agenciji. Što se tiče ostalih mladih igrača, NCAA je otvorio te mogućnosti i Zvezda ne može sama protiv toga, već je neophodno da naš Savez i FIBA zauzmu određene stavove. Kompletna evropska košarka je ugrožena. Moraće da se uspostave pravila igre. Imate mladog igrača sa 18 godina koji odmah dobija 200.000 dolara, smeštaj, hranu i fakultet. To niko ne može ovde da mu da, barem ne u Srbiji, a teško će i u Evropi. Neki igrači iz crnogorskih timova su išli i na 700.000 – 800.000 dolara. Moramo da dođemo do administrativne zaštite kako bismo sačuvali potencijalni kvalitet mladih igrača u Evropi Bez obzira na to što je NBA takav kakav je, moraće tu da se uključe FIBA Svet i FIBA Evropa. Mi iz Srbije beležimo veliki obim igrača i u Španiju, Italiju, Tursku... I u tom delu moramo da zastupamo određene pristupe.

Kada igrate Evroligu jako teško možete da razigravate mlade igrače i zato je potrebno da se naprave reorganizacije i pristup kada su lige u pitanju i dobro preispitivanje budućnosti ABA lige, ako ona vodi u Evropu ona ima smisla, ako ne nema smila. A morala bi i naša liga da vodi u Evropu, a to nismo postigli. Moramo zajednički da se izborimo za te pozicije. Reorganizacija naših liga mora sa sobom da donese mogućnost da vodi računa o igračima koji prelaze iz juniorskih u seniorske selekcije dobili što veću minutažu u što kvalitetnijim utakmicama na nivou te neke razvojne lige koja bi se pravila. Ima tu nekih problema i dilema, a i dosta posla kako bi se oni rešili", podvukao je.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke