Kakve su Zvezdine šanse za plasman u Top8 fazu Evrolige?

Autor: Nemanja Janošev
subota 22.01.2022.
11:46
Izvor: Sportske.net

Snage će se usmeriti ka AdmiralBet ABA ligi ili će biti poslednjeg trzaja?

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde porazom od Asvela umanjili su svoje šanse da se plasiraju u Top8 fazu Evrolige.

Kada bi se prema školskom sistemu ocenjivala dosadašnja sezona Crvene zvezde u Evroligi, bila bi to jaka trojka. Zvezda ne igra očajno u Evroligi, ocena je dobra, ali ništa od toga ne važi kada ne uspevaju da usmere utakmicu u svom pravcu i završe dobro obavljen posao u većem delu duela. 

Čak pet mečeva ove sezone izgubili su na jednu loptu. Počevši od prve runde sa Fenerbahčeom, pa CSKA, Anadolu Efes, Zenit i prošle večeri Asvel, a mogli su bolje i protiv Barselone uprkos tome što je to tim projektovan da osvoji takmičenje. Imali su utakmicu u svojim rukama, ali poklekli su pod pritiskom pred beogradskom publikom. 

Nisu iskoristili loše momente gorepomenutih timova, situacije kada su oslabljeni, igraju van ritma i slično... Naravno, dozvoljeno je i Crvenoj zvezdi da nema svoje veče, ali da su bili koncentrisaniji i imali bolja rešenja u završnicama brojnih utakmica, sada bi se o superlativima pisalo o njihovoj sezoni u Evroligi, a borba za Top8 bila bi kud i kamo realnija. Zvezda nije miljama daleko od osmoplasiranog Efesa - svega tri pobede - međutim, kvalitet timova i iskustvo je neuporedivo i teško je verovati da bi aktuelni šampion Evrope mogao da izostane iz društva fajnal-ejta. Čak i da je to moguće, Monako koji je u naletu od dolaska Saše Đorđevića ima znatno bolje šanse za plasman u odnosu na Zvezdu.

Kada smo kod verovatnoći, matematika je jasna. Prema projekciji, 18 pobeda je potrebno za odlazak u Top8. Stoga, Zvezdi je neophodno da trijumfuje na 11 od 15 mečeva koliko je preostalo do kraja regularnog dela. Procentualno, morali bi da upišu 73 odsto pobeda!

Koliko je to ostvarivo veliko je pitanje kada uzmemo u obzir i njihove visoke ciljeve za AdmiralBet ABA ligu, te izostanak napadačkog kontigenta i šutera koji se traže čitave sezone u elitnom takmičenju.

U konkurenciji timova koji pretenduju za osmo mesto, a to su ekipe od sedam do 10 pobeda do sada, Crvenoj zvezdi se uz Baskoniju daju najmanje šanse za tako nešto imajući u vidu raspored koji ih čeka.

Samo u naredna tri kola, izabranici Dejana Radonjića sastaju se sa Olimpijakosom, Armanijem i Monakom, a potom sledi Uniks. Situacija nije optimistična i toga su svesni i u taboru kluba sa Malog Kalemegdana stoga ne bi bilo čudo ukoliko sve snage usmere ka regionalnom šampionatu, a onda opet Jovo nanovo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke