Kakvi su uslovi Dubaija za ulazak u AdmiralBet ABA ligu i kako to utiče na Zvezdu i Parizan?"

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 22.02.2024.
00:00
Izvor: Sportske.net

Čović o Dubaiju.

Coca-Cola arena
Coca-Cola arena

Povezane vesti

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je gostujući u podkastu "Luka i Kuzma" da će potencijalni ulazak Dubaija u AdmiralBet ABA ligi doneti dosta regionalnoj košarci.

Tema koja je nezaobilazna u poslednje vreme - Dubai u Evroligi i AdmiralBet ABA ligi. Nebojša Čović je istakao da još ništa nije dogovoreno, ali da postoje indicije da će Dubai da se priključi regionalnoj košarci, ali i da oni neće imati takmičarski imperativ u AdmiralBet ABA ligi.

"Dubai plaća 1.500.000 evra godišnje za ulazak u ABA ligu. Igra ABA ligu, ali ne utiče na plasman. Pokriva sve troškove transporta i smeštaja.... Daje Evroligi po 2.000.000 godišnje. Što se ABA lige tiče, neophodno je da se izvrši da se preoblikovanje iz j.t.d u otvoreno društvo i da se ono završi do sezone 2024/25 i mi na tome sada radimo. Formirana je radna grupa u kojoj su Budućnost, Cedevita Olimpija, Partizan, javila se Cibona i oni su unutra", otkrio je Čović.

Potom je nastavio...

"Dubai, što se tiče Beograda, imamo dobru vezu od 5-6 sati putovanja. Pa, koliko se putovalo u Kazanj? Pričamo da li je Evropa ili ne? Šta je Makabi? Imamo komercijalni i košarkaški deo i mora da se napravi određena ravnoteža. Uz ovih 1.500.000 dolara, to je njihov predlog, možda će da bude više, da dolar pređe u evro. Oni će dovesti niz drugih sponzora... Mi sad imamo u ABA ligi, da smo dobijali pare od TV prava, većinom smo se tako finansirali. Sada sa sponzorima je 50-50 odsto. ABA ima ugovor sa Arenom do sezone 2024/25. Mi u Evroligi nemamo ništa od TV prava zahvaljujući čudnim dogovorima. Mislim da su TV prava za naš deo oko 8.000.000, a Zvezda i Partizan bi to trebalo da podele, ako je to tačno. Zvezdi i Partizanu bez obzira na plasman nije garantovan plasman u Evroligu. Mi nemamo garant. Prošle sezone je Partizan išao vajld-kard, a mi na vajld-kard koji smo plaćali. Godinu ranije je bilo obrnuto".

On je ranije isticao da su Crvena zvezda i Partizan zaslužili da nastupaju u Evroligi pod "A" licencom, sada je to i ponovio.

"Rečeno je od Bodiroge i onog Litvanca direktora je da sledeće sezone samo prvak ABA lige ima zagarantovano mesto. Ta 'A' licenca nije realna u ovom trenutku. Mislim da su i Zvezda i Partizan EN-stostruko zaslužili da dobiju 'A' licencu. Kažu daje nam država pare. Pa čija je ovo država? Naša država. Trebalo bi da nas bude sramota što nam naša država daje novac? Nikada nismo imali veću finansijsku pomoć države nego sad".


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke