Kakvo iznenađenje za Danilovića posle 26 godina - Susret sa NBA legendom i velikim rivalom, uz priznanje: ''Da, bio je faul!''

Autor: Darko Mitrović
petak 05.07.2024.
17:30
Izvor: Sportske.net

Sjajno podsećanje na kultne bolonjske derbije!

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Osim Partizana, posebno mesto u srcu Predraga Danilovića kada je košarka u pitanju zauzima i Virtus iz Bolonje (tadašnji Knor), čije je boje branio od 1992. do 1995, pa posle dve sezone u NBA ligi, i od 1997. do 2000. kada je i završio igračku karijeru.

Navijači Virtusa posebno pamte finalnu seriju italijanskog plej-ofa iz sezone 1997/98, kada je baš zahvaljujući Daniloviću njihov tim uspeo da osvoji titulu, pobedom u finalnoj seriji nad svojim najvećim rivalom Fortitudom iz Bolonje.

Danilović je u samom finišu odlučujuće utakmice odigrane 31. maja 1998. pogodio nezaboravnu trojku uz faul Dominika Vilkinsa, nadoknadio četiri poena zaostatka i omogućio svom timu da se izbori za produžetak u kom je Virtus (Knor) došao do pobede i titule.

Navijači Fortituda su bili besni na sudije, zbog tog dosuđenog faula, dugo su se vodile polemike da li je taj prekršaj Vilkinsa zaista postojao ili ne, a posle 26 godina italijanski ''La Giorno Tipo'' je uspeo da učini nešto što je među košarkaškim zaljubljenicima u Italiji probudio stare uspomene oživljavanjem Danilovićevog ''šuta od 4 poena'' i organizovanjem susreta Danilovića i Vilkinsa posle četvrt veka posredstvom video-poziva (pogledajte snimak OVDE)!

Bilo je zanimljivo videti reakciju Danilovića kada je na telefonu ugledao legendu Atlante i NBA lige, a zatim i svog velikog rivala s kraja devedesetih. Danas  je Predrag Danilović je predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Dominik Vilkins NBA ambasador, što su jedan drugom i rekli na početku razgovora, a posebno je zanimljivo bilo kada je Danilović rekao Vilkinsu da ima troje dece.

''Ja imam sedmoro, čoveče'', uzvratio je sjajno raspoloženi Vilkins.

Naravno, nije moglo bez podsećanja na pomenuto finale i Danilovićev antologijski koš, a ono što se možda nije očekivalo - Vilkins je posle 26 godina priznao da JESTE napravio prekršaj!

''Moram da budem iskren, bilo je faul nad Danilovićem. Ovde mi kažu da stalno pričaju o šutu i faulu i pitam se zašto uvek moraju da me podsećaju, rekao je Vilkins, a Danilović dodao:

''Sudija nije promenio odluku, pa mora i da se prihvati''.

Sam Vilkins se dobro seća te Danilovićeve akcije.

''U toj poslednjoj akciji nismo smeli da se menjamo u odbrani, jer smo ga dobro držali. Bacio sam se ka njemu i on je šutirao - bio je faul, iskreno", ponovio je on, a kada se Danilović isključio iz video poziva, istakao je da je naš proslavljeni košarkaš bio veliki igrač.

Za mlađe čitaoce podsećanje da je Dominik Vilkins 12 godina igrao za Atlanta Hokse, od 1982. do 1994, zatim proveo sezonu u Boston Seltiksima, pa se preselio u Evropu - najpre u Panatinaikos, a posle još jedne NBA sezone, ovoga puta u San Antoniju, prešao je u Fortitudo, čiji je član bio u sezoni 1997/98.

Te sezone je sa Fortitudom uspeo da osvoji italijanski kup, pre toga je devet puta bio učesnik NBA Ol Stara, a sa Panatinaikosom je 1996. osvojio Evroligu.

Kako je izgledao taj Danilovićev koš uz faul Vilkinsa pogledajte u prilogu sa YouTube kanala LBA.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke