Kalifornijski cunami protutnjao Bostonom - Šef Kari doneo Voriorsima titulu, Srbi slave!

Autor: Nemanja Janošev
petak 17.06.2022.
05:31
Izvor: Sportske.net

Titula za Nemanju Bjelicu i Dejana Milojevića.

 EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa novi su šampioni NBA lige pošto su u šestoj utakmici finala savladali Boston Seltikse u „TD Gardenu“ sa 103:90.

Duel je obeležem raznoraznim serijama, ali se ona koju su kreirali Voriorsi krajem prve i početkom druge deonice ispostavila kao krucijalna. Odlična defanziva, genijalni Stef Kari i brdo izgubljenih lopti njihovih rivala kumovala je pobedi ekipe Stiva Kera. Setićemo se samo nekoliko prethodnih sezona kada je teške povrede doživljavao Klej Tompson i sam Stef je bio često van parketa, govorilo se o kraju dinastije, ali ne...

Fantastična četvorka Boston Seltiksa podigla je euforiju na maksimum U „Gardenu“ momentalno na startu utakmice. Al Horford, Džejlen Braun, Markus Smart i Džejson Tejtum postizali su poene za ranih „+12“ posle svega četiri minuta susreta.

Pokazlvali su Voriorsi znake života i polako topili prednost protivnika nakon što nisu uspevali da pogode maltene ništa. Približavali su se protivniku zahvaljujući Kleju Tompsonu, ali potom i lošim odbranama Seltiksa. Priključio se tu i Kari bitnim sekvencama, od kojih se izdvaja trojka iz mrtvog ugla preko ruke Pejtona Pričarda.

Izabranici Stiva Kera su tada igrali maestralnu košarku. Odlično branivši svoj koš, munjevito su napadali, sjajno trčali u pogađali preko Džordana Pula koji je bio raspoložen. I, očas posla, Voriorsi sprave seriju od čak 21:0 za potpuni muk u „TD Gardenu“, te uzastopne tajm-aute Imea Udoke koji nije pronalazio rešenje na koji način da trgne ekipu. Uspeo jeste, nakon drugog, te smo videli novu seriju na susretu – 8:0 u korist domaćina.

Ali, nisu Seltiksi mnogo više od toga prikazali u drugom kvartalu. Voriorsi su odlično skakali, zatvarali sva vrata svom protivniku i usput rešetali sa linije za tri poena. Nervoza je obuhvatila „zelene“ koji su tako u prvom delu igre sakupili čak 21 izgubljenu loptu. Sve to rezultiralo je ubedljivim vođstvom Voriorsa posle prvog poluvremena u kojem su sveli rivala na manje od 40 poena – 54:39! Gorepomenutih 21:0 je, inače, najveća serija nekog tima u NBA finalu u poslednjih 50 godina!

U nastavku – šuterska simultanka. Jeste Al Horford ubacivao u kontinuitetu za Seltikse, ali Voriorsi su bili u drugoj, onoj svojoj dimenziji. Stef Kari je nakon „krompira“ u prethodnoj utakmici sada rešio da nadoknadi apsolutno sve. Radio je ono što radi najbolje, a kada uđe u takav ritam – odbrane nema. Uz to, Voriorsi su mogli da se oslone i na Ota Portera Džuniora koji je često bivao sam na šutu spolja i kažnjavao svaku neopreznost odbrane Seltiksa. Tako je posle šest minuta u trećoj četvrtini bilo ogromnih „+22“ za tim iz Zaliva.

No, to nije značilo da se ugasio život u Bostonu. Šut gostiju je posle nestvarnog perioda stao, a onda je svojom defanzivom tim Imea Udoke uneo novu energiju na parket i van njega, te se razlika s krajem treće deonice spustila na jednocifrenu! Definitivno je najzaslužniji za to bio Al Horford odličnim delanjem na oba kraja parketa.

Voriorsi su tek na pet minuta pre kraja uspeli da prekinu seriju od 11 uzastopnih promašaja za tri poena. Tompson je bio neupotrebljiv, dok ni Stefa nije htelo spolja, pa je tražio unutrašnja rešenja. S druge strane, Seltiksi su grčevito uspevali da održavaju priključak iako je na sve načine, izuzetnom odbranom, uspevao da ih sabotira Drejmond Grin.

Međutim, Seltiksi nisu imali snage za više. Voriorsi su na krilima Stefa Karija i Endrijua Viginsa pečatirali pobedu i doneli franšizi iz San Franciska sedmu titulu šampiona NBA lige!

Stef Kari ubacio je 34 poena, što mu je sveukupno donelo priznanje MVP finala, 15 je dodao Džordan Pul. Nemanja Bjelica je bio bez minuta na ovom susretu. U redovima Seltiksa, Džejlin Braun, baš kao i Stef - 34 poena.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke