Kalkulacije - Najbolji i najgori scenario za Partizan i Zvezdu u preostala 4 kola EL

Autor: Darko Mitrović
subota 25.03.2023.
20:05
Izvor: Sportske.net

Zašto je Virtus najveći Partizanov saveznik (pa i Zvezdin)?

S. Sandić
S. Sandić

Povezane vesti

Posle sinoć kompletiranog 30. kola Evrolige, i dalje je ukupno 14 ekipa još uvek u igri za plasman na prvih osam mesta koja vode u plej-of.

Još ranije su iz te konkurencije ispali Bajern, Asvel, Panatinaikos i Alba, ali upravo bi neka od te četiri ekipe mogla do kraja da pomrsi konce favoritima i tako utiče na konačan rasplet, kao što je Alba u prethodnom kolu iznenadila Efes i značajno umanjila izglede aktuelnom evropskom prvaku da se domogne plej-ofa.

Nas, naravno, zanimaju šanse naših predstavnika u Evroligi, Partizana i Crvene zvezde.

Crno-beli su u sjajnoj formi i posle pobeda nad Efesom i Olimpijakosom sasvim je realno da se Partizan nađe među osam najboljih ekipa, pa možda i da dodatno popravi svoj trenutni plasman (7. mesto) u preostala četiri kola.

Crvena zvezda će morati samo da pobeđuje do kraja kako bi zadržala teoretske šanse da se nađe u odabranom društvu.

U nastavku ćemo najpre pogledati kompletan raspored ekipa koje zauzumaju od 6. do 14. mesta i čiji plasman u Top 8 još uvek nije siguran, a onda proceniti koji bi bili najbolji i najgori scenario za Partizan i Crvenu zvezdu.

Makabi - Trenutno na 6. mestu sa skorom 17-13

31. kolo: Makabi - Virtus
32. kolo: Makabi - Armani
33. kolo: Žalgiris - Makabi
34. kolo: Makabi - Real

Maksimum 21-13, minimum 17-17

Partizan - Trenutno na 7. mestu sa skorom 17-13

31. kolo Partizan - Baselona

32. kolo Partizan - Real Madrid

33. kolo Monako - Partizan

34. kolo Partizan - Panatinaikos

Maksimum 21-13, minimum 17-17

Baskonija - Trenutno na 8. mestu sa skorom 15-15

31. kolo: Baskonija - Alba
32. kolo: Baskonija - Fenerbahče
33. kolo: Baskonija - Asvel
34. kolo: Olimpijakos - Baskonija

Maksimum 19-15, minimum 15-19

Žalgiris - Trenutno na 9. mestu sa skorom 15-15

31. kolo: Žalgiris - Monako
32. kolo: Žalgiris - Valensija
33. kolo: Žalgiris - Makabi
34. kolo: Bajern - Žalgiris

Maksimum 19-15, minimum 15-19

Efes - Trenutno na 10. mestu sa skorom 14-16

31. kolo: Efes - Armani
32. kolo: Efes - Virtus
33. kolo: Fenerbahče - Efes
34. kolo: Efes - Monako

Maksimum 18-16, minimum 14-20

Armani - Trenutno na 11. mestu sa skorom 14-16

31. kolo: Efes - Armani
32. kolo: Makabi - Armani
33. kolo: Armani - Barselona
34. kolo: Virtus - Armani

Maksimum 18-16, minimum 14-20

Valensija - Trenutno na 12. mestu sa skorom  14-16

31. kolo: Crvena zvezda - Valensija
32. kolo: Žalgiris - Valensija
33. kolo: Valensija - Virtus
34. kolo: Barselona - Valensija

Maksimum 18-16, minimum 14-20

Virtus - Trenutno na 13. mestu, sa skorom 13-17

31. kolo: Makabi - Virtus
32. kolo: Efes - Virtus
33. kolo: Valensija - Virtus
34. kolo: Virtus - Armani

Maksimum 17-17, minimum 13-21

Crvena zvezda - Trenutno na 14. mestu sa skorom 13-17

31. kolo Crvena zvezda - Valensija

32. kolo Asvel - Crvena zvezda

33. kolo Crvena zvezda - Olimpijakos

34. kolo Crvena zvezda - Fenerbahče.

Maksimum 17-17, minimum 13-21.

Najbolji scenario za Partizan: Sve pobede do kraja, skor 21-13, možda čak i skok na treće mesto u nekim kombinacijama. Posle sinoćnjeg spektakla i ubedljive pobede nad Olimpijakosom, verujemo da je sada i to moguće. Partizan u ovako dobroj formi može sve!

Najgori scenario za Partizan: Skor 17-17. Ali, i tu ima varijacija zavisno od učinka ostalih ekipa, pa ćemo potražiti najnepovoljniju od svih nepovoljnih opcija po Partizan.

Kao što možete da vidite u prikazanom rasporedu, Virtus će se u preostala četiri kola sastajati isključivo sa konkurentima za plasman u Top 8, a Partizanu bi najviše odgovaralo kada bi ekipa iz Bolonje ostvarila sve četiri pobede i tako slabila ostale rivale, pa s pravom možemo Virtus nazvati najvećim Partizanovim saveznikom do kraja liugaškog dela sezone. Čak i da Partizan ne dobije nijednu utakmicu do kraja, a Virtus sve dobije, u tom slučaju bi i jedni i drugi imali po 17 pobeda i poraza, ali bi Beograđani imali bolji međusobni skor, jer su oba puta ubedljivo savladali ekipu iz Bolonje.

Najnepovoljnija okolnost bila bi da i Partizan i Virtus izgube sve mečeve do kraja, ali opet neće moći sve ostale ekipe da dostignu navedeni maksimum, jer će se neke od njih međusobno sastajati.

Ako posmatramo samo potencijalni Partizanov plasman u Top 8, nevezano za to koje će mesto zauzeti u gornjem delu tabele, onda bi crno-belima odgovaralo da i Makabi nastavi da pobeđuje. Ali, hajde da i tu nađemo najnepovoljniju okolnost - da Makabi savlada Virtus, a izgubi od Armanija i Žalgirisa i na kraju eventualno savlada Real.

Tada bi Makabi bio  na 19-15, a Žalgiris na 18-16 ako izgubi od Valensije, što bi bila još jedna nepovoljna okolnost za Partizan. U tom slučaju bi i Valensija mogla do 18-16, kao još i Efes ili Armani, ali ne obe ekipe, jer će se međusobno sastati. Ako pretpostavimo i da Baskonija dobije sve do kraja za skor 19-15, onda je jasno da će Partizan morati da dobije bar još jednu utakmicu do kraja i da još uvek nije siguran posle trijumfa nad Olimpijakosom.

Najnepovoljnija situacija u tom slučaju bila bi da se Partizan nađe u krugu sa Valensijom i Armanijem, jer je izgubio sve četiri utakmice protiv ovih ekipa. Dakle, nikako krug sa njima, a postoji mogućnost da do njega dođe, čak i sa skorom 18-16. Zato će crno-beli navijati da Efes savlada Armani, pa bi onda mogao da se napravi mnogo povoljniji krug sa Efesom i Valensijom.  Ali, ako Zvezda savlada Valensiju u sledećem kolu, onda bi već Partizanov put u Top 8 bio potpuno otvoren, uz uslov da crno-beli ostvare još jednu pobedu.

A ako je Virtus Partizanov saveznik, to se ne može reći za Baskoniju, koja se u naredna četiri kola ne sastaje ni sa jednim od navedenih konkurenata za plasman u Top 8. Eventualno bi se to moglo reći za Fenerbahče, ali tek ako bi Partizan osigurao ulazak u plej-of, pa se onda borio za peto mesto ili više od toga.

Da sumiramo, sa 17 pobeda Partizan bi možda mogao da prođe ako Virtus dobije sve utakmice do kraja i ako Efes bude bolji od Armanija. Ako scenario ne bude tako povoljan u ostalim mečevima, onda je potrebno ostvariti bar još jednu pobedu i da opet Efes savlada Armani, a na primer Crvena zvezda savlada Valensiju i da Makabi bude bolji od Žalgirisa.

Kada je u pitanju Crvena zvezda, jedini preostali mogući scenario da se Zvezda probije među osam najboljih jesu sve četiri pobede do kraja.

Zvezdi ne bi odgovaralo da Virtus dobije sve do kraja, jer ima lošiji međusobni skor sa ekipom iz Bolonje. Dakle, bar jedan poraz Virtusa je potreban Zvezdi.

Pretpostavka je da će Crvena zvezda savladati Valensiju, pa bi u tom slučaju postojala mogućnost da ove dve ekipe budu u krugu i ta opcija bi Zvezdi najviše odgovarala jer je već slavila u Valensiji u prvom delu sezone.

Nikako joj ne bi odgovarao krug sa Armanijem, pa bi ekipa iz Milana morala da izgubi bar još dva meča. Mogao bi krug sa Efesom, jer je Zvezda ubedljivije slavila u odnosu na poraz u Istanbulu.

Zvezda ima lošiji skor i od Žalgirisa i Baskonije, pa bi za crveno-bele najbolje bilo da ove dve ekipe ostvare još samo po jednu pobedu do kraja.

Šta ako u krugu budu Partizan i Zvezda sa po 17 pobeda i poraza? Zvezda bi tada imala prednost, jer je ubedljivije slavila u prvom međusobnom susretu. Ali, stvari bi se promenile ako bi im se u tom krugu pridružio još neki klub.

Pravi košmar bi predstavljala opcija da se u krugu nađu Armani, Partizan i Zvezda, jer je italijanski tim ostvario sve pobede protiv naših klubova i on bi tu bio najbolji. Partizanu bi odgovaralo da u tom krugu sa Zvezdom bude, na primer Efes, Virtus ili Žalgiris, ali ne i crveno-belima.

Prema tome, osim što ćemo navijati za naše klubove da ostvare što više pobeda do kraja, gledaćemo i ka Italiji - navijaćemo za Virtus (zvezdaši malo manje nego partizanovci), ali i protiv Armanija koji igra sve bolje i koji je upisao četiri pobede u poslednjih pet kola.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke