Kalkulacije - Pregled svih opcija! Na koga će Srbija u nokaut fazi?

Autor: Darko Mitrović
utorak 06.09.2022.
23:32
Izvor: Sportske.net

Još jedno kolo ostalo je do kraja, ali ima dosta nedoumica!

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Za reprezentaciju Srbije se sve odvija po planu na Evrobasketu, izuzev par zdravstvenih problema zbog kojih su odsustvovali Nikola Milutinov i Vanja Marinković, ali kada počne nokaut faza takmičenja, i njih dvojicu očekujemo spremne za najveće napore.

Naš tim je upisao sve četiri pobede u prva četiri kola, ali će morati da zabeleži i petu u četvrtak protiv Poljske, kako bi zadržao prvo mesto u Grupi D. Poljaci imaju samo pobedu manje, pa imaju šansu da u međusobnom duelu naprave ''rokadu'' na vrhu, ali ono što reprezentacija Srbije pokazuje u dosadašnjem toku šampionata, daje nam mnogo razloga za veru da će ''orlovi'' do kraja zadržati to prvo mesto u grupi.

Šta se dešava u tom slučaju, ko će nam biti rival u osmini finala i kasnije u četvrtfinalu? Da li je od večeras nešto jasnije?

Posle večerašnjeg poraza Hrvatske od Italije, još veće su šanse da u osmini finala gledamo komšijski derbi. Hrvati su trenutno na četvrtoj poziciji, ali imaju priliku da u se poslednjem kolu protiv Ukrajine eventualnom pobedom probiju na treće, pa čak i na drugo mesto, ukoliko ta pobeda bude ubedljiva (plus 8 i više). Ako se formira krug Italija, Hrvatska, Ukrajina sa skorom 3-2, što izgleda realno, Italijani bi tu bili najslabiji, jer su poraženi od Ukrajine sa 11 poena razlike, a večeras su savladali Hrvate sa samo pet - 81:76. Dakle, pobeda Hrvatske nad Ukrajinom šalje Italijane na Srbiju u osmini finala, a ako Ukrajina trijumfuje u poslednjem kolu, onda ćemo gledati duel Hrvatska - Srbija, sve pod pretpostavkom da Srbija zadrži poziciju D1, odnosno prvo mesto u Grupi D.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bez obzira da li će Srbija zauzeti prvo ili drugo mesto u Grupi D, njeni potencijalni rivali u osmini finala su Italija ili Hrvatska. Moguće je da to čak bude i Ukrajina ako Srbija izgubi od Poljske, a Hrvatska savlada Ukrajince od osam do 17 poena razlike. U tom slučaju bi Hrvati bili drugi u svojoj grupi, Ukrajinci treći, a Italija četvrta. Ako Hrvati dobiju Ukrajince sa više od 17 poena razlike, onda Ukrajina može da padne i na četvrto mesto.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Jeste još uvek rano, ali da pogledamo i ka potencijalnim rivalima u četvrtfinalu. Ako Srbija zauzme prvo mesto u svojoj grupi, njen rival biće drugoplasirani iz Grupe A ili trećeplasirani iz Grupe B.

U Grupi A će se u poslednjem kolu sastati dve prvoplasirane ekipe, Španija i Turska, pa ako Španci opravdaju ulogu favorita, onda će Turska biti ''A2'' ekipa pred osminu finala.

Veća je dilema ko bi mogao da bude ''B3'', ali čini se da je tome najbliža Francuska, i to ukoliko izgubi od Slovenije u poslednjem kolu. Eventualni poraz Slovenaca bi mogao upravo Dončića i drugove da dovede na megdan Turskoj, a onda u perspektivi i Srbiji u četvrtfinalu.

U slučaju da Srbija zauzme drugo mesto u svojoj grupi, onda bi potencijalni rival u četvrtfinalu mogla da bude Španija (A1), pod uslovom da zauzme prvo mesto u Grupi A.

Da rezimiramo - Hrvatska, Italija ili u manjem procentu Ukrajina su nam mogući rivali u osmini finala, a onda u četvrtfinalu možemo najverovatnije na boljeg iz duela Turska - Francuska ili ako budemo drugi u grupi na boljeg iz duela Španija - BiH(Litvanija).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke