KALKULACIJE - Šta još Srbiji treba za plasman na Mundobasket?

Autor: Darko Mitrović
petak 11.11.2022.
22:52
Izvor: Sportske.net

Mnogo je kombinacija u igri, iako su preostala samo još tri kola.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Gde je stala u avgustu, kada je savladala Grčku i Tursku, reprezentacija Srbije je večeras u znatno izmenjenom sastavu nastavila pobedom nad Velikom Britanijom u Njukaslu (74:68).

Ovo je još jedan korak ka plasmanu na Svetsko prvenstvo, a do kraja kvalifikacija ostalo je da se odigraju još tri kola. Sledeće je već u ponedeljak, a još dva igraće se u februarskom ''prozoru''.

Raspored reprezentacije Srbije izgleda ovako:

14.11.2022. Srbija - Turska

24.02.2023. Grčka - Srbija

27.02.2023. Srbija - Velika Britanija.

Stanje na tabeli kvalifikacione Grupe I posle večerašnjih mečeva izgleda ovako: Letonija 6-1, Srbija 4-3, Grčka 4-3, Turska 3-4, Belgija 3-4, Velika Britanija 1-5.

Ako bi naš tim u ponedeljak savladao Tursku, onda nam Turci do kraja više ne bi bili pretnja, jer bismo imali dve pobede više, uz bolji međusobni skor, pa bi nam do kraja ostala trka sa Grčkom i Belgijom. Posao nam olakšava činjenica da u poslednjem kolu dočekujemo poslednjeplasiranu Veliku Britaniju i trijumf u tom meču ne bi smeo da izostane.

Na prvi pogled, pobede nad Turskom i Velikom Britanijom bi mogle da nam budu dovoljne za plasman na Mundobasket, ali postoji i teoretska mogućnost da ako izgubimo od Grčke, na kraju Srbija, Grčka i Belgija imaju skor 6-4, pa bi jedna od te tri selekcije u tom slučaju ''izvisila'' i naš problem bi bilo to što smo dva puta poraženi od Belgije. Zato bi nam u ponedeljak odgovarao trijumf Grčke nad Belgijom, ali kako su Grci večeras izgledali protiv Letonije, veliko je pitanje šta se može očekivati u tom meču.

Kakav je raspored Grčke i Belgije do kraja?

Novembar: Belgija - Grčka

Februar:

Grčka - Srbija
Letonija - Grčka

Velika Britanija - Belgija
Belgija - Turska

Šta ako izgubimo od Turske?

U tom slučaju postoji mogućnost da uoči februarskog ''prozora'' i Srbija, i Grčka, i Turska i Belgija imaju skor 4-4, pod uslovom da i Belgija savlada Grčku!

Tek tada bi se napravila prava drama pred mečeve odluke i nadamo se da će naši ''orlovi'' izveći ovakav scenario. Čak i da izgubimo opd Turske, mora se voditi računa i o koš-razlici, jer je Srbija prvi meč protiv Turske u avgustu dobila sa sedam poena razlike i ne bi smela da dozvoli da izgubi većom razlikom, jer bi onda i od Belgije i od Turske imala lošiji međusobni skor.

Poraz od Turske značio bi da moramo da dobijemo obe utakmice u februaru, prvo u Grčkoj, pa na domaćem terenu protiv Velike Britanije.

Turci će u februaru dočekati Letoniju, pa gostovati u Belgiji, a treba imati u vidu da Letonci više nisu posebno motivisani, s obzirom na izboren plasman na Mundobasket.

Svakako, preciznije kalkulacije znaćemo već u ponedeljak uveče, nadamo se još jednoj pobedi Srbije, iako neće biti nimalo lako.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke