Kalkulacije - Šta Partizanu treba za prolaz u četvrtfinale?

Autor: Darko Mitrović
sreda 03.02.2021.
23:41
Izvor: Sportske.net

Sada se već naredna faza mnogo bolje vidi!

Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©
Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Koliko košarka može da bude nepredvidiva, pokazao je i večerašnji duel Partizana i Lokomotive Kubanj u okviru četvrtog kola Top 16 faze Evrokupa.

Crno-beli su tokom druge četvrtine imali čak 18 poena zaostatka, ali su u nastavku uspeli da naprave veliki preokret i poenima Perkinsa u poslednjim sekundama stigli do trijumfa od 71:69.

Ova pobeda mnogo znači Partizanu u borbi za plasman u četvrtfinale Evrokupa, s obzirom da se ponovo vratio na drugo mesto u Grupi F, ali ostalo je da se odigraju još dva kola i sve je potpuno neizvesno.

U ovom trenutku, tabela Grupe F izgleda ovako: Metropolitans 3-1, Partizan 2-2, Trento 2-2, Lokomotiva 1-3.

Partizan će u sledećem kolu gostovati ekipi Trenta, a u poslednjem kolu dočekaće francuski Metropolitans. Iako za sada poslednjeplasirana, Lokomotiva nije otpisana. Ona će u sledećem kolu gostovati Metropolitansu, a u poslednjem dočekati ekipu Trenta, od koga je u gostima izgubila sa 96:84.

Kakve su sve opcije u igri?

Opcija broj 1, ujedno i najpovoljnija po Partizan:

Ako Partizan još jednom bude bolji od Trenta, s obzirom da ga je u Beogradu ubedljivo pobedio, a da u isto vreme Metropolitans savlada Lokomotivu, onda bi crno-beli već u sledećem kolu obezbedili plasman među osam najboljih, bez obzira na ishod mečeva poslednjeg kola.

Opcija broj 2:

Partizan pobeđuje u Italiji, ali Lokomotiva dobija u Francuskoj. U tom slučaju Partizan bi morao da čeka poslednje kolo i po svemu sudeći da savlada i Metropolitans, jer ako bi Lokomotiva dobila oba meča do kraja, Partizan ne bi smeo da dozvoli da uđe u ''krug'' sa ruskom ekipom koja ima bolji međusobni skor od crno-belih.

Opcija broj 3:

Šta se dešava ako Partizan izgubi od Trenta? Pre svega, bilo bi važno da to bude sa malom razlikom i svakako manjom od onih ''plus 28'' koliko je Partizan stekao protiv Trenta u prvom kolu u Beogradu. Ne bi, naravno, sve bilo izgubljeno, ali bi Partizan zavisio od ostalih rezultata do kraja ove faze takmičenja.

Beograđani bi morali da savladaju Metropolitans u poslednjem kolu, ali bi problem bio što je Partizan od francuskog tima izgubio sa 17 poena razlike. Teoretski je moguće da onda sve četiri ekipe imaju na kraju skor 3-3, pa bi se gledala ukupna koš-razlika.

Ali, ako bi u sledećem kolu Metropolitans savladao Lokomotivu, onda bi ruski tim praktično izgubio takmičarski motiv uoči poslednjeg kola, pa bi Trentu, uz eventualnu pobedu nad Partizanom, bio olakšan posao da savlada i Lokomotivu i u tom slučaju crno-belima ne bi pomogla ni ubedljiva pobeda nad Metropolitansom.

Nadajmo se, ipak, prvom scenariju, opciji broj 1.

-

-

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke