Kampacov orkestar u balkanskom ritmu

Autor: Milovan Longinov
petak 24.05.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Kao aktuelni šampion i lider ligaškog dela, Real Madrid sa ulogom favorita stigao u Berlin.

Povezane vesti

U prilici da treći put u istoriji odbrane naslov evropskog šampiona, košarkaši Real Madrida otputovali su u Berlin na Fajnal for namerni da drugi put uzastopno osvoje Evroligu.

Sa četiri pobede više u odnosu na ligaški deo prethodne sezone i daleko lakše rešenim četvrtfinalnim okršajima nego lane, izabranici Ćusa Matea stigli su u prestonicu Nemačke gde se nadaju novom krunisanju u nedelju.

Blaga kriza rezultata u drugoj polovini sezone nije bacila senku na tim koji iza sebe ima verovatno najbolju jesen u istoriji igre pod obručima. Nešto slabiji rezultati u trenucima kada je liderska pozicija bila izvesna nisu bacili mrlju na najdominantniju ekipu Starog kontinenta.

Kraljevski klub je zadržao okosnicu tima iz prethodne sezone, a povratkom Fakunda Kampaca dodatno je unapredio mnoge segmente igre. Zbog toga nije ni čudo što nekadašnji plejmejker Crvene zvezde uživa najveće Mateovo poverenje, ako sudimo po minutaži tokom cele sezone.

Kampaco je drugi najbolji asistent ligaškog dela iza neprikosnovenog Kodija Milera-Mekintajera koji igra u životnoj formi za Baskoniju.

Lucidni Argentinac je iza sebe po broju asistencija ostavio takve asove poput Lorenca Brauna, Kostasa Slukasa i Miloša Teodosića.

Zbog Fakundovog izuzetnog pregleda igre, Mateo ga je u proseku držao više od 25 minuta na parketu po utakmici, što je bivšem pleju Denvera omogućilo da sa lakoćom pronalazi saigrače koji bi pravovremene asistencije pretvarali u poene.

Naročito se to odnosi na balkanski dvojac Mario Hezonja-Džanan Musa, igrače koju su tokom sezone poenterski bili najraspoloženiji u Real Madridu, potvrđujući nepisano pravilo da košarkaši sa ovih prostora donose poseban kvalitet.

Hezonja je u drugoj sezoni u Realu izrastao u vrhunskog košarkaša i s pravom će predstavljati velikog aduta na završnom turniru u Berlinu. Setimo se samo pobede koju je nakon niza produžetaka doneo Realu protiv Anadulu Efesa u Istanbulu.

I navijači Partizana ne pamte onakvu partiju gostujućeg košarkaša u Beogradu kao što je bila Hezonjina, kojem je vatrena atmosfera u Areni bila još veća inspiracija da pokaže najbolje izdanje.

Veliki adut kraljevski klub će imati na krilnim pozicijama u liku odličnih Geršona Jabuselea i Gabrijela Deka, a centarskom dvojcu Edi Tavares-Vensan Poarje teško da iko može da isparira u reketu kada su dobro raspoloženi.

Oni će uz iskusne Ljulja, Rodrigeza i Fernandeza činiti okosnicu sastava koji je u Berlin stigao kao najtrofejniji klub Evrolige.

Real Madrid iza sebe ima 11 trofeja šampiona Evrope i činjenicu da je jedan od najredovnijih učenika Fajnal fora.

To nije bio slučaj u prvoj deceniji ovog veka kada nijednom nisu otišli na završni turnir. Nakon bolnih 14 godina statiranja u evropskoj košarci, vratili su se na Fajnal for tek 2011. godine u Barseloni kada su poraženi u obe utakmice.

Usledila su dva uzastopna poraza u finalima i sve veći vremenski jaz u odnosu na šampionsku 1995. godinu. Led je probijen 2015. godine kada su rutinskom pobedom protiv Olimpijakosa u Madridu stigli do devete titule prvaka Evrope.

Tri godine kasnije na krilima maestralnog Luke Dončića biće bolji od Obradovićevog Fenerbahčea u Beogradu. Malo je nedostajalo da na istom mestu 2022. godine dođu do evropskog sjaja, ali ih je u tome sprečio odlični tim Anadolu Efesa.

Prošle sezone im se vratilo spektakularnim pogotkom Ljulja u poslednjim sekundama utakmice protiv Olimpijakosa, a sada će protiv istog tima voditi veliku bitku za plasman u finale.

Mateov tim će naspram sebe imati ekipu koja više od decenije čeka na trofej Evrolige, a zajednički imenilac im je nekadašnji plejmejker Partizana Najdžel-Vilijams Gos. Prošlosezonski šampion sa Realom sada će pokušati da osujeti doskorašnji klub na putu odbrane velikog trofeja.

Obe pobede iz prvog dela sezone i nešto veće iskustvo čine da Real kao blagi favorit uđe u duel koji se igra u petak od 21 sat, ali završni turnir i neutralan teren mogu da iznedre mnoga iznenađenja.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke