Kao da drame već dovoljno bilo nije - Barsine senke više neće hoditi po madridskom dvoru, Real u novom finalu u Beogradu!

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 19.05.2022.
23:00
Izvor: Sportske.net

Hoće li se ponoviti 2018?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Real Madrida plasirali su se u finale Evrolige pošto su savladali Barselonu sa 83:86 (19:19, 26:15, 11:26, 27:26) u "Štark areni".

Ništa manje uzbudljiva i interesantna nije bila ni druga polufinalna utakmica fajnal-fora. Dva španska tima su po šesti put ove sezone ukrstila koplja, a posle pet uzastpnih pobeda Barse, Real se u verovatno najznačajnijoj utakmici otrgao i konačno rešio košmara za novo finale u Beogradu!

Geršon Jabuseli je bio zvezda vodilja Reala na početku ove utakmice postigavši svih osam prvih poena Madriđana. Igralo se brzo, što je u tom trenutku više odgovaralo Realu koji se bolje snašao. Jabuseli je konstantno tražio loptu i odgovornost.

Međutim, Barselona je uhvatila ritam i pred kraj prve četvrtine uspela da povede. Prve poene postigao je i Nikola Mirotić što je veći deo dvorane podiglo na noge. Navijači Olimpijakosa koji su umnogome ispunili „Arenu“ ostali su i dalje na svojim mestima kako bi ispratili drugo polufinale, ali u da leko manjem raspoloženju. U jednom trenutku su se probudili i podigli na noge uspavanu halu. Na kraću pauzu se ipak otišlo nerešenim rezultatom (19:19).

Nikola Mirotić je pronašao pravi ritam, sjajno delovao na oba kraja parketa, te je na njegovim krilima katalonski tim dospeo do prve i osetnije prenosti (43:33). Jabuseli je stao, a niko od saigrača nije nastavio sličnim ritmom i Real se suočavao sa problemom. Nisu mogli da se oslone na šut spolja, za razliku od Barse koja je manje pokušavala, ali je bila procentualno znatno uspešnija i samopouzdanje im je bilo na visokom nivou.

Real je uspeo da popravi odbranu i zahvaljujući tome priđe na dva poseda zaostatka, a kada je Geršon Jabuseli ponovo razmrdao ruke, meč se vratio u egal. Tim Pabla Lasa je preuzeo kontrolu skoka i u poslednjih pet minuta susreta imao prednost koja im je garantovala priliku da još jednom u Beogradu prigrle trofej Evrolige.

Ali, pitala se i Barselona nešto. Nikolas Laprovitola je vezanim trojkama uneo paniku u redove protivnika, a svoje prste nije mogao da ne umeša MVP Nikola Mirotić i posle 37 minuta i 17 sekundi imali smo nerešen ishod - 75:75!

Odmah posle tajm-auta, Fabijen Kozer je sa mini-serijom od 5:0 u roku od desetak sekundi ugasio požar. No, usledio je momentalni odgovor Barse preko Kalatesa i Dejvisa za novu kraću pauzu u seriji tajm-autova.

Posed razlike, poslednji sekundi utakmice. Ljulj je bio na liniji penala na 5.3 sekundi pre kraja. Posle pogođenog prvog, promašio je drugo i Barsa je izgubila oko tri sekunde na pravljenje novog faula. Jabuseli je imao dva bacanja, pogodio je drugo i vremena za Barsu nije bilo. Mirotić je pokušao da se probije, ali neuspešno za novo finale Reala.

Real je pbio predvođen Geršonom Jabuselijem i Fabijenom Kozerom koji su ubacili po 18 poena, dok je Nikola Mirotić imao izvrsno veče sa 26 poena, 12 skokova i šest asistencija. Međutim, to mu ipak nije bilo dovoljno da svoj tim odvede u finale.

Kako je poznato, Real će u finalu u subotu od 19 sati igrati sa braniocem trofeja Efesom koji je ranije danas bio bolji od Olimpijakosa.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke