Kapiteni

Autor: Nemanja Janošev
subota 02.12.2023.
10:15
Izvor: Sportske.net

Liderstvo, hladnokrvnost, čvrstina... Bili su "X" faktor u danima iza nas za svoje timove.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

"Štark arena" bila je neosvojiva tvrđava ove sedmice u Evroligi. Ni Partizan, a ni Crvena zvezda nisu dozvolili Panatinaikosu, odnosno Anadolu Efesu da prigrabe plen iz doma koji dele od ove sezone.

Tako nakon ovog kola, Partizan ostaje na jednoj pobedi više od najvećeg rivala, a sve to pred duplu rundu iduće sedmice. Crno-belima sledi put u Monte Karlo, a potom u Milano, dok će Crvena zvezda gostovati u Španiji ekipama Valensije i Baskonije.

I jedni i drugi sa dosta optimizma, osokoljeni ostvarenim u četvrtak i petak, dočekuju te okršaje, ali ništa od toga ne bi bilo moguće bez dvojice kapitena. Sjajni su bili Zek Ledej i Nemanja Nedović u dva tabora, no ono što su donele povratničke utakmice Kevina Pantera i Branka Lazića je neprocenjivo za period koji predstoji.

Obojica su propustila praktično istovetni period i za to vreme se dalo primetiti koliko nedostaju svojim ekipama. Panter je bio van parketa od 26. oktobra, a Lazić od 23. Za to vreme, Partizan je na 10 utakmica doživeo pet poraza od kojih su mnogi bili na jednu loptu. Gotovo kao preslikan, bio je učinak Crvene zvezde bez svog kapitena - 11 mečeva, pet neuspeha. 

Ako je Partizanu nedostajao čovek koji će da povuče tim kada produkcija stane, da pogodi kada izostane samopouzdanje, onda je Crvenoj zvezdi falila ta agresivnost u odbrani, čovek koji će da diše za vratom poenterima rivala. Ne može da se predvidi šta bi bilo da su se njih dvojica nalazili na parketima tokom minulog perioda, ali sigurno je da bi Partizan u svoju korist rešio neku od dramatičnih utakmica sa Baskonijom, Igokeom ili Cedevita Olimpijom, dok, budite sigurni, Maodo Lo ne bi imao veče karijere u "Beogradskoj areni" pre nešto više od nedelju dana, a možda bi i jedan od derbija pripao crveno-belima.

Šta bi bilo, kad bi bilo... Svakako, videlo se pre dve večeri i sinoć da su njih dvojica srce i duša dveju ekipa. Kevin Panter je loše ušao u utakmicu sa Panatinaikosom, a onda je pronašao ritam, pogađao teške i bitne šuteve, obezbedio svojoj ekipi produžetak i trasirao im put ka trijumfu. Statistički parametri Branka Lazića varaju, jer je njegova odbrana u drugom poluvremenu, zajedno sa Stefanom Lazarevićem, neutralisala Šejna Larkina koji jeste postigao 10 od svojih 21 poena u drugih 20 minuta, ali je čak šest došlo sa linije penala. Dva faula nad njim je tom prilikom načinio Lazić čime mu je dao do znanja da nema lakih poena, a Larkin je bio taj i koji je koristio besmislene tehničke greške koje su dosuđivane crveno-belima početkom poluvremena.

Uostalom, zar treba detaljnijih objašnjenja o tome koliko su Panter i Lazić značili svojim ekipama od pohvala koje su im uručili dvojica trenera?

"Kevinova prva utakmica posle dugo vremena, kapitenska, videli ste svi kako je odigrao. Kada sam ga izabrao za kapitena, svima je bilo jasno u timu zbog čega je to tako. On brine o svemu. Čovek koji prvi dolazi na trening, poslednji odlazi. Primer je bukvalno u svemu. Kada se pojavi kao lider na terenu, svi ga prate. Kada gori, znaju da će lopta najverovatnije kod njega. On je prvi koji postrojava", rekao je Željko Obradović posle pobede nad Panatinaikosom.

"Razlika je bila u našoj odbrani. Mnogo izgubljenih lopti smo imali u prvom poluvremenu, što im je omogućilo lake poene u tranziciji. Zato su u drugom poluvremenu bilo drugačije. Velike čestitke Laziću i Lazareviću na sjajnoj odbrani nad Larkinom", bile su reči Janisa Sferopulosa nakon trijumfa protiv Efesa.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke