Kari "namešta“ "orlove“ u Hamburgu

Autor: Nemanja Janošev
petak 19.08.2022.
12:45
Izvor: Sportske.net

Košarkaši Srbije će danas i sutra imati dve pripremne utakmice .

KSS
KSS

Povezane vesti

Srbija se danas od 18 časova sastaje sa Italijom, a sutra sa Nemačkom ili Češkom.
Košarkašku reprezentaciju Srbije danas i sutra očekuje nastup na jakom priremnom turniru u Hamburgu.


„Orlovi“ će u Nemačkoj odigrati dve kontrolne utakmice i biće to poslednje provere za izabranike Svetislava Pešića pred krucijalne utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvensto protiv Grčke u Beogradu i protiv Turske u Istanbulu. Kasnije sledi put u Češku, gde će Srbija igrati grupnu fazu Evropskog prvenstva.


Rival Srbiji u današnjem polufinalu turnira u Hamburgu biće stari dužnik Italija od 18 časova. Još nas boli prošlogodišnji poraz od „Azura“ u Beogradu, u meču odluke za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju. 


Sutra će pobednik i poraženi iz ove utakmice ukrstiti koplja sa Nemačkom ili Češkom, u zavisnosti kako se njihov međusobni susret završi. Duel sa Češkom bio bi zamimljiv i zbog toga što će se naš tim sa Česima sastati u prvoj fazi Evrobasketa. U svakom slučaju, Srbiji slede dva jaka susreta, na kojima će selektor Pešić moći da stvori, a i nama da prikaže, još jasniju sliku o konturama ovog tima. 


Srbija je do sada odigrala svega dve prijateljske utakmice. U onoj zatvorenog tipa u Beogradu pobedila je Crnu Goru sa 83:72, dok je pre dva dana u Ljubljani naš tim izgubio od prvaka Evrope Slovenije sa 97:92 posle produžetka.

Rano je još donositi zaključke o igri ove ekipe, posebno zbog toga što u „Stožicama“ nisu igrali Nikola Milutinov, Marko Gudurić i Nemanja Bjelica. Ipak, neki obrisi za budući model su jasno mogli da se uoče.

Dvostruki uzastopni MVP NBA lige Nikola Jokić će definitivno biti igrač oko kojeg će se sve vrteti u igri Srbije. Igrač broj dva je Vasilije Micić, najbolji košarkaš Evrolige u poslednje dve godine, dok će ostali imati specijalne zadatke i raditi za ovu dvojicu. 

Deluje da će Nikola Kalinić i Vladimir Lučić morati da ponesu veliki teret i završavaju one „prjave zadatke“ ispod radara, Nemanji Nedoviću je namenjena uloga koju je odbio Miloš Teodosić, da bude bekap Miciću, a treba ponovo naglasiti da trojicu gore pomenutih nismo videli u Ljubljani, a da bi sva trojica trebalo da imaju ozbiljne pozicije u srpskom rosteru. 

Milutinov je jedan od najdominantnijih centara Evrope, Bjelica je igrač sa ogromnim iskustvom i NBA prstenom na ruci, dok se od Gudurića očekuje da donekle nadomesti izostanak Bogdana Bogdanovića i bude kvalitet više u šutu spolja selekcije Srbije. 

Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić i Vanja Marinković su imali minute protiv Slovenije i biće zanimljivo ispratiti da li će sva trojica biti u 12 za Evrobasket.
Vremena za uigravanje je malo i zato će ovi mečevi u Hamburgu biti jako bitni. 
Sa ovako jasnim liderskim ulogama za Jokića i Micića, sada postaju jasne reči Svetislava Pešića o tome zašto je otpisan kapiten Miloš Teodosić. On svakako ne bi više mogao da bude vođa ekipe na terenu, ali ostaće večno pitanje zašto je uopšte pozivan na pripreme kada se znalo da će Vasa Micić, potpuno zasluženo, dobiti sva ovlašćenja na terenu na poziciji plejmejkera, a Jokić ključeve tima u ruke?

"Odluka je moja i nije bila laka, ne samo zbog toga što je on dugo godina u reprezentaciji, nego ona nije laka za svakog igrača. Naravno da je i on bio malo iznenađen, ali to je sastavni deo života u sportu. Ja sam njemu direktno rekao da ne mogu nakon ovoga svega što sam video, ne samo od njega i ostalih koji su na njegovim pozicijama, da ne mogu da mu ponudim status i mesto koje je do sada imao u reprezentaciji. Da se okrećem igračima koji u ovom trenutku po mom mišljenju mogu više da daju. Naravno da je bilo mnogo razgovora na tu temu, pa u jednom momentu smo mislili: 'On je kapiten reprezentacije, vrhunski igrač, sve što je uradio za srpsku košarku...'. Hajde da ostane, da bude član ekipe, bekap igrač. To sam i njemu rekao, ali on nije bekap igrač nikada bio, nikada nije bio igrač sa klupe, a i rekao sam mu da imam boljih igrača od njega za te pozicije. Ekipa se ne sastavlja od najboljih igrača, nego od najboljih igrača koji između sebe funkcionišu", izjavio je selektor Svetislav Pešić na pitanje o razlozima zbog kojih je ostavio Teodosića van ekipe.

Odluka je selektorova i mora se poštovati, kao što će i on biti jedini odgovoran u slučaju neuspeha. 

U kvalifikacijama za Mundobasket hodamo po tankoj žici i verovatno će nam biti potrebne sve pobede do kraja, za početak protiv Grka i Turaka. Samo jedan poraz mogao bi da bude poguban, a treba podsetiti da će biti još FIBA “prozora” u kojima neće moći da igraju košarkaši iz NBA lige i Evrolige.

Kada je reč o Evrobasketu, koji se igra od 1. do 18. septembra, tamo smo u ne baš izazovnoj grupi D u Pragu, zajedno sa Češkom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom.

Nakon mečeva u Pragu, sledi selidba u Berlin za četiri najbolje ekipe na tabeli, a u glavnom gradu Nemačke igraće se cela nokaut faza, od osmine finala do samog finala. 

Nadamo se da će Srbija u Berlinu biti “nameštena”, prava i spremna za veliki rezultat.

PIŠE: Mladen Heleta

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke