KK Partizan - Četiri razloga za neuspehe, da li je u julu 2023. izgubljena titula?

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 31.05.2024.
19:15
Izvor: Sportske.net

Partizan ove sezone nije dorastao zadatku. Vreme je za analizu.

© 2023 Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT
© 2023 Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Povezane vesti

KK Partizan ima još jednu, poslednju šansu za trofej, ali u AdmiralBet Super ligi, takmičenju koje ima manju važnost i od Evrolige, i od AdmiralBet ABA lige i u takmičenju koje i Crvena zvezda i Partizan igraju sa drugačijim sastavima nego što je to bio slučaj do sada ove sezone. 

Uglavnom, ova sezona je definitivno neuspeh za crno-bele, ako uzmemo u obzir da nisu otišli na Fajnal for kako su se mnogi nadali posle prošlosezonskih uspeha i onih mečeva sa Real Madridom, da nisu osvojili Kup Radivoja Koraća, kao i da je Crvena zvezda bila daleko bolji rival u AdmiralBet ABA ligi. 

Bilo je dosta neočekivanih poraza, posebno u AdmiralBet ABA ligi, a pored toga nije bilo nekih "brejkova" koje su navijači očekivali u Evroligi, kao što je bilo prošle sezone. 

Šta je razlog?

Potencijalni razlog br. 1 - Mirotić

Nikola Mirotić je bio čovek koji je dogovorio uslove sa Partizanom, uprava kluba je skoncentrisala sve oko crnogorskog košarkaša, Željko Obradović je planirao da gradi igru baš oko nekadašnje NBA zvezde, ali...

Mirotić je odustao u poslednjem momentu, možda i u momentu kada je za Partizan bilo prekasno da pronađe visokog igrača njegovog kvaliteta jer je nedostatak kvaliteta bio ogroman posle odlaska Lesora u Panatinaikos. Bio je 22. jul kada smo pročitali onu objavu.

"Mimo moje volje i želje, i bez moga znanja, a svakako daleko od istine, objavljuju se nasumično pisani tekstovi. Neki od njih su bili mašta i proizvoljni zaključci pojedinaca i medija i sve je to izazvalo veliku pažnju, koju moja porodica i ja nismo želeli. Kako su u javnost dospele izvesne informacije o daljem nastavku moje karijere u KK Partizan, počele su pretnje i uvrede koje su me veoma iznenadile i povredile, jer ne želim da budem osoba koja će deliti ljude po bilo kom osnovu, a kamoli po bojama kluba. Odlučio sam da ne budem deo takve atmosfere i da ne želim ni sebe, ni svoju porodicu, da izlažem daljim neprijatnostima“, napisao je tada Mirotić koji se na kraju i zahvalio Partizanu. 

Deset dana ranije desio se još jedan udarac.  

Razlog br. 2 - Partizan prekida odnose sa Miškom

Jam Madar je otišao iz Partizana u Fenerbahče i to je razbesnelo upravu crno-belih. Bio je 22. jul kada je uprava kluba donela odluku o prekidu saradnje sa najuticajnijim košarkaškim menadžerom u Evropi, Miodragom Ražnatovićem. 

Bio je 12. jul kada je Partizan objavio da prekida svaku moguću saradnju sa ovim košarkaškim agentom. 

Kasnije je Partizan pronašao način da dovede plejmejkera kada je to bilo veoma potrebno, Džejlin Smit je prekinuo saradnju sa Miškom Ražnatovićem i agencijom Beobasket da bi došao među crno-bele. 

Uglavnom, rat koji sigurno neće tako dobro doći Partizanu, možda i u predstojećem prelaznom roku tokom leta. 

Razlog br. 3 - Kevin Panter

Možda je bilo i previše očekivanja od Kevina Pantera ove sezone. Kapitensku traku je imao oko ruke, traku koja ima poseban pritisak kako sezona odmiče i kako se dešavaju neuspesi. 

Nije bio na nivou od prošle sezone i to je jasno svima, promašivao je neke šuteve koji su prošle sezone ulazili, nekako su odbrambeni igrači protivnika uspevali da pronađu način da ga zaustave i da ga nateraju na šut koji je veoma težak. 

I igrači Partizana su ti koji su ulivali dodatni pritisak Panteru, nije bio rasterećen jer je uvek lopta išla njemu.

Razlog br. 4 - Nema "X faktora"

Mislili smo da je to Doužer, ali smo se prevarili. 

Iako je u početku sezone bio solidan sa nekoliko veoma bitnih šuteva u poslednjoj deonici za dva poena sa distance koje je pogađao, mislili smo da će nastaviti u istom ritmu i da će adaptacija na evropsku košarku proći lagano. 

Avramović je nivo ispod u odnosu na prethodnu sezonu, Ledej takođe, Kaminski nije nivo Lesora, očekivao se kakav-takav napredak Koprivice, čini se da je od igrača sa klupe Trifunović taj koji je najviše napredovao u ovoj sezoni, ali daleko od tog naziva "x faktor" za čitavu sezonu, kao što je, recimo u prošloj, bio Smailagić.

Najveće greške su napravljene u julu, donekle su i sled nesrećnih okolnosti, pa sa razlogom možemo istaći i da su trofeji bili predaleko već tada jer je tim sastavljen na brzinu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke