Split i Partizan kao nekada, Naneli na sekund pre kraja utišao ''Gripe''!

Autor: Darko Mitrović
subota 04.03.2023.
20:05
Izvor: Sportske.net

U sjajnoj atmosferi u Splitu nekada veliki rivali odigrali veoma zanimljiv meč.

AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanović
AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanović

Povezane vesti

Kakav meč u Splitu!

Podsetio nas je na vreme pred raspad nekadašnje države kada su ove dve ekipe bile veliki rivali u borbi za titulu prvaka Jugoslavije, a Splićani dominirali i Evropom sa tri titule evropskog prvaka.

Partizan je večeras pred punim tribinama splitskih ''Gripa'' bio veliki favorit, ali su Splićani pokazali da su ove sezone u velikom usponu i da mogu svima da pariraju, makar na svom terenu.

Na kraju, u derbiju 20. kola AdmiralBet ABA lige Split - Partizan 95:96, čime su crno-beli ipak ostali u trci za osvajanje prvog mesta pred plej-of. Ovo je Partzanu 18 pobeda u 20 kola, a Splićani na osmom mestu sada imaju skor 8-12.

Partizan je dobro započeo utakmicu, poveo je sa 6:0 posle dve trojke Trifunovića i Nanelija, kasnije je prednosr uvećao na osam poena razlike - 19:11 poena nove Nanelijeve trojke i izgledalo je da bi crno-bele večeras mogao da očekuje rutinski posao.

Ali, rako nisu mislili košarkaši Splita, koji su uspeli da do kraja prvog kvartala uhvate rezultatski priključak, a da na startu drugog stignu i do prvog izjednačenja na 27:27.

Prvo vođstvo ekipi Splita je nešto kasnije doneo Saliven, a pred kraj prvog poluvremena Mavra je pogodio za 45:43 u korist domaćeg tima.

Partizan je uspeo da preostalo vreme do pauze iskoristi da vrati makar minimalnu prednost, pa se u nastavak meča ušlo rezultatom 48:47 u korist gostujućeg tima.

Očekivalo se da će Partizan zaigrati čvršće i sigurnije od početka treće četvrtine i da će pokušati da što pre reši pitanje pobednika, ali i u nastavku slična slika na terenu. Ekipa Splita je i dalje uspevala da održi potpunu rezultatsku neizvesnost, a kako se bližio početak poslednje deonice i publika je postajala sve glasnija, pa su domaći dobijali sve veću podršku sa potpuno ispunjenih tribina.

Finiš treće četvrtine obeležio je raspoloženi Šorter koji sa svojih pet vezanih poena donosi novo vođstvo Splićanima - 71:69. A da taj rezultat ne ostane do početka poslednje deonice potrudio se Aleksa Avramović koji iz teške pozicije poentira za 71:71.

Problemi za Partizan nastavili su se i početkom četvrte četvrtine, Šorter je na osam minuta pre kraja pogodio za 74:73 u korist Splita, a crno-beli zatim greše u napadu, posle čega Nelson poentira za ''plus tri'' u korist domaćeg tima - 76:73.

Smailagić i Avramović su uspeli da zaustave taj nalet domaćina, ali ono što je neshvatljivo u ekipi Partizana i što je prilično iznerviralo trenera Obradovića jeste preveliki broj promašenih slobodnih bacanja na ovoj utakmici, pa su čak i Avramović i Anđušić imali po dva vezana promašaja sa linije penala.

Nikako crno-beli nisu uspevali da steknu iole osetniju prednost, a na četiri i po minuta pre kraja Nelson je pogodio za novo izjdnačenje, 80:80.

I tek na ulasku u poslednja četiri minuta igre Zek Ledej je pogodio trojku za u ovom meču velikih četiri poena razlike - 84:80 za Partizan.

Usledio je tajm-aut domaćih, posle čega je i Egzum pogodio trojku, zatim izveo svoj karaktirističan prodor, pogodio uz faul, pa je na dva i po minuta do kraja Partizan poveo sa 90:84.

Novu neizvesnost vraća Šorter koji je bio fauliran za tri poena i sva tri slobodna bacanja je pogodio za 90:87. Partizan ne koristi naredni napad, a Šorter to kažnjava novom trojkom za izjednačenje na 90:90!

Partizan preko Ledeja poentira za 93:90, ali Mavra pogađa uz peti faul indisponiranog Lesora za izjednačenje na 93:93 na ulasku u poslednji minut meča.

A onda, šok za crno-bele na šest sekundi do kraja, Mavra po ko zna koji put probija odbranu Partizana i pogađa za 95:93!

Željko Obradović je reagovao tajm-autom posle kog Džejms Naneli pogodio trojku za pobedu Partizana - 96:95!

Na kraju Naneli najefikasniji sa 18 poena u Partizanu, Egzum je upisao 15, Smailagić 13, Vukčević 10 poena u ekipi Partizana, a kapiten Panter se istakao asistencijama, imao ih je 10, uz devet postignutih poena.

U ekipi Splita Šorter 25, Nelson 22 poena, sjajan i Mavra koji je uz 22 poena dodao i 13 asistencija, a Saliven je upisao 15 poena.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke