Ko je Denis Šruder, tamnoputi kapiten Nemaca?

Autor: Lazar Nikolić
subota 09.09.2023.
17:30
Izvor: Sportske.net

Pravi le lider na terenu i van njega.

EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG
EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Povezane vesti

Ono što nikada nije uspelo članu NBA kuće slavnih i jednom najboljih evropskih igrača svih vremena Dirku Navickom pokušaće sutra u Manili da učini Denis Šruder - da postane svetski šampion sa reprezentacijom Nemačke.

Bio je Novicki MVP Mundobasketa 2002. godine u Indijanapolisu, ali nije mogao do finala. Nemci su osvojili bronzu pobedivši Novi Zeland u meču za treće mesto, dok je Jugoslavija u epskom finalu nadigrala Argentinu i predvođena selektorom Svetislavom Pešićem stigla do pete i, nadamo se do sutra, poslednje titule prvaka sveta.

Denis Šruder rođen je septembra 1993. godine u Braunšvajgu, Nemačka. Šruderov otac je Nemac, a majka Gambijka, otuda i njegov taman ten. Iako bi prema nemačkom pravopisu njegovo prezime možda pravilnije trebaloda se čita Šreder, sam košarkaš ističe da se preziva Šruder.

U mladosti Šruder je imao dve velike ljubavi, skejtbord i košarku, ali se na kraju opredelio za igru pod obručima i nije pogrešio. Prvi seniorski angažman imao je 2010. godine u lokalnim "fantomima" iz Braunšvajga, a o njegovoj karijeri se brinuo legendarni nemački reprezentativac Ademola Okuladža.

Brzo su Šruderove sjajne fizičke, brzinske i tenhičke sposobnosti primetili NBA skauti, pa je 185 centimetara visoki plejmejker 2013. izašao na draft i bio izabran kao 17. pik od strane Atlanta Houksa.

U Atlatni se Nemac etablirao kao jedan od kvalitetnijih internacionalaca u ligi. Proveo je kao igrač Houksa pet sezona, a najbolje mu je išlo u poslednjoj kada je beležio preko 19 poena po utakmici.

Nakon Atlante igrao je za Oklahomu, Lejkerse, Boston, Hjuston, da bi od ovog leta postao novi košarkaš Toronto Reptorsa potpisavši dvogodišnji ugovor vredan 26.000.000 dolara sa frašizom iz Kanade.

Što se reprezentacije tiče Šruder je uvek bio tu za Nemačku. Prošao je sve mlađe kategorije "pancera", a svojim karakterom i pobedničičkim mentalitetom postao je lider nacionalnog tima i kapiten.

Prošle godine pred Evrobasket čiji je Nemačka bila organizator Šruder je javno prozvao saigrača Maksija Klebera koji je odlučio da se ne pojavi na šampionatu kako bi usavršio svoju igru tokom leta i bio spreman za još jednu sezonu u dresu Dalas Meveriksa.

Šruderu se to nije dopalo, pa je javno rekao da je Kleber već formiran igrač i da nema šta da se unapređuje kada već ima svoju ulogu u NBA ligi. 

"Bio sam u fazonu, ok, ali na kom segmentu igre on želi da poradi? U NBA, ako si dobar u nečemu, držiš se toga. Ne bi imalo smisla da centar sad hoće da poradi na vođenju lopte. On zna koja je njegova igra i koja mu je uloga. Naravno, prihvatio sam njegovu odluku ali je bilo teško da je poštujem. Da je imao drugi razlog - na primer novi ugovor ili da hoće da igra duže - to bi bilo sasvim u redu za mene"rekao je Šruder.

Zbog te izjave kapitena uvređeni Kleber odlučio je da ne nastupa ni na ovom Mundobasketu, a pre turinira Šruder mu je uputio janvo izvinjenje kako bi ga privoleo nazad, ali pozitivna reakcija je izostala.

Sada je tamnoputi kapiten najveća snaga Nemaca koji su po prvi put stigli do finala Mundobsketa. Šruder na Mundobasketu prosečno igra skoro 28 minuta po utakmici, uz prosek od 17.9 poena, 6.7 skokova i dva skoka, za indeks korisnosti 17.1.

Posebno je upečtaljiva bila Šruderova katastofalno loša partija u četvrtfinalu protiv Letonije kada je iz igre šutirao 4/26, ali posle utakmice nije želeo nikome da se izvinjava, jer je po njegovom mišljenju uradio sve kako bi njegova ekipa izborila polufinale.

Zato je mnogo racionalnije NBA igrač bio u polufinalu protiv Sjedinjenih Američkih Država i predvodio svoj tim sa 17 poena (šut iz igre 77/13) i devet asistencija za indeks korisnosti 24.

Sutra je pred Šruderom najveća utakmica u karijeri, a na Aleksi Avramoviću i drugovima je da ga zaustave i uvedu Nemce u "slepu ulicu".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke