Ko je kriv za debakl košarkašica na EP?

Autor: Boban Filipović
četvrtak 22.06.2017.
20:25
Izvor: Sportske.net

Cilj nije ispunjen, nije izboren plasman na Svetsko prvenstv naredne godine, pa se posatvlja pitanje šta dalje.

EPA/MARTIN DIVISEK
EPA/MARTIN DIVISEK

Povezane vesti

Još uvek aktuelne šampionke Evrope i osvajačice bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru prošle godine, završile su učešće na Evropskom šampinatu u Češkoj već u 1/8 finala.

Letonija je došla glave našim košarkašicama u prvo rundi nokaut faze, premda su Letonke veći deo meča igrale bez svoje najbolje igračice Babkine, a nije imalo efiketa ni to što su ih Srpkinje dobile tokom priprema za ovo takmičenje bez dve najbolje košarašice Ane Dabović i Sonje Petrović.

Nije bilo realno očekivati da naša ženska reprezentacije ponovi uspeh od pre dve godine iz nekoliko razloga.

Prvo i osnovno, desile su se velike promene na svim nivoima. Sa mesta predsednika je otišao Dragan Đilas, koji je bio patron ove reprezentacije, sa mesta selektora otišla je Marina Maljković, koja je tvorac ekipe koja se sa prethodna dva velika takmičenja vraćala sa medaljama.

Drugo, promenio se i sastav reprezenatcije. Najveći hendikep bilo je odsustvo naturalizovane Amerikanke Danijel Pejdž, bez nje u timu je izgubljena stabilnost u reketu, kao i u skoku u oba smera. Osim toga, Milica Dabović i Dajana Butulija su se oprostile od nacionalnog tima, a stručni štab nije pronašao način da adekvatno odgovori novonastaloj situaciji.

Od starta se videlo da Nevena Jovanović nema liderske sposobnosti kakve je imala bivša kapitenka Milica Dabović i kada na sve već pomenuto dodamo da su Sonja Petrović i Ana Dabović bile rovite borba za medalje zaista zvuči nerealno.

Ipak, utisak je da je igra morala da bude bolja, kako u odbrani, tako i u napadu.

Tako npr.  ostaje nejasno kako je moguće da je Letonkama u utakmici koja je bila biti ili ne biti ostavljeno toliko otvorenih šuteva za tri, kada se znalo da je to njihovo najjače oružje. Napad je na sva četiri meča bio prilično bezidejan i uglavnom se sve svodilo na rešenja 'jedan na jedan'. Da su Sonja i Ana bile fit, to bi možda i imalo smisla, ali to nije bio slučaj.

Sonja Petrovic Ana Dabovic

Za razliku od kapitena Jelene Milovanović, koja je valjda vruće glave posle eliminacije dala sumanutu izjavu da je "možda i bolje što nije izboren plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine", bivši kapiten ženske košarkaške reprezentacije Srbije Milica Dabović se nije libila da stvari nazove pravim imenom.

U intevju za 'Alo' ona je ocenila da je glavni razlog neuspeha na Evropskom prvenstvu upravo loše vođenje ekipe i kao glavnog i odgovornog za debakl vidi selektora Stevana Karadžića.

"Igračice su povređene došle na šampionat, igrale su pod blokadama i nisu uspele da u takvoj situaciji ostvare bolji rezultat. Smatram da nije pravilno tempirao formu. Ne kažem da su njegove metode pogrešne, nego preterane. On je veliki trener, ali ja ne bih mogla da treniram na njegov način"
priznaje starija od sestara Dabović.

Ona ističe da se Marini Maljković nikada ne bi desili propusti kakvi su se desili Karadžiću, pre svega u vezi sa pripremom tima.

"Kod Marine su treninzi bili fenomenalni i znala je da nas tempira za veliko takmičenje, jer nas je odmarala kada je bilo potrebno. Nikada nam se nije desilo da na šampionat odemo povređene. Ana Dabović i Sonja Petrović i pre prvenstva nisu trenirale zbog povreda. Tamara Radočaj i Nevena Jovanović su se povredile na pripremama. Mnogo je bilo povređenih igračica, ali su devojke ipak dale sve od sebe. Neverovatno je kako su izgubile neke mečeve protiv onakvih protivnika, a u timu imamo najbolji tri u Evropi, Milovanović – Petrović – Dabović. Nisu zaslužile da idu kući." konstatovala je Milica.

Ipak, na kraju intervuja je malo "spustila loptu", ali nije amnestirala Karadžića zbog rezultata ispod svih očekivanja.

"Ana mi je rekla da je Stevan fenomenalna osoba, u to ne sumnjam. Mislim da je preforsiorao devojke, zadao je jak tempo, a njima se sezona tek završila. Trebalo je drugačije da radi s njima, jer je neverovatno da vam se od osam najbitnijih košarkašica pet ili šest povredi. Devojkama ne mogu ništa da zamerim, izgarale su na terenu, borile su se i uložile poslednji atom snage. Zbog nekih izmena koje je pravio selektor mnogo sam se nervirala, ali niko ne može da utiče na njegove odluke. Ne mislim da je Karadžić bivši selektor, već da je imao samo loš tajming. Nije na meni da sudim nekome“, izjavila je Dabovićeva za Alo.

stevan karadzic

Stevanu Karadžiću je posle neuspeha u Češkoj istekao ugovor sa reprezentacijom, a predsednik Saveza Predrag Danilović rekao je da će uskoro biti doneta odluka o tome da li će saradnja biti produžena. Naše mišljenje je da bi trebalo potražiti drugo rešenje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ercov
Friday, 23.06.2017
13:18

Kako ko je kriv,kakva su to pitanja i sto se pravite ludi !? Svi oni koji su doprineli da Marina Maljkovic napusti Srbiju pa onda i reprezentaciju Srbije. Prvo je napornim radom sa KK Partizan napravila tim snova i temelj za buduce sampionke Evrope. Naravno, nekome to nije odgovaralo pa su brze bolje KK Partizan skoro ugasili a nju oterale iz Srbije kaka bi njihove crveno bele ljubimice izbacili na povrsinu. Ovaj scenario je tipicno preslikan i na muskoj kosarkaskoj sceni a realnost zaslepljenog egoizma pojedinaca kojima drzava sveshodno pomaze u toj realizaciji polako ali sigurno dolazi na videlo a posledice ce biti jos drasticnije ove sa EP.

avatar
Čerek Republika Srps
Thursday, 22.06.2017
23:00

Mislio sam da se nikad necu sloziti sa Milicom.Dabovic u.misljenju. Ali sad sam potpuno saglasan sa njenim stavom. Karadzic je glavni (mozda ne i jedini)/krivac. Na stranu sto su igracice bile povredjene ili umorne. On je uspeo da srusi ono sto je Marina stvorila a to je samopouzdanje. Ubio je svako samopouzdanje curama iz uslovno receno drugog reda. A bas te devojke (Radocaj,Čadjo,...) su bile faktor X u nasoj igri jer su u reprezentaciji igrale daleko bolje nego u klubu. Nasa igra se sada svodila na taktiku,daj loptu Sonji ili Jeleni Milovanovic i skaci i igraj odbranu a one ce da sutiraju do iznemoglosti. Milovanovic nam je imala prosek od nekih 15 poena po utakmici,na prvi pogled super ali...tih 15 poena je zabila iz 20 suteva

avatar
brekbaCh1
Thursday, 22.06.2017
22:11

Veljko u fudbalu, Marina u kosarci.. oterani. Meni dovoljno.

avatar
R E V O L T
Friday, 23.06.2017
08:20

Neka Marinu vrati tata, sada bi svakako mogao da joj obezbedi miran rad...

avatar
Banovic Strahinja
Thursday, 22.06.2017
20:55

Srki, Paramedikus!

avatar
Ninoslav Krejic
Thursday, 22.06.2017
20:51

Vrati se Marina

avatar
R E V O L T
Thursday, 22.06.2017
20:44

Koje drugo resenje? Naravno da ne treba on da bude, ali pozeljno je da se predlozi i neko konkretno ime.

avatar
Vukasin Stevanovic
Thursday, 22.06.2017
20:32