Ko osvaja nikad zanimljiviju Admiral Bet ABA ligu?

Autor: Sportske Net
petak 24.09.2021.
10:40
Izvor: Sportske.net

Jedan čovek menja sve, čitava Evropa gleda ka Jadranu!

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Utakmicom između Mornara i Cibone u petak počinje 21. sezona regionalne košarkaške ABA Admiral Bet lige. Sa novim generalnim sponzorom, nekim novim licima, kao i gomilom povratnika u Regionalnu košarku opšta je ocena da će biti zanimljivija nego ikad, da će se sa mnogo više pažnje pratiti i širom Evrope. 

AdmiralBet kao jedna od vodećih beting kompanija u regionu će podržati razvoj i napredak najbolje regionalne košarke.  Povratak najtrofejnijeg trenera Evrope, Željka Obradovića, u ovo takmičenje ''ubrizgalo'' je novu energiju i ostalim klubovima da se u predstojećoj sezoni prikažu u što boljem svetlu i garant je kvalitativnog napretka koji je bio neophodan ABA AdmiralBet ligi, a što bi trebalo da dođe do izražaja.

 I ove sezone će se takmičiti ukupno 14 klubova, a titulu brani Crvena zvezda. Spisak učesnika je gotovo isti kao prošle sezone, samo što će umesto Primorske učestvovati Studentski Centar iz Podgorice kao pobednik ABA 2 lige. Sistem takmičenja je modifikovan utoliko što će u plej-ofu igrati šest prvoplasiranih, s tim da će prvi i drugi na tabeli na kraju ligaškog dela sezone direktno otići u polufinale, a preostala četiri učesnika plej-ofa će se boriti za još dva mesta u polufinalu. U nastavku ćemo predstaviti svih 14 ekipa uz našu prognozu njihovog mogućeg učinka.

Crvena zvezda: I ove sezone će predstavljati ABA AdmiralBet ligu u elitnom evropskom takmičenju, zahvaljujući tituli osvojenoj prošle godine. Tokom leta ekipa aktuelnog šampiona je pretrpela značajne promene u igračkom kadru, ali što je najvažnije za crveno-bele, sa klupe će ih i dalje predvoditi njihov najtrofejniji strateg Dejan Radonjić i utisak je da je uspeo da formira tim po svom ukusu. Većinu novajlija odlično poznaje, čak četvorica su povratnici (Kalinić, Mitrović, Volters i Cirbes) sa kojima je već osvajao trofeje, uz zapažene rezultate u Evroligi. Ono što će Zvezdi predstavljati problem u prvom delu sezone, jeste povreda novog centra Erona Vajta, koga bar dva meseca neće biti na terenu, a deo priprema su iz istih razloga propustili i Dobrić, Simonović i Davidovac. Nedostajaće poeni Džordana Lojda koji se preselio u Zenit, ali tu je sada Nikola Ivanović, veliko pojačanje iz rivalske Budućnosti. Bez obzira na probleme sa povredama, Zvezda je tokom pripremnog perioda ostvarila zapažene rezultate, deklasirala je Panatinaikos, osvojen je i jak turnir u Minhenu, pa nema sumnje da se od crveno-belih i naredne sezone mogu očekivati velike stvari.

Prognoza:  Izvestan je ulazak u finale plej-ofa, a tu je sve moguće.

Partizan: Ono što pred start sezone najviše intrigira košarkašku javnost, ne samo u regionu, jeste odgovor na pitanje koliko mogu crno-beli pod vođstvom najboljeg evropskog trenera Željka Obradovića. Navijači su u euforiji, crno-beli će imati podršku možda kao nikada ranije, a ovakva senzacija im je bila neophodna posle jedne od najgorih sezona u novijoj istoriji kluba, a koja je Obradovićevim povratkom ekspresno pala u zaborav. Popularni Žoc je napravio veliki rez u ekipi, od nosilaca igre iz prošle sezone ostali su samo Zagorac, Trifunović i Dangubić, uz Miletića i Stepanovića koji su došli među crno-bele krajem prošle sezone i nekolicinu mladih igrača koji tek treba da dođu do izražaja. Novajlije Panter, Smailagić, Ledej, Kuruc, Avramović, Madar i Mur će uz pomenute starosedeoce biti predvodnici novog Partizana koji ima jasan cilj, da se vrati u Evroligu, bilo osvajanjem ABA AdmiralBet lige, ili eventualnim plasmanom u finale Evrokupa. Očekuje se dolazak još jednog kvalitetnog centra kako bi roster bio kompletiran, ali i bez njega crno-beli su tokom priprema uspeli da u fantastičnoj atmosferi u ''Štark Areni'' savladaju prvaka Evrope, istanbulski Efes. Imali su još nekoliko kvalitetnih provera sa evroligaškim ekipama, pa Željko Obradović sada ima jasnu sliku mogućnosti tima. 

Prognoza: Crno-beli čekaju titulu od 2013. godine, finale plej-ofa je najmanje što se očekuje.

Budućnost: Podgoričani su prošle sezone stigli do finala ABA AdmiralBet lige, gde su pružili odličan otpor Zvezdi i poklekli tek posle pet utakmica. U međuvremenu su promenili trenera, na mesto uspeha vratio se Aleksandar Džikić koji je pre tri godine sa Podgoričanima osvojio titulu i izborio plasman u Evroligu. On je ovog leta na klupi nasledio Dejana Milojevića, novog člana trenerskog tima Golden Stejt Voriorsa. Međutim, pripreme ekipe Budućnosti za novu sezonu obeležio je i jedan nemili događaj kada je Danilo Nikolić kolabirao na jednom od treninga i veliko je pitanje kada će ponovo moći da zaigra. Bilo je i problema sa povredama pojedinih igrača, pa Podgoričani ne dočekuju novu sezonu u najboljem raspoloženju. Džikić će imati dosta posla da ukomponuje novi tim koji je ostao bez nekolicine najboljih igrača iz prošle sezone poput Ivanovića, Mitrovića, Dela Valea, Edžama. Naravno, angažovana su i pojačanja, od kojih je najzvučnije ime povratnik Vladimir Micov.

Prognoza: Ulazak u plej-of, četvrto ili treće mesto. 

Cedevita Olimpija: Ljubljančani iza sebe imaju neuspešnu sezonu u ABA AdmiralBet ligi. Završili su tek na petom mestu i još uvek se ne vide efekti odluke od pre par godina da Cedevita i Olimpija naprave fuziju i formiraju tim konkurentan za titulu u ABA ligi. Jaka Blažič i Edo Murić će i ove sezone biti među ključnim igračima ove ekipe, a veliku podršku bi trebalo da imaju i u novajlijama Karmajklu, Edžamu, Augustu i Pulenu.

Prognoza: Neki spektakularni rezultatski pomak ne treba očekivati ni u nastupajućoj sezoni, ali za razliku od prošle, plasman u plej-of ovoga puta ne bi smeo da bude doveden u pitanje.

Twitter

Mornar: Barani su prošle sezone ostavili vrlo dobar utisak, domogli su se plej-ofa, ali su taj utisak pokvarili kada se odlučivalo o trofejima. U klubu su na kraju bili razočarani ponašanjem većine svojih stranaca i finiš sezone u Crnoj Gori odigrali su u znatno podmlađenom sastavu gde je do izražaja došao 20-godišnji bek Balša Živanović na koga treba obratiti pažnju i u novoj sezoni. Od novih stranaca su za sada angažovani Kori Dejvis i Trej Luis, od ostalih pojačanja pažnju privlači povratak Strahinje Mićovića. 

Prognoza: S obzirom na veliki broj odlazaka, teško da će Barani moći da ponove igre i rezultate iz prošle sezone, ali bi trebalo da se nađu u gornjoj polovini tabele.

Cibona: Imaće vrlo zanimljivu ekipu u narednoj sezoni. Radi se o veoma talentovanom timu koji vodi srpski stručnjak Vladimir Jovanović. Od pojedinaca ističe se, pre svih, Lovro Gnjidić koga je ovog leta silno želeo Mornar, ali je ovaj 20-godišnji bek na kraju odlučio da produži ugovor sa Cibonom, uz opciju odlaska u NBA ligu u slučaju adekvatne ponude. Veliki potencijal imaju i Prkačin, Drežnjak, Toni Nakić, kao i centar Danko Branković, koji bi uz nekoliko iskusnih pojačanja koja su angažovana tokom leta trebalo da dođu do punog izražaja. Klub polako i finansijski staje na noge i plodove svega toga bi trebalo da vidimo već u narednoj sezoni. 

Prognoza: Cibona ima kvalitet za više domete, očekujemo je u ''proširenom'' plej-ofu.

Mega Basket: Ovaj klub je već godinama profilisan kao sjajna sredina za razvoj talentovanih igrača, koji neretko baš iz Mege ostvaruju transfere u NBA ligu, ili u neke od najboljih evropskih klubova. Najpoznatniji je svakako Nikola Jokić, a najnoviji primeri su Marko Simonović koji je otišao u Čikago ovog leta, a Filip Petrušev je novi član evropskog prvaka Efesa. Očekuje se da njihovim stopama uskoro krene i 18-godišnji krilni centar Nikola Jović na koga vam skrećemo pažnju. Osim njega, dosta se očekuje i od hrvatskog centra Karla Matkovića, francuskog beka Kazalona i centra Balcerovskog, 20-godišnjeg Poljaka koji je stigao iz Gran Kanarije. 

Prognoza: Sredina tabele biće Megin realan domet, a maksimum eventualni ulazak u plej-of.

FMP: ''Panteri'' su tokom leta ostali bez Filipa Čovića, Nemanje Nenadića, Stefana Lazarevića... Angažovano je nekoliko iskusnih pojačanja, poput Nerandžića i Džonsa iz Borca i još nekolicine manje poznatih igrača, ali će trener Nenad Stefanović imati težak posao da sa svojim izmenjenim timom zadrži nivo igara iz prethodnih sezona.

Prognoza: Ako se opstanak obezbedi pre finiša sezone, u FMP-u će moći da budu zadovoljni. Sve preko toga bio bi veliki uspeh.

Igokea: Teško da ih je neko prošle godine u ovo vreme očekivao u plej-ofu, ali oni su u tome uspeli i sada se postavlja pitanje mogu li nešto slično da ponove. S obzirom da su ostali bez najboljih igrača, poput Karmajkla, Klemonsa, Atića i Nikole Jovanovića, to će biti veoma teško. Aleksa Radanov iz Zvezde im je najzvučnije pojačanje uz još nekolicinu igrača sa iskustvom iz ABA lige. 

Prognoza: Više od plasmana u sredinu tabele ne očekujemo od Igokee.

Borac: U debitantskoj sezoni u ABA ligi, Čačani su uspeli da izbore opstanak, a zebnja je trajala sve do poslednjeg kola. Od tada su doveli nekoliko zanimljivih igrača poput Pecarskog, Lešića, Marinkovića, a vratili su i pleja Iliju Đokovića iz Splita. Istovremeno, ostali su bez Nerandžića, Džonsa, Kočovića, ali možda više od plasmana će za Čačane biti značajno da široj javnosti predstave par supertalentovanih igrača, poput 17-godišnjeg Đorđa Ćurčića ili Stefana Jankovića i na ove momke treba obratiti posebnu pažnju. 

Prognoza: Borba za opstanak.

Zadar: Prošlu sezonu su završili šampionski u hrvatskoj ligi, dok su u ABA ligi strepeli za opstanak. U odnosu na većinu drugih klubova, tokom leta i nisu mnogo menjali sastav, pa se od njih u ABA ligi očekuju slični dometi. Ipak, na svom terenu bi mogli da iznenade i ponekog favorita. Doveli su i Uroša Lukovića iz Mornara, a uz starosedeoce poput Mavre, Junakovića, Jordana, Vukovića, Bursaća... imaće šta da pokažu.

Prognoza: Donji deo tabele.

Split: Još jedan kandidat za donji deo tabele, nešto poput učinka iz prethodne sezone kada su kroz baraž izborili opstanak. Možda bi mogli za nijansu više, doveli su dva iskusna stranca Šona Džonsa i Trea Meklina, kao i Karla Žganeca na pozicijama 3 i 4, pa ako oni zablistaju mogao bi da se dogodi neki rezultatski iskorak, ali svakako ne preveliki. 

Prognoza: Slična kao za Čačane.

Krka:  Klub iz Novog Mesta postao je već ''tradicionalno'' kandidat za ispadanje. Još od 2015. godine nisu imali miran finiš sezone, dve godine kasnije su i ispali, pa se ekspresno vratili u ABA ligu i još uvek su tu. Naravno, treba podsetiti da su svih ovih godina u dvorani ''Leona Štukelja'' neretko padali i veliki favoriti, biće zanimljivo videti ko će se u sledećoj tamo ''opeći''. 

Prognoza: Ništa novo od Krke, jedno od četiri mesta na začelju tabele biće njeno.

Studenski Centar: Debitant u ABA ligi, još jedan klub iz Podgorice, koji je prošle sezone osvojio ABA 2 ligu. Njihov tim je spoj mladosti i iskustva, a od najmlađih pažnju treba obratiti na 19-godišnjeg krilnog igrača Borisa Tišmu čiji je talenat pre par godina prepoznao i Real Madrid, odakle je ovog leta i stigao u Podgoricu. 

Prognoza: Ova ekipa biće najveći autsajder, ali neka im to bude dodatni motiv da zaigraju iznad tih očekivanja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke