Ko prekida savršen start?

Autor: Milovan Longinov
utorak 15.10.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Zvezda gostuje Feneru...

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Savršenije nije moglo – Crvena zvezda je sezonu u Evroligi otvorila maksimalnim skorom iz dve utakmice i tako nikad optimističnije ušli u borbu za plej-of ovog takmičenja.

Ne može se reći da su u AdmiralBet ABA ligi pokazali previše posle dva poraza iz četiri meča, te se na tim utakmicama lako i ogledaju mane tima Janisa Sferopulosa, ali Zvezda ima potencijal da konačno nešto uradi na polju samih evroligaških ambicija.

Ruku na srce, Pariz kao novajlija sa trenerom u vidu Tijaga Splitera čija je filozofija diskutabilna za elitnu evropsku košarku, kao i Baskonija u ''Areni'' ne mogu da se nazovu kao relevantan pokazatelj snage Crvene zvezde, bez da umanjujemo sjajan rezultat. Naprosto, gostovanje doskorašnjem timu iz Evrokupa i domaći duel protiv Baskonije pred skoro 20.000 ljudi išli su u prilog Crvenoj zvezdi. Sada slede ozbiljniji izazovi, pre svega u vidu Fenerbahčea koji ih dočekuje u utorak, pa ćemo imati priliku da vidimo koliko šampion AdmiralBet ABA lige zaista može da ugrozi teškaše.

Crvena zvezda je lako izašla na kraj sa Igokeom u subotu (91:68) uz ohrabrujuću partiju Majka Dauma koji je ubacio 16 poena, dok je Ajzea Kenan nastavio da rešeta pogodivši četiri trojke za ukupno 14 svojih poena. Nemanja Nedović nije nastupao i pod znakom je pitanja za meč sa turskim timom, ali ono što je važno za Janisa Sferopulosa i njegovu ekipu jeste povratak Miloša Teodosića koji je odradio dva meča suspenzije.

S druge strane, Fenerbahče se i te kako istrošio u okršaju protiv Jalovaspora, novajlije u turskom šampionatu koji je u prvom kolu deklasiran od strane Efesa čak 41 poen razlike. Da nije bilo lude trojke Nikola Melija kojom je izboren produžetak, Šarunas Jasikevičijus bi izgubio i ono malo kose na glavi što mu je ostalo. Ionako nije verovao šta se dešava u najvećem delu meča.

Neko od dva tima će sigurno izgubiti status neporaženog u Evroligi, a ako pogledamo najbližu prošlost, videćemo da crveno-beli nemaju poraz na poslednja tri međusobna susreta. Poslednji put u Istanbulu bilo je 76:85 u korist Zvezde početkom ove godine.

Ne bi trebalo mnogo trošiti reči na kvalitet Fenerbahčea. Uložili su mnogo u roster koji imaju, centarska linije izgleda impresivno sa Kemom Berčom, Nikolom Melijem, Bonzijem Kolsonom, Najdželom Hejs-Dejvisom, Tarikom Biberovićem Dešonom Pjerom... Na njihovu žalost, izgubili su Skotija Vilbekina do kraja sezone i sada tragaju za njegovom zamenom. Tako se otvorila minutaža za Artursa Žagarsa, dok ulogu lidera ima Vejd Boldvin. Ofanzivni skok je jedna od njihovih osnovnih karakteristika i Zvezda će na taj segment igre ozbiljno morati da se fokusira.  Zvezdina ovosezonska ekipa ima sposobnost da raširi rivala, da pogađa šuteve za tri i da ih na taj način ''ubija''. Neko ko bi mogao ozbiljno utiče na ishod meča jeste Nikola Kalinić čija je predstava protiv Baskonije na oba kraja parketa bila maestralna. Pritom, odlično poznaje i sam Fener, ali i Šarunasa Jasikevičijusa.

Biće ovo i značajan meč za Bobana Marjanovića koji će po prvi put od odlaska u NBA ligu igrati protiv Crvene zvezde.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke