Koji je glavni razlog novog uspona nemačke košarke?

Autor: Darko Mitrović
petak 08.09.2023.
19:44
Izvor: Sportske.net

Ovo je njihovo prvo finale na Svetskim prvenstvima.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Reprezentacija Nemačke je impresionirala na ovom Svetskom prvenstvu na putu do finala, gde će joj prepreka biti naš nacionalni tim, reprezentacija Srbije.

Svih sedam pobeda su ostvarili, među njima i protiv nekih od najvećih favorita za medalje, poput Australije (85:82), Slovenije (100:71) ili danas protiv Amerikanaca (113:111).

Sam plasman u finale Svetskog prvenstva je za njih istorijski uspeh, najveći od 2002. kada su osvojili bronzu u Indijanapolisu.

Skoro dve decenije su stagnirali, a poslednjih par godina je evidentan veliki uspon. Prošle godine su osvojili evropsku bronzu, sada će se boriti za svetsku titulu.

O razlozima je ovih dana govorio nekadašnji nemački reprezentativac Patrik Femerling, svojevremeno član Albe, Olimpijakosa, Barselone, Panatinaikosa i član te generacije koja je 2002. osvojila svetsku bronzu.

''U prošlosti su se timovi u Bundesligi oslanjali na sve veći broj stranih igrača. Kao rezultat toga, u suštini smo izgubili dve generacije (nemačkih) igrača koji nisu videli profesionalnu košarku kao održivu opciju.

Poslednjih godina klubovi su sve više stavljali naglasak na to da mladim (nemačkim) igračima daju priliku, i to je definitivno jedan od razloga što sada imamo dobru reprezentaciju'', rekao je on.

Veliku ulogu u tom usponu ima i selektor Gordon Herber.

''On je veoma miran i umeren trener, dobro se uklapa u tim''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke