Kolika je odgovornost Janisa Sferopulosa?

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 07.03.2024.
22:32
Izvor: Sportske.net

Zvezdi preostaje borba u AdmiralBet ABA ligi i KLS.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Možda i spotaknuta sopstvenim ambicijama, evroligaška sezona Crvene zvezde može se nazvati neuspelom.

"Ono što nam je važno i gde ćemo pokušati da napravimo veliki iskorak jeste Evroliga gde će cilj biti fajnal-for“, rekao je predsednik kluba Nebojša Čović na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

I, zaista, tim sa Milošem Teodosićem, Šabazom Nejpirom, Nemanjom Nedovićem, Adamom Hangom, Rokasom Gedraitisom, Nemanjom Bjelicom, Dejanom Davidovcem, Lukom Mitrovićem i Džoelom Bolombojem, te Duškom Ivanovićem koji ih je sklopio, je mogao da priredi iznenađenje iz senke u sezoni koja je u momentu tih izgovorenih reči tek trebalo da započne.

Pet i po meseci kasnije, Zvezda sedi na 16. mestu u Evroligi bez ponekih igrača koji su nabrojani gore, bez šansi da se nađu u plej-inu takmičenja i sa trenerom koji nije selektovao tim.

Zato se momentalno najveći deo odgovornosti za (ne)ostvarene rezultate u Evroligi mogu skinuti sa leđa Janisa Sferopulosa koji je imenovan 22. oktobra pošto je tadašnja ekipa Duška Ivanovića sezonu započela sa 1-3 u elitnom takmičenju.

Samo tri vezana poraza koštala su posla Duška Ivanovića i sve se izokrenulo. U timu nikada nije viđen Nemanja Bjelica. Šabaz Nejpir je stvorio negativnu atmosferu i u ne baš sjajnu sredinu u tom momentu stigao je Janis Sferopulos da ugasi požar.

Nezahvalan posao, iako se ne može reći da on nije pravio greške pri svojim odlukama tokom duela i postavke meča. Ali skor 9-15 u Evroligi u ovakvom stanju stvari nije za da se uperi prstom u njega.

Osvojen je Kup Radivoja Koraća, Partizan je pobeđen u tri od pet navrata, pol-pozicija pred plej-of AdmiralBet ABA lige je obezbeđena, tu je i AdmiralBet KLS. Osnovni ciljevi su, dakle, ispunjeni, a čini se da je Evroliga i sama najava ambicija u tom takmičenju bila potpuno nerealna.

Ostaje pitanje – da li je on trener koji bi trebalo da predvodi Crvenu zvezdu i naredne sezone ili je neophodno reorganizaciju tima započeti sa novim licem? Trofej šampiona AdmiralBet ABA lige verovatno bi otklonio bilo kakvu sumnju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke