Koliki značaj ima ovaj derbi?

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 06.03.2022.
10:05
Izvor: Sportske.net

Novi meč između Partizana i Zvezde na programu.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Ovog vikenda pred nama je treći košarkaški „večiti derbi“ u ovoj sezoni između Partizana i Crvene zvezde. Predstojeći susret igraće se u okviru 21. kola AdmiralBet ABA lige i to u dvorani „Aleksandar Nikolić“ gde je Partizan prinudno domaćin zbog šampionata u atletici koje se održavaju u „Štark areni“.

Upravo taj aspekat, mogao bi da ima pozitivan efekat po ekipu Partizana, koja ove sezone ne zna za pobedu protiv najvećeg rivala. Oba puta su ubedljivo gubili, bez većih šansi da se nose sa Crvenom zvezdom koja je dokazala koliko je iskusnija u ovakvim utakmicama, ali isto tako i kvalitetnija prema trenutnom stanju stvari.

No, Partizan u ovom slučaju ima svoje navijače, akustični „Pionir“ i priliku da iskoristi činjenicu da Crvena zveza igra treću utakmicu u nedelju dana. Partizanova sezona jeste turbulentna i za sada protiv rivala jačeg kova nisu uspevali mnogo da se raduju. Lokomotiva i Huventud su pokazali da im neće biti lako u Evrokupu, doduše, posao je Partizanu sada nešto lakši kada ruskog kluba nema u takmičenju, ali moraće Žocov tim propisno da se namuči ako želi do trofeja koji vodi u Evroligu. Prikazali su da su napadački limitirani ukoliko protivnici igraju dobru odbranu nad Kevinom Panterom i Zekom Ledejom, a u prilog im ne ide ni kontinuitet igara Alena Smailagića. Sa osam poraza u svim takmičenjima, od čega su dva protiv Zvezde ulaze u nastavak sezone nakon mini-pauze, ali posebno ih boli činjenica da najveći rival još nije kapitulirao pred njima.

Kada je o Crvenoj zvezdi reč, mnogo toga smo već rekli u našim tekstovima. Stabilna ekipa za regionalne okvire čiji je kvalitet i više nego dovoljan, barem prema do sada dokazanom, da se odbrani prsten šampiona AdmiralBet ABA lige, a izbacivanjem ruskih klubova iz Evrolige šanse za Top8 su momentalno i enormno porasle. Stoga, biće interesantno videti njihov pristup u predstojećem meču dva tima. Njihovi glavni pokretači svakako su Nikola Kalinić i Nejt Volters, a u poslednje vreme su to i Dejan Davidovac i Ostin Holins.

U poslednjih nekoliko godina mečevi Partizana i Crvene zvezde, ako se izuzme Kup, održavaju se bez prisustva gostujućih navijača. Tako će biti i sada. „Pionir“ je rasprodat, ali ono što je posebno interesantno jeste da su se crno-beli nekako odvikli od ove hale kada su u pitanju mečevi u kojima dočekuju Crvenu zvezdu. Naime, oni su prošlu sezonu igrali u dvorani „Ranko Žeravica“, neretko i u „Štark areni“, a sada se ponovo vraćaju u Kuću košarke gde Zvezda poslednjih godina redovno igra svoje mečeve. Partizan je Crvenu zvezdu u „Pioniru“, kao domaćin, poslednji put pobedio pre gotovo tri godine kada su slavili na krilima Vanje Marinkovića sa 70:67 u 2. meču polufinala AdmiralBet ABA lige. Ako se pogleda celokupna slika od tog meča, pa do danas, dva tima su odigrala 14 susreta u svom takmičenjima. Crvenoj zvezdi je pripalo 10 duela, a Partizanu svega četiri. Priliku da prepolove tu, ali i ovosezonsku razliku, izabranici Željka Obradovića  imaće u nedelju u grotlu dvorane „Aleksandar Nikolić“.

Svaki derbi ima svoj poseban ulog i na svaki derbi se ide na pobedu. Kalkulacija neće biti, ali je pitanje koliko je kome zaista bitna predstojeća utakmica. Crvena zvezda ima skor od 17-1, dok je Partizan na 16-3, što govori da crno-beli imaju meč više. Prvo mesto za tim Dejana Radonjića je praktično osigurano, jer do kraja sezone, izuzev zaostale utakmice s Budućnosti, nemaju većih prepreka, pa bi mogli da pokušaju da napadnu Evroligu. Naravno i Partizan ima svoje ambicije u Evrokupu, koje su još veće kada je reč o paraleli ambicijama dva kluba u evropskim takmičenjima. Budućnost im je porazom prošle večeri učinila uslugu, pa tako ovaj derbi dodatno dobija na značaju, ali je sam po sebi, kao i uvek, stvar prestiža.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke