Kolo derbija u Evrokupu, Partizan čeka rasplet

Autor: Milovan Longinov
utorak 29.03.2022.
14:50
Izvor: Sportske.net

Crno-beli će imati jasniju sliku oko imena mogućih rivala

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Da ruska Lokomotiva Kubanj zbog rata u Ukrajini nije diskvalifikovana iz daljeg takmičenja, narednih dana gledali bismo i derbi u Beogradu, gde bi Partizan dočekao tim iz Krasnodara, ali ovako će crno-beli ''preskočiti'' 17. kolo Evrokupa i čekati rasplet u utakmicama koje bi mogle da odrede ime njihovog rivala u osmini finala.

Ukupno devet utakmica 17. kola biće odigrano u utorak i sredu, a Partizan će priželjkivati senzaciju u Badaloni, gde će Huventud u utorak dočekati ekipu Slaska iz Vroclava. Posle poraza Huventuda u prošlom kolu od Metropolitansa u Parizu, ostala je da tinja nada da Partizan preuzme lidersku poziciju u Grupi A i na vrhu tabele dočeka start nokaut faze takmičenja, odnosno osminu finala. Da bi se to dogodilo, nejaki Slask bi morao da savlada aktuelnog lidera, uz Partizanovu pobedu nad Trentom u poslednjem kolu, ali je ipak realnije da crno-beli ostanu na drugom mestu koje su već osigurali. U ovom kolu mogli bismo da dobijemo odgovor i ko će sa trećeg mesta u osminu finala, a za tu poziciju konkurišu Metropolitans i Andora, dok Čankov Lijetkabelis vreba svoju priliku iz prikrajka. Andora će u utorak dočekati Metropolitans i ukoliko trijumfuje sa više od sedam poena razlike izdvojiće se na trećem mestu. Lijetkabelis bi mogao da je ugrozi samo ako dobije sve mečeve do kraja, jer ima bolji međusobni skor od Andore. U suprotnom, ako Metropolitans trijumfuje bilo kojom razlikom, ni on ne bi bio 100 posto siguran da će ostati na trećem mestu, jer bi opet Lijetkabelis mogao da ga ugrozi.

Da bi bilo jasnije, Metropolitans i Andora trenutno imaju skor 9-5, Lijetkabelis na petom mestu 8-5, ali ako ekipa Nenada Čanka dobije preostale tri utakmice koje treba da odigra u Grupi A, onda će ona na kraju završiti na trećem mestu zbog boljeg međusobnog skora u odnosu na konkurente. Lijetkabelis će u utorak dočekati šestoplasirani Turk Telekom, potom će 4. aprila gostovati Hamburgu u zaostaloj utakmici 13. kola, a dva dana kasnije će u goste i Metropolitansu.

U Grupi A će se u sredu odigrati još utakmica u Hamburgu, gde će gostovati ekipa Trenta. S obzirom da je italijanski tim poslednjeplasiran i bez šansi za plasman u osminu finala, ovo će biti ''zicer'' za ekipu Hamburga koja se sa Turk Telekomom bori za osvajanje šestog mesta.

Dva derbija nas očekuju u Grupi B. Zahuktala Cedevita Olimpija dočekaće u Ljubljani ekipu Valensije koja je u prošlom kolu neočekivano poražena od Burse i izgubila korak u trci za prvo mesto koje sada sa pobedom više zauzima Gran Kanarija. Teoretski, Ljubljančani bi na kraju mogli i do drugog mesta, ali samo ako ostvare obe pobede do kraja, protiv Valensije i Promiteasa, a da Valensija izgubi i od Ulma na svom terenu u poslednjem kolu, pa je teško očekivati da će svi ovi uslovi biti ispunjeni. Ali, s obzirom na sjajnu formu u poslednje vreme i kvalitet koji poseduje u svom timu, Cedevita Olimpija bi mogla da se izbori za poziciju broj tri, za koju se bore i Virtus i podgorička Budućnost, a uoči ovog kola sve tri ekipe imaju skor 9-7. Važno je istaći i da u tom krugu najbolji skor ima Budućnost koja je oba puta savladala Virtus, a jednom i Cedevita Olimpiju sa čak 32 poena razlike. Ljubljančani imaju bolji skor od Virtusa, pa je jasno da je u ovom trenutku Virtus u najnepovoljnijem položaju. Uz to, neće mu biti lako ni u utorak, još jedan derbi će se igrati u Bolonji, gde će Virtus dočekati vodeću Gran Kanariju. Što se tiče ekipe Budućnosti, njen najveći problem je loša forma u poslednje vreme, doživeli su tri poraza u prethodna četiri kola Evrokupa, a u sredu će u Podgorici dočekati ekipu francuskog Burga i imati odličnu priliku da se eventualnom pobedom značajno približe osvajanju trećeg mesta. 

A ono što ekipu Partizana najviše zanima u Grupi B, jeste rasplet između Venecije, Ulma i Burse koje sa skorom 7-9 zauzimaju od šetog do osmog mesta na tabeli. Pisali smo već da će Partizan, ako ostane na drugom mestu u svojoj grupi, igrati u osmini finala protiv sedmoplasirane ekipe iz Grupe B. Koja će to ekipa definitivno biti,  saznaćemo tek u poslednjem kolu, ali u utorak bi slika mogla da bude nešto jasnija, jer će Ulm u Nemačkoj dočekati ekipu Burse. Ko pobedi u tom duelu izbeći će pad na osmo mesto, s tim da bi Ulm morao da trijumfuje sa više od dva poena razlike, sa koliko ga je Bursa savladala u prvom delu sezone. Venecija je vezala četiri uzastopna poraza, ali će u sredu dočekati poslednjeplasirani Promiteas i za očekivati je trijumf italijanskog tima. U krugu sa Ulmom i Bursom, Venecija ima bolji skor od Ulma, ali je dva puta poražena od Burse. To znači da bi Bursa već u utorak mogla da osigura plasman na šesto mesto ukoliko savlada Ulm u Nemačkoj, a u tom slučaju bi Venecija imala veće šanse od Ulma za osvajanje sedmog mesta. Biće veoma zanimljivo, čekamo rasplet...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke