''Košarkaški Omar Šarif'': ''Partizanov tim nema hemiju, Obradović mogao da uzme bolje igrače''

Autor: Darko Mitrović
petak 20.01.2023.
19:07
Izvor: Sportske.net

Veoma zanimljiv intervju srpskog trenera Vlada Đurovića.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Značajan trag tokom svoje trenerske karijere Vlade Đurović je ostavio i u Grčkoj, pogotovo u Panioniosu, sa kojim je 1991. godine osvojio nacionalni kup.

U tom periodu stekao je i brojne prijatelje u Grčkoj, a avojim radom i ponašanjem je ostao u lepom sećanju tamošnjoj košarkaškoj javnosti. To potvrđuje i uvod u intervju koji je sa njim uradio novinar grčkog portala ''Sport24'' Vasilis Skundis.

''Voleli smo ga i on je voleo nas, mi ga se sećamo i on nas ne zaboravlja. Sa Vladom Đurovićem dogodilo se ono što mi zovemo "ljubav na prvi pogled".

Ljubav koja traje već 35 godina i svaki put kada dođe u svoju drugu domovinu se trudi da je ponovo rasplamsa, uostalom, kako naglašava, „Grčka je jedna“!

U intervjuu punom spontanosti, nostalgije i... bipova, 75-godišnji bivši trener Panionija, Arisa, AEK-a i Dafnija ponosno pokazuje svoj grčki pasoš i osvrće se na najslađe i najlepše godine svog života.

Košarkaški 'Omar Šarif' sa emocijama se priseća dana u Panioniosu i osvajanja Kupa 1991. godine, ponovo vidi kao noćnu moru mrlje od kafe na svom sakou, priznaje veliku grešku sa 'ne' Pavlosu Janakopulosu i sa 'da' Teofilosu Mitrudisu'', ističe se na početku teksta, a onda je usledio zanimljiv dijalog, uz podsećanje na nadimak koji je Đurović svojevremeno dobio zbog sličnosti sa slavnim glumcem.

Sećate li se nadimka koji su vam tada dali?

"Ah, Omar Šarif".

- Omar Šarif, lično. Sad si sa brkovima opet Omar Šarif.

„Sada sam veoma star. Gledaj, Grčka je moja ljubav. Doneću ti grčki pasoš. Ja sam i Grk i Srbin.''

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

U svom prvom mandatu u Panioniosu proveo je pet godina, od 1988. do 1993. godine. Osvojen Kup 1991. godine bio je njegovo najveće dostignuće iz tog perioda. U finalu je savladan PAOK.

''Bilo je 16.000 ljudi. Bilo ih je 10 hiljada iz Nove Smirne. Tamo na stadion Nea Smirni, u zatvorenom prostoru, moglo je da uđe 2-3 hiljade, dok je tada stadion bio pun. 5.000 je došlo iz Soluna, ali su svi ostali bili iz Nove Smirne. Atmosfera je bila sjajna. Igrao je tada i Kikilias, sada ministar''.
U Panionis se vratio u sezoni 1996/97, ali taj povratak nije protekao prema očekivanjima. Sve je kulimiralo kada su ga pojedini navijači sa tribina pogodili kafom i bezalkoholnim pićima.

''Mnogo puta to dođe u mojim snovima, kada mi nije dobro. Drugim rečima, nikada pre i posle nisam imao tako nešto. Dao sam Panioniosu, ne neke rezultate, Kup, ali nema veze. Panionios sam osećao svojim domom, voleo sam Nea Smirni, trg. Znao sam imena najmanje 1.000 navijača, razgovarao sam sa njima. George gde si? Taso, gde si? I tako... Odjednom me gađaju kafom...''

Imao je ponudu Panatinaikosa, koju je odbio i preselio se u Aris 1993. godine, što danas vidi kao svoju najveću grešku.

''Nešto mi se nije dopalo, jer mi je Janakopulos tada ponudio 50.000 dolara više od Panioniosa. Ako Panionios može da ih pronađe, onda Janakopulos mora pronaći još najmanje 100.000 dolara. Pa, (osećao sam) kao da me je potcenio, ali bilo je pogrešno. Bio je veoma poštena osoba, veoma dobra porodica'', objašnjava Đurović.

Završni deo intervjua bio je posvećen povratku Željka Obradovića u Partizan i oceni njegovog dosadašnjeg učinka u proteklih godinu i po. Đurović je otvoreno izneo svoje mišljenje i na tu temu.

''Nadao sam se da je to sve što je trebalo da se uradi, da se Obradović vrati. Dobri smo prijatelji. Zaista je najbolji u Evropi. Vidi, ako kažeš jedan, dva, tri, umorićeš se do devet. Dakle devet evropskih titula, koliko ih ima sledeći? Pet ili četiri. Ko će ga stići? Da. Ali, sada, nažalost, ne ide dobro.

Mislim da tim nema hemiju, izbori koje je napravio su loši. Partizan ima veoma visok budžet za Srbiju i Crvenu zvezdu, ali Partizan možda i veći. Mogao je da uzme neke bolje igrače, nije ih uzeo, to su bili Obradovićevi izbori. A sada vidimo da nema igrača koji će preuzeti inicijativu, uzeti poslednji šut i ubaciti ga, kao Bodiroga, Danilović, Saša Đorđević, Kićanović, Dalipagić i slični''

''Ima li Crvena zvezda takvog igrača? Ima li Nemanju?'', bilo je pitanje novinara.

''Ima Nedovića, sada je dobila i Kampaca. Ali Vildoza je takođe igrač koji će uzeti poslednji šut. Sada Obradović može da dođe kod mene u bilo koje vreme, čak i u 3 ujutru i da mi kaže 'Vlado, šta se ovde dešava? Ne vidim gde grešim.' Pre 2-3 dana rekao sam mu dosta stvari. Rekao sam mu to i to. Vidite, svaki trener ima nešto'', dodao je Đurović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke