Kraj martovskog “ludila” - Nikada luđi sastav fajnal fora!

Autor: Lazar Nikolić
subota 01.04.2023.
14:00
Izvor: Sportske.net

Ovo je bilo nemoguće pogoditi…

Povezane vesti

Zaista nesvakidašnji rasplet "Martovskog ludila", i u narednim decenijama ovakvu situaciju teško da ćemo videti. Naime, od četiri učesnika završnog turnira, tri će biti debitanti. To se u NCAA nikada nije desilo, a eliminacija i velika iznenađenja u drugoj rundi, zatim "sweet 16" fazi otvorila su vrata univerzitetima koji nikada nisu ni smeli da pomisle da će stići tako daleko.

Na primer, ni sam trener San Dijega Brajan Dušer, dok je držao poslednje dve petlje mrežice i mahao njima kao počast svojim igračima, nije mogao da veruje da će se najluđi san ostvariti.

"Asteke" na fajnal foru? Zvuči kao šala. Ali, Dario Tramel je pogodio bacanje protiv Krejtona za pobedu 57:56 sekundu pre kraja. Tako je kalifornijski univerzitet otišao na završni turnir u Teksas. Ali, obično da bi tamo stigli ne treba da pobedite Krejton nego nekog zvučnijeg rivala. Otvorilo im se, protivnik iz Nebraske koji ima odličan tim, ali ni sami nikada nisu igrali u završnici je i sam napravio nekoliko iznenađenja. Pomenuti San Dijego je eliminisao Alabamu što pokazuje da nisu zalutali, ali pitanje koliko bi daleko stigli da Furman nije tukao četvrtog nosioca Virdžiniju.

Od učesnika finalnog turnira koji će biti odigran za vikend u Hjustonu, samo je Konektikat "starosedelac". Ovo je njihova potraga za šestom titulom od 1999. godine, ali "Haskiji" nisu slavili od 2014.

Da će ovo biti luda godina moglo se naslutiti od prvog dana kada je u Ohaju malo poznati Ferlej Dikinson nokautirao prvog nosioca Perdju. To je malima dalo nadu i možda svest da je sve moguće.

"Asteke" iz San Dijega će u polufinalu igrati takođe protiv debitanta, Florida Atlantika, "Sova" iz Boke Raton koja je poznatija kao sjajno mesto za penziju nego po košarci. Ovaj univerzitet, inače deveti nosilac na Istoku igra u dvorani manjoj od 3000 mesta (pre će biti da je školska sala nego dvorana), a sada će u Teksasu nastupiti pred neuporedivo više svedoka.

I San Dijego i Florida su stigli u Hjuston posle upitnih sudijskih odluka. Ovi prvi su u pomenutom duelu sa Krejtonom imali poklon od sudija u poslednjoj sekundi dok je Florida mogla da ispadne na startu martovskog ludila. Naime, oni su dobili Memfis pošto su sudije propustile da dodele zatraženi tajm-aut "Tigrovima". Posle mrtve lopte, Nik Bojd je pogodio 2.5 sekunde pre kraja za pobedu "Sova". Posle su okrenuli mečeve protiv Farlej Dikinsona, Tenesija i Kanzasa i pokazali da su veoma žilavi, ali i kvalitetni.

Majami koji je takođe neočekivano stigao u Teksas na poslednje prepreke je najteže izašao na kraj sa malo poznatim rivalom Drejkom u prvom kolu. Gubili su 56:53 u poslednja dva i po minuta, ali su se prenuli i postigli poslednjih deset koševa na utakmici. A onda je usledila neverovatna serija, prvo Indijana, četvrti tim Istoka, pa onda dva teksaška favorita. Hjuston koga su očekivali u borbi za titulu na domaćem terenu, a onda i drugi nosilac Zapada, ekipa Teksasa. Zbog toga je Majami ekipa koju kladionice bezrazložno potcenjuju, oni su protiv Teksasa stigli -13 u drugom poluvremenu i dobili apsolutnog favorita. U polufinalu igraju protiv Konektikata koji jeste favorit, ali po nama nije bolji od Teksasa i Hjustona koje su "Hurikani" eliminisali. Na kraju krajeva ovaj tim ima kontinuitet, mada je ovo najveći uspeh u istoriji. Prošle godine su stali u četvrtfinalu, imali su nekoliko sjajnih rezultata u poslednjih desetak godina. Iako je put do top 4 bio veoma težak, progres je logičan. Kouč Laranaga je veteran, ovo mu je kruna duge karijere, a na klupi Majamija je od 2011. godine.

Inače Laranaga, sledbenik istočnjačke filozofije, motivator koji veruje u vizualizaciju uspeha je jedini trener od sva četiri koji su stigli u završnicu za koga sve nije novo. On je pre 17 godina malo poznati Mejson doveo na fajnal for, a u četvrtfinalu su "Patriote" šokirale baš Konektikat, svog rivala u subotu u Teksasu.

I na kraju, šta reći za "Haskije" koje su dobro poznato lice iz raspleta "martovskog ludila"?

Konektikat se prošetao. U prva dva kola su pojačali ritam u nastavku, oduvalu Jonu i Sent Meri, da bi u poslednja dva kola razneli Arkanzas i Gonzagu. Prosečno su u martovskom ludilu pobeđivali sa 22.5 poena razlike. To tera strah u kosti, Njihov kouč je Dan Harli, jeste prezime vam poznato zvuči. U pitanju je sin Boba Harlija, jednog od najpoznatijih srednjoškolskih trenera u Americi i rođeni brat Bobija Harlija koji je bio zvezda Djuka, u onoj generaciji devedesetih koju je predvodio dvostruki šampion Kristijan Lejtner. Konektikat je prethodne dve godine ispadao u prvom kolu u martu, pa je to unelo sumnje u sposobnost 50-godišnjeg trenera, ali on ih je ove sezone razvejao. Njegov tim je favorit, ali mi bismo probali hendikep na Majami, kao i pobedu San Dijega protiv “Sova” sa Floride. 

Kompletnu ponudu NCAA turnira u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke