KRK - Zvezda za jubilej, Partizan za povratak trofeja

Autor: Lazar Nikolić
subota 17.02.2024.
09:45
Izvor: Sportske.net

Večiti motivisani pred finale Kupa Radivoja Koraća

Povezane vesti

Sa još svežim utiscima iz nedavno odigranog derbija u AdmiralBet ABA ligi košarkaši Crvene zvezde i Partizana kao apsolutni favoriti otputovali su u Niš na završni turnir Kupa Radivoja Koraća.

Osim beogradskih večitih rivala, ove sezone na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća učestvovali su Mega, FMP, Vojvodina, dva čačanska kluba (Borac i Čačak 94) i Hercegovac iz Gajdobre.

Voljom žreba odlučeno je da se dva najveća, ujedno i najtrofejnija kluba u ovom takmičenju mogu sastati tek u subotu uveče u finalu (21 sat). Iznenađenja u polufinalima nije bilo, te će Zvezda i Partizan igrati peti ovosezonski večiti derbi. Trenutni skor je 2:2, a obema ekipa neće nedostajati motiva za „Žučkovu levicu“.

Zvezda je najtrofejniji klub u ovom takmičenju, ali ovogodišnji turnir joj je značajan po tome što može da stigne do jubilarnog desetog pehara čime bi nastavila dominaciju u Kupu Radivoja Koraća i odvojila se od Partizana koji trenutno ima osam. Sa druge strane, tim Željka Obradovića učiniće sve da dođe do prvog trofeja još od 2020. godine, ujedno nameran da prekine dominaciju večitog rivala.

Crveno-beli su slavili u prethodna tri navrata, a u prošlosezonskom izdanju 2023. godine dva tima su se sastala u polufinalu gde je posle velike borbe slavila Zvezda 83:75 uz izvanrednu partiju Nemanje Nedovića. U finalu je tim Duška Ivanovića bio bolji od Mege i pobedio 96:79 uz sjajnu igru Ognjena Dobrića.

Oba tima su otputovala u Niš nakon ubedljivih pobeda u regionalnom takmičenju. Partizan se u nedelju na gostovanju Igokei u Laktašima silovito iskupio za poraze protiv minhenskog Bajerna u Evroligi i Splita u AdmiralBet ABA ligi. Zvezda je protiv Zadra ubedljivom igrom odužila dug navijačima za tesan poraz u Evrologi od Žalgirisa i daleko teži na gostovanju Budućnosti u Podgorici početkom prošle nedelje.

Zvezda se u četvrtfinalu Kupa mučila protiv FMP-a, da bi se „prošetala“ kroz polufinale i deklasirala ekipu Čačak 94.

Što se Partizana tiče, crno-beli nisu imali nikakvih problema sa Hercegovcem iz Gajdobre, dok je u polufinalu sa Vojvodinom sve do poslednjih pet minuta bilo nezivesno, ali je na kraju presudio kvalitet evroligaške ekipe.

Obradović je rešio da od stranca ne povede u Niš Džejlena Smita, Mateuša Ponitku i Bruna Kabokla. Sa druge strane, Janis Sferopulos od inostranih igrača neće računati na Smarta, Gilespija, Tobija i Tompkinsa.

Crno-beli su krajem prošle decenije imali kratak uzlet kada su se dva trofeja Andree Trinkijerija nakalemila na uspeh Nenada Čanka iz 2018. godine. Finala večitih rivala kada je italijanski stručnjak bio na klupi Partizana bila su naročito neizvesna. Trofej iz 2019. godine rešen je na 0,2 sekundi pre kraja hladokrvnim izvođenjem slobodnih bacanja Džoka Lendejla. Godinu dana kasnije crno-beli su slavili u produžecima u kojima je dominirao Ognjen Jaramaz.

Navijači Partizana se najradije sećaju prve decenije ovog veka što je jedan od najuspešnijih perioda u istoriji kluba i vreme kada su bili stabilni učesnici Evrolige. Upravo tada su crno-beli za vreme Duška Vujoševića osvojili pet od ukupno osam trofeja u ovom takmičenju.

Prvi trofej doneo im je 2008. godine u Nišu Milenko Tepić u pobedi protiv Hemofarma 73:64, a zatim su redom po dvaput padali Crvena zvezda i FMP Železnik. U istoriji ovog takmičenja nijedan tim nije postavio takav niz kao što su to uradili Vujoševićevi crno-beli u periodu od 2008. do 2012. godine.

Zanimljivo je da Partizan nije osvojio nijednu „Žućkovu levicu“ u četiri odigrana turnira pre osamostaljenja Srbije. Premijerno izdanje 2003. godine u Nišu osvojio je FMP Železnik ubedljivom pobedom protiv Hemofarma, a u naredna dva finala tim Nebojše Čovića je najpre poražen od Zvezde, a zatim je slavio protiv Partizana u Vršcu. Tu utakmicu s početka 2005. godine rešio je nekadašnji reprezentativac Bojan Popović.

Zahvaljujući tim godinama, FMP je posle Zvezde i Partizana najtrofejniji srpski klub u ovom takmičenju.

Poslednji trofej Kupa Radivoja Koraća u organizaciji državne zajednice Srbije i Crne Gore pripao je Zvezdi koja je ubedljivo nadigrala Hemofarm 80:65. Nekadašnji tim iz Vršca poražen je u sva tri finala koja je igrao.

Sve u svemu, očekuje nas vatrena atmosfera u „Čairu“, borba do poslednjeg daha za veliki trofej i odgovor na pitanje u čijim rukama će završiti „Žućkova levica“ koju svi sa nestrpljenjem iščekuju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke