Kulminacija - Real igra za 12, a PAO za sedmu titulu!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 26.05.2024.
12:45
Izvor: Sportske.net

Ko će osvojiti Evroligu?

Euroleague
Euroleague

Povezane vesti

Večeras ćemo dobiti novog ili starog šampiona Evrope u košarci.

U Berlinu se od 20 sati u finalu fajnal-fora sastaju Panatinaikos i Real Madrid, dve ekipe koje su objektivno pokazale najviše tokom sezone.

Real juri drugu titulu zaredom, 12. ukupno, a PAO želi prvi trofej od 2011. i sedmi ukupno. Tada mu je Željko Obradović doneo šesti naslov prvaka Evrope. Panatinaikos nikad nije izgubio finale Evrolige i do sada ima perfektnih 6/6.

Gledaćemo i sjajan trenerski obračun Ćus Matea i Ergina Atamana, a Španac upravo može da ponovi podvig Turčina, koji je sa Efesom osvajao Evroligu u dve uzastopne sezone - 2021. i 2022. godine.

"Pobeda nad Realom u Madridu u ligaškom delu sezone nam je dala samopouzdanje", rekao je Ataman na pres konferenciji.

"Zeleni" su u polufinalu savladali Fenerbahče 73:57, dok je Real bio bolji od Olimpijakosa sa 87:76.

"Možemo do titule, u jednoj utakmici nema izrazitog favorita", dodao je turski trener.

Real je dominirao tokom sezone, pokazao je da je najbolja ekipa u Evropi. Ali, to mora da potvrdi i u poslednjih 40 minuta sezone.

"Bitno je da sačuvamo mentalitet koji smo imali do sada. Moramo u svakom momentu da znamo koja je naša misija i uloga na terenu", jasan je trener Madriđana Ćus Mateo.

Zanimljivo, očekuje nas duel dve totalno različite ekipe. Real je gradio svoj sistem godinama, drži ekipu na okupu, uz minimalne korekcije, dok je Panatinaikos letos odradio kompletnu rekonstrukciju, nakon niza godina tavorenja u prosečnosti. 

Stigli su neki od najboljih igrača Evrope, napravljen je pun pogodak sa Kendrikom Nanon iz NBA lige, a dovođenjem Atamana je kontroverzni vlasnik Dimitris Janakopulos jasno stavio do znanja šta mu je cilj i sada ima šansu da taj cilj ostvari već u prvoj sezoni nakon rekonstrukcije.

Rezultat u pobedama između ova dva tima u aktuelnoj sezoni je 1:1, a trijumfe su upisivali gosti. Real je najpre slavio u Atini sa 90:78, a PAO se revanširao u Madridu rezultatom 97:86.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke