Kvalifikacioni prozor pokazao, kapiten ispred "pariske kapije", Aleksi dres Srbije najviše prija!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 27.02.2024.
16:30
Izvor: Sportske.net

Ima i onih koji nisu bili na nivou.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Iza košarkaške reprezentacije Srbije je prvi kvalifikacioni prozor za Evrobasket 2025. godine.

Izabranici selektora Svetislava Pešića okupili su se prvi put posle fantastičnog nastupa na Mundobasketu u Manili i osvajanja srebra i još jednom obradovali naciju.

Srbija je opravdala ulogu favorita u duelima sa Finskom u Beogradu i Gruzijom u Tbilisiju, te je već sada veoma blizu plasmana na novo veliko takmičenje, ali je aposlutni prioritet nastup na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta.

A ko je pokazao da bi mogao na najveću sportsku planetarnu smotru od igrača koji su ovog februara nosili dres sa državnim grbom?

Mnoge je iznenadilo imenovanje Luke Mitrovića za kapitena u ovom ciklusu. Dugogodišnji nosilac igre Crvene zvezde nije bio među putnicima za Manilu na Mundobasket, ali je u mečevima sa Finskom i Gruzijom opravdao poverenje i sada se sa pravom može nadati pozivu na Olimpijske igre.

Centar "orlova" ostavio je najbolji utisak u prethodne dve utakmice, a to se vidi i kroz statistiku. Mitrović je u proseku na parketu proveo preko 24 minuta i imao učinak od 13.5 poena, 5.5 skokova i dve asistencije, za indeks korisnosti 16.

Tako je u "direktnom okršaju" pobedio učesnika Mundobasketa Dušana Ristića kao drugu opciju na centarskoj poziciji. Ristić je bio u drugom planu ovoga puta. Ristić je imao znatno manju minutažu, tek oko osam minuta i za to vreme upisao dva poena i dva skoka u proseku.

Plejmejker Partizana Aleksa Avramović je i ovoga puta blista u dresu Srbije sa prosekom od 15 poena i 3.5 asistencija za preko 23 minuta na parketu i indeksom korisnosti 17.5.

Daleko slabiji bio je njegov klupski drug sa kojim deli poziciju Ognjen Jaramaz, koga nije bilo ni na Mundobasketu sa prosekom od tek tri poena i jednom asistencijom po meču za 17.5 minuta.

Od ostalih igrača koji su bili na Mundobasketu sasvim dobre partije pružili su svi, pa Filip Petrušev, Vanja Marinković, Marko Gudurić i Dejan Davidovac mogu da se nadaju Pešićev novi poziv, ali će mnogo zavisiti i od toga ko će od igrača sa većim renomeom prihvatiti da igra za Srbiju ovog leta.

Petrušev je igrao čak 30 minuta u proseku i imao učinak od 9.5 poena, 7 skokova i 4 asistencije. Marinković skoro 21 minut i 11 poena po meču. Gudurić je takođe bio zapažen sa 10. 5 poena za 25.4 minuta, dok je Davidovac odradio svoju ulogu sa prosekom od 4.5 poena i 5.5 skokova za nešto više od 18 minuta po utakmici.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke