Lasova priča o Obradoviću: "Mislio sam da je glup, ali on je genije"

Autor: Sportske Net
subota 03.06.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

Sarađivali su Španac i Srbin u Real Madridu.

Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Povezane vesti

Jedan od najboljih košarkaških trenera Evrope Pablo Laso, za podkast ,,The Benas" govorio o saradnji sa najboljim trenerom Evrope Željkom Obradovićem. 

Njih dvojica su sarađivali od 1997 do 1997. godine dok je Laso bo košarkaš, a Obradović mladi trener. 

Priča se dogodila 1997. godine kada je Real Madrid igrao u FIBA Evrokupu protiv Verone i Mikelea Juzolina.

,,Igrali smo finale protiv Verone i plejmejker je bio Juzolino, a dve nedelje ranije, tokom treninga, Željko bi podelio parove i rekao meni da se odmaram, pa odjednom samo 'Pablo, ulaziš'. Često sam se na "kecu" menjao sa Huanom Migelom Antunjesom i Željko bi koristio nekog drugog na poziciji plejmejkera, poput Bodiroge ili Ismaela Fabijana Santosa Rodrigesa, ali sam na treninzima uvek bio na klupi. Previše sam razmišljao 'Zbog čega mi Željko ovo radi?', ali on nije brinuo zbog mog ponašanja ili negodovanja. Krenlo je finale i u prvom poluvremenu nisam igrao ni minut. 'Čoveče, finale, a ja nisam ni ušao'. Odlazim do toaleta na poluvremenu i Željko dolazi do mene i pita 'Pablitom šta se desilo?' Ja mu odgovorim da se nije dogodilo ništa i da moramo da budemo bolji da bismo pobedili. Onda me je pitao da li sam spreman da igram, pa sam odgovorio naravno jer je u pitanju finale i poručio mi je da onda izađem i igram", kazao je Laso.

Laso nije odmah ušao u igru...

,,Počelo je drugo poluvreme i posle nekih pet, šest minuta i odjednom samo se okreće ka meni i kaže 'Pablito, hajde da pobedimo ovo' i kaže da menjam Santosa ili Antunjesa, ko je već bio.  Igrao sam veoma dobro tih desetak minuta i na tri minuta pre kraja mi imamo 15 razlike, pa me Željko zove kao izmenu i vraća me na klupu. Potom mi je prišao i rekao Pablito, bio si vrlo dobar, dobio si ovu utakmicu, sad sedi i odmori se", priča Pablo Laso.

Tek posle utakmice mu je Željko Obradović objasnio o čemu je reč. 

,,Posle utakmice smo razgovarali nešto kratko i rekao mi je. Slušaj, jednostavno je, ne možeš da zaustaviš Juzolina i morao sam da ga 'ubijem' Antunjesom i Santosom koji su svoj posao uradili kako treba, a onda kada su mu noge postale teške ti si ušao u igru i uradio ono što najbolje radiš", prisetio se Španac.

Juzolino je pre finala imao 22,3 poena u proseku na 54% za tri i 51% šuta iz igre. Protiv Reala je meč završio sa 5 ličnih grešaka, 4 izgubljene lopte, 6 poena uz 1 od 9 iz igre.

,,Sada pričamo o tako sjajnom treneru velikog uma i sa jasnim planom, ali u tom momentu kao igrač sam mislio da je on lud, glup i da me ubija, a sada ne mogu da verujem koliki je genije, a i koliko je to bilo pametno", rekao je Laso o Obradoviću.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke