Leskovačko Zdravlje "ozdravilo" i spremno čeka start AdmiralBet KLS-a

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 18.09.2023.
11:15
Izvor: Sportske.net

U novu sezonu sa miksom Leskovčana i Amerikanaca.

KK Zdravlje Leskovac
KK Zdravlje Leskovac

Povezane vesti

Košarkaški klub Zdravlje iz Leskovca vratio se na najveću scenu srpske košarke 2021. godine, posle 13 godina.

Svi se sećamo sjajnih partija ove ekipe pre 20-ak godina, pune hale u Leskovcu i ozbiljnih rezultata u najjačoj ligi SR Jugoslavije.

Nakoh niza godina turbulencije, danas je Zdravlje ponovo stabilan klub, daleko najozbiljniji i najorganizovaniji na jugu Srbije i kao takav želi da ide napred i etablira se kao važan član AdmiralBet Košarkaške lige Srbije.

Zdravlje se prošle sezone izborilo za opstanak u dramatičnoj završnici prvenstva, a cilj je ostvario mladi leskovački trener Nikola Ristić, koji je ekipu preuzeo tokom sezone.

Perspektivni i ambiciozni stručnjak sada je imao priliku da sam selektira ekipu, da spovede kompletne pripreme, a za "Sportske" je govorio na Staroj planini, gde je za vikend održan seminar AdmiralBet KLS-a, uoči početka sezone koja startuje 1. oktobra.

"Nakon završetka prošle sezone i ostvarenja cilja, a to je opstanak u ligi, mislim da smo sada na vreme komletirali ekipu za novu sezonu. Kompozicija tima je takva da smo se odlučili da u sastavu imamo sedmoricu momaka koji su rođeni Leskovčani, što je nama jako bitno. Njih petorica su potpisala ugovore na dve godine, što je prvi slučaj u poslednjih 4-5 godina da smo tako nešto uradili sa našim domaćim igračima. Doveli smo i dva srpska igrača, koji su igrali koledž košarku u prethodne dve godine, to su Marko Lukić i Miloš Dugalić, i uz njih smo se odlučili za trojicu Amerikanaca, koji bi trebalo da imaju najveći kvalitet i da prave razliku u ovoj ligi i koji bi mogli da omoguće ovim našim Leskovčanima da se razvijaju na najkvalitetniji mogući način, jer je cilj da ti momci već ove sezone igraju po 10-15 minuta i da dobiju važne uloge u ekipi. Na taj način bi se spremili i za sledeću sezonu, kada ćemo od njih očekivati mnogo. Naravno, naš zadatak ostaje isti, to je opstanak u KLS, a sve preko toga biće uspeh", rekao je Ristić, koji će danas na treningu imati sve prvotimce:

"Od danas smo kompletni. Imaćemo pun roster na dve nedelje pred start lige, što se do sada nije dešavalo i smatram da smo prelazni rok odradili na najbolji mogući način. Čeka nas naporna sezona. KLS je iz godine u godinu sve jači, što je očigledno i jasno svim ljubiteljima košarke na ovim prostorima. Mi smo prošle godine protiv svih tih ekipa igrali i znamo šta nas čeka, bilo je i nekih velikih ulaganja, Spartak će biti izuzetno jak, uz tradicionalne ekipe koje su u vrhu ove lige. Mi smatramo da uz kvalitetan rad i energiju, sa većinom ekipa možemo da igramo ravnopravno, pogotovo u Leskovcu na domaćem terenu", jasan je Ristić.

Da bi se ciljevi ispunili, potrebno je obezbediti adekvatan budžet, što na jugu Srbije i nije baš lako. Za to je zadužen predsednik kluba Igor Stojanović.

"Definitivno nije lako. Imate sada u ligi jedan Spartak, koji plaća dva igrača onoliko koliki je naš ukupni budžet za celu sezonu. Kutlešić i Tejić su plaćeni kao cela naša ekipa. Znamo koliko je veliki budžet Zlatibora, znamo i koliko ulažu Radnički, Vojvodina… Nije nimalo lako, ali mi to pokušavamo da nadoknadimo teškim radom. Imamo sada sedmoricu Leskovčana u timu i to je sjajno, na taj način smo pridobili i lokalnu samoupravu i publiku, jer nije poenta igrati ovu ligu sa nekom 'legijom stranaca'. Želimo da razvijamo naše igrače, da se Leskovčani identifikuju sa Zdravljem i da ulažemo u budućnost ovog kluba", jasan je Stojanović.

Leskovac je u modi ovih dana. Dobio je super-moderan fudbalski stadion, a polako ali sigurno postaje prepoznatljiv kao grad sporta.

"Pričao sam sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, nije ni njemu uopšte lako. Stadion smo završili pre roka i to je ponos grada, za sada je on na teretu lokalne samouprave, dok se ne izgrade preostala dva stadiona u Loznici i Zaječaru, održavanje stadiona košta 15-ak hiljada evra mesečno i možete misliti koliko je teško održati nivo koji smo dosegli u sportu u prethodnih nekoliko godina. Ali naš grad oseća sport i ima želju da svima pomogne. Leskovac ima sedam prvoligaša u raznim sportovima i postoji želja grada da se svima pomogne, pa i nama. Mislim da će se naći način da svi budu zadovoljni, da Dubočica postane ozbiljan fudbalski tim, da Dubočica rukometu bude sve bolja, pa i da Zdravlje ostane tu gde jeste. Treba i strpljenja za sve nas, dok se sve to ne ’zakotrlja’, biće teško, ali posle Nove godine očekujemo boljitak, povećanje budžeta za sport i da svi budemo ponosni na ono što Leskovac ima", završio je Stojanović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke