Lesor "razgrnuo" Fener, Ataman odveo PAO u finale Evrolige!

Autor: Lazar Nikolić
petak 24.05.2024.
20:16
Izvor: Sportske.net

Dominacija Panatinaikosa.

EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Povezane vesti

Košarkaši Panatinaikosa plasirali su se u finale Evrolige.

"Zeleni" su fantastičnom igrom u polufinalu savladali Fener rezultatom 73:57, a koliko je zaslužen trijumf ekipe Ergina Atamana najbolje ilustruje podatak da su Atinjani vodili od prvog do poslednjeg minuta utakmice u berlinskoj "Uber areni".

Bolji od svih na parketu bio je centar "zelenih" Matijas Lesor koji je dominirao po košem sa 17 poena i devet skokova. Bekovi Atinjana Džerijan Grent i Kendrik Nan poenterski su pratili Francuza sa 16, odnosno 11 poena.

Kod Fenera je večeras najefikasniji bio Najdžel Hejs-Dejvis sa 14 poena, dvocifreni su bili još Nejt Sestina i srpski reprezentativac Marko Gudurić sa po 10, ali su ostali potpuno podbacili.

Zbog problema sa ulaskom navijača utakmica je kasnila čak 25 minuta, a onda je Panatanaikos furiozno započeo meč. Grčki tim je bio sjajan na oba kraja terena i posle prvih pet minuta vodio sa ubedljivih 12:0.  

Pokazala je ekipa trenera Ergina Atamana da je na nju mnogo bolje delovalo odlaganje utakmice. Od samog starta bio je raspoložen najbolji šuter Atinjana Nan, a energiju je iz reketa donosio Lesor.

Na prve poene Fener je čekao čak pet minuta, a onda je Hejs-Dejvis sa dva vezana koša pokrenuo svoj tim sa nule.

Do kraja prve četvrtine „zeleni“ su čuvali opipljivu prednost i zaključili je vođstvom 22:13.

Ulazak srpskog reprezentativca Gudurića sa klupe pozitivno je uticao na Fener. Uspeo je tim trenera Šarunasa Jasikevičijusa da dođe do napadačke produkcije i poenima Sestine sa slobodnih bacanja smanjio na 24:20.

Seriju Turaka prekinuo je Nan, a važnu trojku pogodio je i Ernangomez, te je PAO ubrzo vratio devet poena viška (32:23).

Nije Fener dopustio protivniku da ponovo dođe do dvocifrene prednosti, naprotiv. Raspoloženi Gudurić i Hejs-Dejvis odigrali su veoma dobro u finišu prvog dela, te je Jasikevičijusov tim na poluvreme otišao sa samo dva poena zaostatka 38:36.

Međutim, nikako nije dao PAO vođstvo. Početkom drugog poluvremena bivši igrači Partizana Papetru i Lesor odbili su nalet Fenera, a Grci poveli sa 45:38. Odgovor je stigao ekspresno i to od nekadašnjeg igrača „zelenih“ Kaletsa koji je vezao pet poena i ponovo približio rezultat egalu (45:43), ali do preokreta žuto-crni nikako nisu mogli.

Posle pogotka Dorsija iz ugla Fener se primakao na samo poen minusa (51:50), ali je PAO po ko zna koji put imao odgovor i trojkom Kalaicakisa okončao treću deonicu sa prednošću od 56:50.

Tokom čitavog meča Lesor je dominirao pod košem, a PAO diktirao ritam pre svega dobrom igrom u defanzivi, a veoma važne poene davao je Kalaicakis koji je sa linije „penala“ vratio PAO na dvocifrenu prednost (60:50) posle dva minuta igreu poslednjoj četvrtini.

Izgledao je PAO mnogo bolje na parketu „Uber arene“ i kako se meč bližio kraju Atinjani su bili sve bliži plasmanu u finalu. Posle polaganja Nana uz faul, PAO je vodio sa velikih  64:52, a Jaskievičijus tajm-autom pokušao da nekako trgne svoju ekipu, koja je bila u nokdaunu.

Posle minuta odmora Gudurić je trojkom dao poslednju nadu svom timu, ali je na drugoj strani odmah Lesor zakucao i pokazao da se PAO o svemu pita večeras.

Sva nemoć Fenera u Berlinu videla se u trenutku kada je frustrirani Kalates laktom udario zemljaka Papapetrua i automatski zaradio nesportsku ličnu grešku kojom je praktično stavljena tačka na ovaj meč.

PAO je do kraja samo dodatno uvećao prednost i sada čeka protivnika u meču za trofej, a dobiće ga posle drugog polufinala u kojem se od 21.15 sati sastaju Real Madrid i Olimpijakos.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke