''Loko'' u krizi, velika šansa za Partizan!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 22.12.2021.
13:55
Izvor: Sportske.net

Turbulencije u ruskom timu pred dolazak crno-belih

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Pre početka sezone u Evrokupu, neka opšta ocena je bila da će se Partizan, Huventud i Lokomotiva Kubanj boriti za prvo mesto u Grupi A, iako je na žrebu u prvom šeširu bila Andora. Te procene su se u dosadašnjih sedam odigranih kola i potvrdile kao ispravne, ali u poslednjih mesec dana Lokomotiva je ušla u krizu igre i rezultata, što je kulminiralo posle ubedljivog poraza u Hamburgu od 100:82. Trener Jevgenij Pašutin je posle dve godine napustio tu funkciju, a kao privremeno rešenje je izabran srpski stručnjak Branko Maksimović, njegov dosadašnji pomoćnik, koga ovdašnja košarkaška javnost uglavnom pamti kao trenera FMP-a u sezoni 2016/17, a pre toga i trenera Zvezdinog juniorskog tima. On je debitovao u ulozi prvog trenera Lokomotive u subotu na gostovanju Nižnjem Novgorodu u VTB ligi, ali ni tu se klub iz Krasnodara nije proslavio. Ovaj meč je u regularnom toku završen rezultatom 82:82, potom su igrana dva produžetka, posle kojih je Nižnji Novgorod izašao kao pobednik rezultatom 108:104.

Rezultatska kriza Lokomotive počela je da dolazi do izražaja još sredinom novembra. Ovaj tim je u prva četiri kola ostvario sve četiri pobede, ali onda je usledio poraz na gostovanju od Turk Telekoma, zatim pobeda na jedvite jade kod kuće protiv Trenta posle velikog preokreta u poslednjoj četvrtini, pa pomenuti debakl u Hamburgu. Istovremeno, ''Loko'' igra ispod očekivanja i u VTB ligi, gde posle devet kola ima skroman učinak od pet pobeda i četiri poraza.

Odlazak trenera Pašutina je izazvao veliku pažnju u tamošnjoj javnosti, a nekadašnji proslavljeni reprezentativac Rusije Sergej Panov je u razgovoru za klupski sajt Lokomotive naglasio da je veoma tužan zbog toga, jer je Pašutin ove sezone bio jedini ruski trener u VTB ligi. Sada više nemaju ni tog jednog, makar dok Lokomotiva ne izabere dugoročno rešenje na klupi.

''Iskreno, uopšte ne poznajem trenera Maksimovića. Mislim da sada, u principu, malo ko može da predvidi šta može da očekuje od tima pod njegovim vođstvom'', rekao je Panov i dodao:

''Vidi se da ekipa ima karakter. Oni žele da pobeđuju. Ali, naravno, postoji velika razlika u klasi između stranaca i mladih ruskih momaka. Otuda i nestabilnost u igri. Amerikanci u timu su dosta dobri. Erik Mekolum želi da se bori do kraja u svakoj utakmici, bez obzira na rezultat. Ali postoje određeni problemi sa rotacijom, dužina klupe nije dovoljna za ovakav tim. Da, ima perspektivnih ruskih momaka, ali nisu baš uvek spremni da donesu željene rezultate'', primetio je Panov.

I zaista, kada je u pitanju dosadašnji učinak Lokomotive, Amerikanci značajno odskaču od ostatka ekipe. Tridesettrogodišnji bek Erik Mekolum prosečno beleži 22.3 poena ove sezone u VTB ligi, a odličan je i u Evrokupu sa 21.3 poena i 4.3 asistencije. Uz njega, veliki adut Lokomotive je i 26-godišnji centar Džonatan Motli sa prosekom od 23.9 poena i 7.6 skokova u Evrokupu, a pogotovo je bio dominantan protiv Trenta kada je upisao 33 poena i 11 skokova, pa je jasno da će i Partizanovi centri biti na velikim iskušenjima. U VTB ligi ima nešto skromniji učinak, od 19 poena i 6.4 skokova u proseku.

Posebnu pažnju zaslužuje i najnovije NBA pojačanje Lokomotive, 28-godišnji plejmejker Kvin Kuk, koji je u poslednje četiri godine u NBA ligi nastupao za ekipe Dalasa, Nju Orleansa, Golden Stejta, LA Lejkersa, Klivlenda i Portlanda, a sa Voriorsima i Lejkersima je osvajao i šampionske prstene. On je krajem oktobra potpisao za Lokomotivu, ali kao da je njegov dolazak donekle poremetio ekipu, pa je nedugo zatim usledila pomenuta kriza. Očigledno je da se još uvek adaptira na novu sredinu, jer mu je ovo prvi transfer u Evropi, odnosno van Amerike. Ipak, poslednju utakmicu, posle promene trenera odigrao je znatno bolje, upisao 15 poena i osam asistencija protiv Nižnjeg Novgoroda, pa od njega tek treba očekivati velike stvari.

Tim iz Krasnodara ima od stranaca i Grega Vitingtona, Stentona Kida, Alana Vilijamsa, Darijusa Tompsona, kao i našeg Ivana Paunića koji nema veliku minutažu. Ostatak ekipe čine ruski igrači, i to uglavnom veoma mladi, poput Emčenka, Vediščeva i Martijuka, dok je znatno iskusniji krilni igrač Stanislav Ilnicki.

Tu se može primetiti i određena sličnost sa Partizanovom koncepcijom tima za ovu sezonu, s obzirom da crno-beli takođe imaju sjajan tandem Amerikanaca, Pantera i Ledeja, ali i nekolicinu veoma talentovanih igrača kao što su Smailagić, Koprivica, Trifunović, Madar ili Glas. Partizanov veliki problem u poslednje vreme je Panterov izostanak zbog povrede, neizvesno je da li će moći da pomogne ekipi i protiv Lokomotive. Crno-beli takođe nisu u najboljoj formi u poslednje vreme, protiv Slaska su bili na pragu poraza u prošlom kolu u Beogradu, ali su napravili preokret i sada računajući obe grupe imaju najbolji učinak u Evrokupu. Da bi i posle ovog kola ostali usamljeni na vrhu, košarkaši Partizana bi morali da trijumfuju u Krasnodaru, a aktuelna kriza Lokomotive je odlična prilika da crno-beli to zaista i učine. U Partizanu su organizovali i putovanje svojih navijača na ovu utakmicu, pa će tim Željka Obradovića ponovo imati značajnu podršku sa tribina. Oni će u Krasnodaru boraviti nepuna dva dana, a prenoćište im je obezbeđeno u hotelu ''Crowne Plaza''. Lokomotiva se od početka ove sezone ne može pohvatiti velikom posetom, pa se očekuje da ''Grobari'' dođu do punog izražaja.

Kada je u pitanju ''lična karta'' narednog Partizanovog rivala, Lokomotiva je osnovana 1946. godine, sa sedištem u Rostovu, a selidba u Krasnodar dogodila se 2009. godine posle finansijskih problema, kada počinje i značajan uspon kluba na evropskoj sceni. Četiri godine kasnije Lokomotiva je osvojila Evrokup, u sezoni 2015/16 se plasirala i na F4 Evrolige, a 2018. je pod vođstvom Saše Obradovića ostvarila 20 uzastopnih pobeda u Evrokupu, plasirala se u finale, ali tu je poražena od turske Darušafake, pa je izostao drugi trofej u ovom takmičenju. Od domaćih trofeja imaju dva osvojena Kupa Rusije. Bez sumnje, i danas imaju vrlo kvalitetan sastav, kadar da stigne do same završnice Evrokupa, iako za sada rezultati to ne pokazuju u pravoj meri.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke