Ma, ko je ovde lider Evrolige? Crveno-beli uragan ''oduvao'' Monako!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 12.01.2023.
20:48
Izvor: Sportske.net

''Kneževi'' u Beograd stigli kao jedna od vodećih ekipa u Evroligi, ali večeras su bili potpuno nemoćni protiv Crvene zvezde.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde ekspresno su se oporavili od poraza protiv Reala pre 48 sati. Večeras su oduševili svoje navijače u meču 19. kola Evrolige protiv Monaka i posle košaraške dominacije svih 40 minuta trijumfovali rezultatom 92:68, što je crveno-belima deseta pobeda u Evroligi od početka ove sezone.

U isto vreme, Monako je pretrpeo sedmi poraz i sada ima dve pobede više od Crvene zvezde koja je i večeras pokazala da definitivno ima kvalitet za plasman među osam najboljih, pa i više od toga.

Pred početak utakmice viđena je dirljiva scena na terenu, kada je trener Monaka Saša Obradović zaplakao pošto je dobio ovacije od strane Zvezdinih navijača. U naletu emocija, otišao je do centra terena, kleknuo i poljubio Zvezdin grb.

Ali, ekipa Duška Ivanovića nije večeras imala milosti za Obradovićev Monako. Bilo je ovo veče za uživanje za Zvezdine navijače. Izuzev u prvih nekoliko minuta meča, kada je Monako delovao kao ravnopravan rival, sve ostalo je proteklo u Zvezdinoj dominaciji koja se na trenutke pretvarala u pravi košarkaški šou-program.

Pre svega, Zvezda je uspostavila kontrolu u reketu, gde je dominirao Luka Mutrović, a onda i u šutu za dva poena, što najbolje ilustruje 7/7 za dva poena u prvoj četvrtini, odnosno 12/13 na poluvremenu. Ali, ono gde je razlika na kraju bila najizraženija, to je bio broj asistencija - Zvezda neverovatnih 28, Monako 12!

I već pred kraj prve deonice Zvezda je stigla do dvocifrene prednosti - 23:11, a ono što je takođe bilo veoma važno, to je da se Luka Vildoza ne samo oporavio od povrede, nego i da mu neće biti potrebno dodatno vreme za povratak u formu.

Večeras je njegovim ulaskom u igru Zvezda dobijala na energiji, brzini, kreativnosti na terenu i za očekivati je da iz meča u meč to izgleda još i bolje. A kada je Nemanja Nedović ušao u šutersku seriju početkom druge četvrtine, nešto kasnije i Filip Petrušev, Monaku više nije bio dovoljan ni raspoloženi Majk Džejms.

Zvezda je samo uvećavala razliku i na poluvreme odnela 18 poena prednosti - 54:36.


Dodatni problem za Monako bila je i povreda Hola sredinom druge četvrtine i nekako od tog trenutka je i krenula Zvezdina najubitačnija serija do kraja prvog poluvremena.

Gosti su pokušali da angažovanijom igrom u odbrani pokušaju da u trećoj četvrtini eventualno smanje razliku, donekle su to i uspeli kada su  prišli na 61:50, ali kao da su time samo ''naljutili'' crveno-bele koji prave seriju 11:0 do kraja treće deonice i praktično rešavaju meč - 72:50.

U poslednjih deset minuta je Zvezdi ostalo da rutinski završi posao, što je domaći tim i učinio i večeras izborio zasluženu pobedu, svoju najubedljiviju ove sezone u Evroligi.

Filip Petrušev na kraju najefikasniji u Zvezdi sa 21 poenom, Luka Mitrović je upisao 15, obojica uz po šest skokova, a Nemanja Nedović je ostao na 11 iz prvog poluvremena. Dvocifren poenterski učinak imao je i Dobrić sa 10 poena. Lazić i Vildoza su upisali po devet, a Stefan Marković se istakao asistencijama - ukupno osam, uz šest poena.

Na drugoj strani, Majk Džejms jedini dvocifren u ekipi Monaka sa 26 poena i šest skokova.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke