Madar ili Jaramaz, Ponitka ili Papapetru - Čije su brojke bolje u Evroligi?

Autor: Darko Mitrović
petak 14.07.2023.
20:17
Izvor: Sportske.net

Da li je Željko napravio pravi izbor?

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Partizan je juče ''probio led'' kada su u pitanju prva letnja pojačanja.

Crno-beli su angažovali Poljaka Mateuša Ponitku koji će popuniti mesto upražnjeno odlaskom Joanisa Papapetrua u Panatinaikos, kao i Ognjena Jaramaza koji je zauzeo mesto Jama Madara, novog pleja Fenerbahčea.

Prilika je sada da uporedimo ova Partizanova pojačanja sa njihovim prethodnicima na tim pozicijama, a da bi to poređenje bilo ''crno na belo'', poslužićemo se njihovim statističkim podacima iz prethodne sezone u Evroligi, iako naravno statistika ne pokazuje uvek realnu sliku onoga što igrači pružaju na terenu.

Jam Madar je prošle sezone debitovao u Evroligi i svojim odličnim partijama u dresu Partizana zaslužio priznanje ''Zvezda u usponu''. On je odigrao 38 mečeva u Evroligi i ostvario učinak od 5.8 poena, 1.2 skokova, 1.6 asistencija, uz indeks korisnosti 5.0.

Za to vreme, Ognjen Jaramaz je u dresu minhenskog Bajerna prošle sezone odigrao 25 mečeva u Evroligi, a imao je i problema sa povredom. 

Ostvario je učinak od 6.4 poena, 1.2 skokova i 1.5 asistensija, a indeks korisnosti mu je isti kao i Madaru, 5.0.

Kako bi to poređenje izgledalo u slučaju Papapetrua i Ponitke?

I jedan i drugi imaju bogato evroligaško iskustvo, a Papapetru već deceniju nastupa u evropskoj eliti. Prošle sezone u dresu Partizana grčki reprezentativac je ostvario učinak od 5.4 poena, 2.3 skokova, 0.9 asistencija na 38 odigranih mečeva u Evroligi, a prosečni indeks korisnosti mu je 5.1.

On je odigrao 27 mečeva prošle sezone u Evroligi i beležio je u proseku 8.4 poena, 5.2 skokova i 2.4 asistencija. Njegov indeks korisnosti je 13.0, pa se može reći da su njegove brojke iz prošle sezone bile znatno bolje nego Papapetruove.

A da se ta razlika ne odnosi samo na prošlu sezonu, pokazuje i prosek Papapetrua i Ponitke u svim njihovim sezonama u Evroligi. U periodu od 2013. do danas, Papapetru ima evroligaški prosek od 7.6 poena, 3.1 skokova i 1.1 asistencija, za indeks 7.1. Ponitkine brojke su ponovo bolje - 8.2 poena, 5.2 skokova 2.4 asistencija i indeks korisnosti 12.6.

Kao što možete da vidite, Ponitka ima konstantan učinak, pa bi i navijači Partizana sledeće sezone mogli bar toliko da očekuju od njega. A s obzirom da će ga prvi put trenirati najbolji evropski trener, onda bi bilo logično očekivati i određeni napredak, pa i kroz statističke parametre...

OVDE možete da vidite sve evroligaške transfere u aktuelnom prelaznom roku.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke