Majami ima brejk, šta je ključ u čevrtak na Floridi?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 07.06.2023.
20:00
Izvor: Sportske.net

Čeka nas pravi triler, šta se može zaključiti na osnovu prva dva meča?

Beta/AP Photo/Mark J. Terrill
Beta/AP Photo/Mark J. Terrill

Povezane vesti

 Nakon dva meča, 1:1, ono što je Majami i priželjkivao. Ponovo su pokazali u drugoj utakmici da su najopasniji kada ih priterate uza zid, bez obzira kako se završi ovo finale, jedno je sigurno, ovo je tim koji voli da se takmiči i nikada se ne predaju.

Više nije iznenađenje, možemo to nazvati i karakterom pobednika. To što ekipa koja je izgubila prvi meč u plej-inu i na nestvaran način došla do ovog finala nikoga ne iznenađuje. Ono što je opasno za Denver je činjenica da Hit uvek nađe novi način da pobedi.

Erik Spolstra je brutalno prekiniuo novinarku ESPN koja ga je pitala da li je plan bio da u drugom meču pusti Jokića da postiže poene kako bi ga sprečio da asistencija. Kouč Majamija je to nazvao laičkog tvrdnjom i zatražio veći respekt za najboljeg igrača sveta.

Ono što je uradio nije promaklo analitičarima, po mnogima potez da višeg Lova vrati u petorku umesto Kejleba Martina je usporio rivala i učvrstio odbranu gostiju. Kevom Lov ima tonu iskustva, ovo mu je četvrto finale, prvo od 2018. sa Klivlendom. Ojačao je reket, imao najviše skokova, 10 u svom timu. Nekoliko igrača Majamija je podiglo nivo predstave kada je bilo najpotrebnije. Setimo se da je u prvom meču Maks Štrus promašio svih deset šuteva, sada je dao četiri trojke za 14 poena. Ako Majami dobije ovu seriju (nadajmo se da neće zbog Jokića) heroj bi mogao da bude, ne Džimi Batler koji je bez sumnje lider i najbolji igrač ovog tima, već Bam Adebajo koji igra fantastično. Nekako ispod radara prolazi njegov učinak u ofanzivi gde je ubacio 26 poena u prvom meču i 21 u drugom. Ne zaboravimo ni Gejba Vinstenta koji je jedino zvezda kada igra za Nigeriju i koji je iz razvojne lige stigao do toga da se pita u finalu. Kada pobrojimo ovako, ima zaista neočekivanih junaka ove Majamijeve bajkovite sezone. Papir ne igra ulogu, Boston je dokaz, Majami je eliminisao tim koji izgleda mnogo jače u svim projekcijama.

Što se tiče Denvera, imali su sve u svojim rukama i u drugom meču. Sada Majk Meloun kaže da se vidi da njegovo nezadovoljstvo nakon uvodne pobede nije bilo igra za novinare i pokušaj da se stigne na naslovne strane već je video dalje od drugih. Denver je loše odigrao u odbrani, nisu dobro branili trojke, nije im pomogao ni Jokićev 41 poen, niti je bilo koga da preuzme od najboljeg na svetu.

Srbin je porušio sve rekorde i predstave o košarci u ovom plej-ofu, Amerikanci su opsednuti statistikom, najrazličitije stvari se postavljaju kao nove granice, "Jokićeve granice" bolje da kažemo, ali on odbija da govori o tome i saigrači su svedoci, jednostavno ne razmišlja o sebi. Fokusiran je na trijumf, posle poraza u drugom meču primetio je da ekipa nije bila dovoljno koncentrisana kada se lomilo. Psihološki momentum je na strani Majamija, vratili su se iz izgubljene situacije, imaju brejk i dva meča kod kuće. Samo, u Majamijevom slučaju, to je problem. Na Floridi su izgubili mnogo utakmica, ne samo u plej-ofu, 14 u regularnoj sezoni. Teško je pozivati se na tradiciju u NBA, ali poslednji trijumf Hita protiv Nagetsa kod kuće datira još od 2018. godine. Pobeđivali su u Koloradu, ne i na Floridi što je indikativno, iako su mnogi tvrdili da će Jokić imati problema u ofanzivi protiv centara Majamija, što se nije baš videlo u prva dva meča. Doduše, ti isti tvrde i da je Embid zaslužio MVP titulu, pa nije baš da je njihovo mišljenje meritorno u ovom slučaju.

Sve je otvoreno, ono što je sigurno je da će Spolstra ponoviti recept sa Lovom iz drugog meča. On je već priznao da je prekasno reagovao, da nije video tu mogućnost u prvom meču. Na parketu u drugoj utakmici, sa Lovom u timu, Majami je na +18 razlike. Neverovatan je podatak da ovaj dragoceni veteran koji ima titulu sa Kavsima nije igrao ni u prvom meču finala, niti u dve odlučujuće u istočnoj završnici protiv Bostona. Doduše, tada je bilo i logično da Martin dobije mnogo veće minute protiv niže postave Seltiksa.

Šta nam ovo govori?

Majami može da dobija na razne načine, za Denver nismo sigurni. Ne radi se o montruoznom Jokiću, ali kada on ovako napuni rivala kao u drugoj utakmici, Denver obično izgubi. Nije do Jokića, već do prilične jednodimenzionalnosti ekipe, uz sve komplimente, tu jedino još Marej može da bude realna pretnja timu kakav je Majami. Ovo naravno ne znači da će Hit dobiti finale, po nama, Denver je i dalje favorit bez obzira na poraz u drugom meču, ali je indikativno to što se Nagetsima ponavljaju iste stvari.

Oni moraju da urade sve drugačije od drugog meča. Jer, ne radi se o tome da su promašivali, jer nisu. Ne, nadigrani su i to ozbiljno. Jasno da je to fraza da je Majami želeo više, ali oni su pokupili više ničijih lopti, odigrali su sa većim samopouzdanjem iako bi trebalo da je obrnuto s obzirom na okolnosti. Više su rizikovali, menjali odbranu, iznenadili zonom na koju Denver nije uspeo da se prilagodi. Kapa dole Majamiju, ali nekako ne možemo da se otmemo utisku da se pitao Denver i da je dao previše pogrešnih odgovora.

Da li je do trenutka?

Majami je, iako mlađi, neuporedivo uspešnija franšiza, oni znaju kako se pobeđuje i nekako su rasterećeniji. Hit je prvi tim od Njujorka krajem prošlog veka koji je sa osme pozicije stigao do bitke za prsten, pritisak je tu manji. Oni su napravili više od Niksa, jer su igrali i plej-aut i izgubili prvi meč. Što kaže Džimi Batler i tada su verovali i nije ih bilo briga što ih mediji otpisuju. Samo to je sada lako reći, delovali su potpuno pogubljeno u toj prvoj utakmici, kada ih je savladala Atlanta.

U trećem meču ne mora da isporuči Jokić, već Marej, to je svima jasno. Jer Batler je defanzivno utišao Mareja koji je dao 18 poena i imao 10 asistencija. Ali, statistika laže, jer nijednog trenutka strašni bek Nagetsa nije bio faktor u drugom meču. Niko nije uspeo da ga isključi tokom plej-ofa, osim eto Majamija.

Recimo i to da je posao Nagetsa sa napadom Majamija komplikovaniji nego u prethodnim rundama, kada su zaustavljali Duranta, Bukera, Lebrona i Dejvisa. Ovo će vam zvučati uvrnuto, ali se radi o raznovrsnosti, nebrojenom broju driblinga, pik-en-rolova, disciplinu da to brane, košarkaši Denvera nisu imali, Meloun tvrdi ćak ni u prvoj utakmici koju su pobedili.

Ima nešto i do trenera, odnosno do kvaliteta protivničkpg kouča. U najavi finala rekli smo, i to nije nikakva nauka, Spolstra je bolji trener nego svi na koje je Meloun išao u ovom plej-ofu. Mnogi će reći da je pored otpornosti na udare to i najveća vrednost Hita koji ruši prognoze u maju i junu.

Svašta se može desiti u trećem meču, samo, imajući u vidu sve napred ispričano, i dalje mislimo da će Denver izvući pouku i da će lakše dobiti treću od četvre utakmice. Ova u četvrtak ujutru može da bude prelomna!

Sve igre u AdmiralBetu za ovu utakmicu možete pronaći OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke