Makabi u Moskvi, rivalitet za svagda

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 11.11.2021.
16:00
Izvor: Sportske.net

Evroligaški derbi koji je više od utakmice…

Povezane vesti

Pored utakmice Crvene zvezde mts i Asvela, u četvrtak su na programu još četiri utakmice, a svakako je najzanimljivija utakmica između CSKA i Makabija iz Tel Aviva, jedan od onih derbija koji se prate sa najviše pažnje, iako Makabi već neko vreme nije u samom vrhu Evrolige, za razliku od CSKA koji je redovan učesnik završnice takmičenja.

CSKA u očajnoj formi dočekuje Makabi, vezali su pet poraza u Evroligi i VTB ligi, redom su padali pred Asvelom, Monakom, Kalevom, Fenerbahčeom i Uniksom u nedelju kada su spušteni na samo 64 poena.

Priča o rivalitetu ova dva tima potiče iz davnina, tačnije iz 1977. godine kada nisu postojali diplomatski odnosi Sovjetskog saveza i Izraela, tada je žrebom odlučeno da se sastanu CSKA i Makabi u polufinalnoj grupi, a niti su iz Moskve putovali u Izrael, niti iz Izraela u Moskvu. Prethodne godine su takođe bili u istoj četvrtfinalnoj grupi kada su utakmice završene po 20:0, ali te 1977. godine to nije bio slučaj. Umesto dve utakmice, igrali su jednu, pobednik je otišao u finale u Beograd. U tom trenutku je CSKA bio četvorostruki šampion Evrope, dok Makabi nikada nije igrao završnicu.

Tada je Makabi slavio sa 91:79, a kapiten Makabija Tal Brodi je uzeo mikrofon i počeo da viče u kameru: "Mi smo na mapi! Ne samo u sportu, nego u svemu!"

Takođe, Izraelci pamte i osvajanje titule šampiona Evrope u sred Moskve u sezoni 2004/05, da bi godinu dana kasnije CSKA napravio jedan od najvećih trijumfa u svojoj istoriji na F4 u Pragu, kada su u finalu savladali upravo Makabi sa 73:69, tada je Papalukas komandovao sa pozicije plejmejkera, a Mesina je vodio tim.

Uglavnom, čeka nas veliki derbi u Moskvi, bez obzira na rezultate u dosadašnjem toku sezone.

Posrnuli šampion Evrope Anadolu Efes gostuje Albi u Berlinu, imajući u vidu slabe partije sa početka sezone, teško je reći da li je favorit. Očekujemo da se vrati Vasilije Micić u sastav pošto nije igrao u prvenstvu, a očekujemo i boljeg Petruševa koji je u pobedi svog tima protiv Turk Telekoma postigao samo dva poena.




Panatinaikos se oporavio nakon žestokog poraza u dvorani "Aleksandar Nikolić", uspeo je da savlada PAOK sa 64:81, ponovo su Papajanis i Mejkon pogađali i ponovo nije bilo Nemanje Nedovića, pitanje je da li će biti spreman za utakmicu protiv Uniksa.

U još jednom duelu koji je svojevrstan derbi ekipa Barselone dočekuje Baskoniju, reklo bi se da je domaćin veliki favorit, gledajući i tabelu i istoriju dosadašnjih susreta ova dva tima. Ipak, jasno je da su iznenađenja itekako moguća. Baskonija je uspela da savlada Unikahu u duelu u nedelju u okviru ACB lige, Grejndžer je nastavio da puni koševe protivnika i teško da će neko za njega imati rešenja, posebno ako nastavi da šutira kao što je šutirao u pomenutoj utakmici, a šutirao je trojke 7/11.

Odličan je bio i Vanja Marinković sa 13 poena, dobar je i Sederkerskis iz Litvanije, pa strateg Ivanović itekako ima na koga da računa u duelu protiv Barselone koju vrlo dobro poznaje. Sa druge strane, i Barsa u dobrom raspoloženju dočekuje Baskoniju jer je slavila na gostovanju Obradoiru sa 65:79, Mirotić je ponovo bio odličan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke