Mesina vs Jasikivičijus

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 28.05.2021.
11:40
Izvor: Sportske.net

Ko bi sad smeo da se kladi na Barselonu?

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Povezane vesti

Dve ekipe koje su morale da iscede poslednju kap znoja ne bili obezbedili učešće na smotri četri najbolje ekipe. Milano je morao da se bori sa Trinkijerijem koji je zategao ekipu Bajerna do maksimalnih granica, dok je Barsa morala da se spasava od svog bivšeg stratega Ćavija Paskvala i od sopstvenog oružija, jake odbrane i jednostavne igre u napadu. 

Ipak i jedni i drugi su sada tu i sigurno da vide svoje šanse, jer samo kada pogledamo rostere vidimo koliko tu kvaliteta, iskustva i pre svega šampiona ima. Armani je ove godine najprijatnije iznenađenje, jer i pored svog kvaliteta koji imaju, veoma često znaju da razočaraju. Ipak ovoga puta uspeli su da naprave miks, iskustva, Amerikanaca i igrača koji su željni dokazivanja na najvišoj sceni. 

Sve to je počelo od klupe i postavljanja Etorea Mesine i to sa višegodišnjim ugovorom u džepu. Tada je i igračima postalo jasno da će se oni menjati pre njega i da moraju da se bore za svoje ugovore. Armani više ne izgleda kao klub koji je taoc pretplaćenih igrača koji tu dolaze da bi se šetkali Milanom i uživali sve privilegije koje donosi igranje u ovom klubu. Na terenu je započeto sa osovinom plejmejker - centar, gde su dovedeni veliki šampioni Rodrigez i Hajnc. Obojica znaju kako da stvore šampionsku atmosferu i izvuku maksimum od svojih saigrača. Pored njih iskustvo donose i Vladimir Micov, koji je dobar deo sezone proveo povređen, i Điđi Datome. 

Ipak i pored ove četvorke glavno napadačko gorivo čini američki dvojac Šilds i Puter. Za razliku od prethodnih godina, ove godine su se odlučili za Amerikance koji nisu dostigli svoj maksimum već moraju da pokažu da prikažu da pripadaju samom evropskom kremu. Šilds je došao iz Baskonije, a Puter iz Crvene Zvezde, gde jesu vodili glavnu reč, ali sigurno da će im ova uloga na F4 biti nova. Zbog toga će oči ipak biti uprete i u Rodrigeza i Hajnca čije je iskustvo neprocenjivo za ovakve turnire. 

Sa druge strane katalonski gigant nakon mnogo godina lutanja se vratio tamo gde tradicijom i pripada. Vratili su se svojim korenima i na klupu vratili legendu koja oseća dres i sve što Barselona jeste, Šarunasa Jasikivičijusa. Sa njim i kvalitetom postoje svi preduslovi da se Barsa po treći put u svojoj istoriji okiti naslovom prvaka Evrope, ali taj posao neće biti ni malo lak. 

Na terenu ubedljlivo najveća zvezda i verovatno najbolji igrač Evrope u ovom trenutku je Nikola Mirotić. Izuzetno ubitačan sa svih pozicija, šut spolja, igra na niskom postu je deo raznovrsnog repertoara bivšeg NBA asa. Naravno ogromnu pomoć ima u Niku Kalatesu, Koriju Higinsu, kao i najnovijem pojačanju i legendi Barselone Pau Gasolu. Ozbiljan napadački kvalitet kome jedino ubitačan šuter sa bekovskih pozicija nedostaje, jer Kjurik i Abrines nikako da ispune očekivanja.

Iako su napadački neverovatni, najveća snaga zapravo leži u defanzivnoj moći, gde pored gore pomenutih majstora sa klupe ulaze Hanga, Šmits i Dejvis koji odprilike kad se spuste u stav mogu da igraju u 3 na 5. Naravno da ne bude da je Barselona nepobediva, imaju i oni svoje probleme koji su došli do izražaja najviše u seriji protiv Zenita. Veliki problem je kada Kalates napusti teren, jer nemaju dovoljno kvalitetnu zamenu koja će dirigovati napadom sa ovoliko dominantih igrača. Vesterman je doveden na tu poziciju, ali nikako ne uspeva da popuni to mesto i ponekad zna da uvede ekipu u kontra ritam. 

Slično kao i u drugom polufinalu, favorit je jasan, ali nas očekuje borba, jer niko na F4 ne dolazi bez šampionskih ambicija, a pogotovo ne trener koji je osvajao Evroligu i ima još gomilu igrača koji su činili isto. Biće izuzetno zanimljiva borba dva vrsna stručnjaka, nove i stare škole, taktičkih zamisli, a sve se to može ispratiti najširom ponudom poena igrača u dopunama AdmiralBeta. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke