Mijailović izneo sve brojke: ''Država je ovaj projekat podržala i ne interesuje me koliko je davala drugima''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 25.02.2024.
10:54
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek Partizana gostovao u Jutarnjem programu TV Prva.

2023 Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©
2023 Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Povod za njegovo gostovanje bile su nedavne izjave trenera Željka Obradovića posle poraza Partizana u finalu Kupa Radivoja Koraća od Crvene zvezde, kada je javno pozvao čelnike kluba da izađu da podacima i objasne da li je Partizan ''državni projekat ili je to neko drugi''.

''Potpuno je normalno da poslovanje imamo koje je unutar kluba, a da u javnosti pričamo u košarci. Nemojte previše da se radujete kada dobijete, ni da previše tugujete kada gubite.

Što se tiče Kupa u Nišu, mislim da je Zvezda zasluženo pobedila. Već drugu ili treću godinu sa tribina idu te prozivke sa tribina, ali one prave veliku nervozu unutar klubova. Te prozivke se koriste u medijima, pa se prevodi i to na politiku.

Ja sam uvek govorio: 'Čestitamo'. Ja sam sedam godina na čelu Partizana. Bilo je kad smo pobeđivali, ali i gubili sa 25 poena razlike. Neću da tražim alibi u drugome. Ja volim Partizan, ali sport je takav, kada padnete, morate da ustanete i idete dalje'', rekao je Mijailović.

Od navijača, ili od njihovog manjeg dela,  očekuje da prestanu sa uvredljivim skandiranjima, jer klub trpi posledice zbog toga.

''Nikada nisam podržavao nikakve uvrede. Naši navijači podržavaju klub, ali jedna velika manjina upućuje uvrede. Svaku njihovu uvredu plaćamo debelo. Za milion i po evra smo mogli da dovedemo još kvalitetnih igrača i dobijemo neku Evroligu ili AdmiralBet ABA ligu, te uvrede moraju da prestanu. Vanterenske prozivke nam uopšte ne idu na ruku'', naglasio je Mijailović.

A onda je zamolio voditeljku da iznese sve najvažnije finansijske podatke od 2017. godine do danas, vezano za pomoć države, ali i za sopstvene prihode kluba.

''Kad sam došao u Partizan, 2017. godine, država je tad dala 1.2 miliona evra, sledeće godine 1.8 miliona evra, 2019. godine dala je 2.7 miliona evra. Dolazimo do godine korone kada nam se ruši celokupna organizacija i daje 4.4 miliona evra.

Zatim 2021. godine dolazi Željko Obradović za trenera i dolazimo do teme da li je država podržala projekat. Država te godine daje 5.1 miliona evra. Prošle sezone dobijamo 5.6 miliona od države, za ovu sezonu je dogovor 6 miliona, s tim što smo tri miliona dobili, a još tri treba da dobijemo do kraja sezone.

Mi smo sada dobili pet puta više u odnosu na 2017. godinu i tu se vidi da država podržava projekat koji raste.

U uporednoj tabeli smo izneli i podatke koliko smo mi prihodovali bez pomoći države. 

Mi smo 2017. zaradili na sve moguće načine 1.4 miliona kao klub bez pomoći države. 2018. godine 1.6 miliona, 2019. godine je bilo 3.2 miliona evra, a za vreme korone 2020. nam padaju prihodi na 1.8 miliona. Ne bismo se takmičili tri godine na ovom nivou, da nije bilo pomoći države od 4.4 miliona evra. To ljudi treba da znaju. To je pošteno da kažem. Zatim 2021. godine nama prihodi rastu na 6.8 miliona evra sopstvenih prihoda. Prošle godine 10 miliona evra.

Ove godine će sopstveni prihodi biti 14 miliona evra. Ove godne ćemo uzeti 8 miliona na karte, a kad sam došao bilo je samo 33.000. Platićemo nešto malo manje od milion evra poreza na karte. Nama su se 250 puta uvećali prihodi od karata.

Država je pratila sa svojim ulaganjima, mi smo podizali organizaciju i nema mesta ni za kritiku države, ni za kritiku  bilo koga drugoga. Država je ovaj projekat podržala i ne interesuje me koliko je davala drugima, ili podržala druge projekte. Mislim da je to pošteno. Rekao sam vam što je potpuno tačno. 

Kao predsednik Partizana u ime kluba kažem da smo zahvalni što nam je država dala pet puta više novca nego 2017. godine. Krivo sedi, pravo besedi. Nema pravo da tuđe prisvajam kao svoje'', poručio je Mijailović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke