Mnogima nije jasno, kako je Partizan trenutno prvi sa dva poraza više i pobedom manje od Zvezde?

Autor: Darko Mitrović
utorak 08.02.2022.
13:40
Izvor: Sportske.net

Evo objašnjenja.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde su juče upisali novu pobedu u AdmiralBet ABA ligi, savladali su Megu kao gosti sa 76:69, što im je ukupno šesnaesti trijumf u sedamnaest odigranih mečeva, uz samo jedan poraz od početka sezone u regionalnoj ligi.

Zvezda je ekipa sa najviše pobeda od početka sezone i sa najmanje poraza, ali na tabeli je u ovom trenutku i dalje prvi - Partizan.

Crno-beli su odigrali jedan meč više, imaju petnaest pobeda i tri poraza, ali na tabeli imaju 33 osvojena boda, baš kao i Crvena zvezda, s tim da imaju bolju koš-razliku, i to za samo jedan poen - Partizan ima +237, a Zvezda +236.

Ipak, mnogima nije jasno kako je moguće da je Partizan u ovom trenutku ispred Zvezde, pogotovo što je ove sezone poražen od crveno-belih.

S obzirom da je odigran samo jedan međusobni duel, i to na Zvezdinom domaćem terenu, još uvek ne može da se posmatra međusobni skor dok se ne odigra i drugi derbi kada će Partizan biti domaćin. Zato se u slučaju istog broja bodova i dalje računa samo koš razlika.

Ali, pitaju se mnogi, kako Partizan i Zvezda mogu da imaju isti broj bodova, ako Partizan ima dva poraza više i pobedu manje od Zvezde. Jednostavno, u domaćim košarkaškim takmičenjima se već tradicionalno, decenijama vrši bodovanje tako što se ta pobedu dobija samo dva boda, ali se i za svaki poraz dobija jedan bod. Taj princip važi i u AdmiralBet ABA ligi, pa otuda i ova matematika:

Partizan: 15*2 + 3*1 = 33 boda

Crvena zvezda: 16*2 + 1*1 = 33 boda.


*


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke